Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνοεπίθεση προκάλεσε το τελευταίο blackout στη Microsoft – Επιδεινώθηκε από γκάφα

Κυβερνοεπίθεση προκάλεσε το τελευταίο blackout στη Microsoft – Επιδεινώθηκε από γκάφα

Οι προσπάθειες της Microsoft να αποκρούσει κυβερνοεπίθεση DDoS μεγέθυναν το πρόβλημα στο υπολογιστικό νέφος όπου τρέχουν εφαρμογές του Office.

H διακοπή βασικών υπηρεσιών της Microsoft για σχεδόν δέκα ώρες την Τρίτη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση την οποία η εταιρεία παραδέχεται ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ σε υπολογιστές Windows.

Χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο ανέφεραν αδυναμία πρόσβασης στους λογαριασμούς τους στο Outlook και εφαρμογές του Office λόγω προβλήματος στο υπολογιστικό νέφος Azure της εταιρείας. Εκτός λειτουργίας βρέθηκαν επίσης υπηρεσίες επιχειρήσεων που τρέχουν στο Azure.

«Αν και το αρχικό συμβάν ήταν μια Κατανεμημένη Επίθεση Άρνησης Υπηρεσιών (DDoS)… οι προκαταρκτικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ένα σφάλμα στην ανάπτυξη των αμυνών μας ενίσχυσε τις επιπτώσεις της επίθεσης αντί να της αντιμετωπίσει» ανέφερε η Microsoft στην ιστοσελίδα του Azure.

Στις επιθέσεις DDoS, οι διακομιστές-στόχοι κατακλύζονται από αιτήματα σύνδεσης μέχρι να σταματήσει να λειτουργεί λόγω υπερβολικού φόρτου.

Νωρίτερα, η Microsoft ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποκατάσταση των υπηρεσιών της. «Λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση» δήλωσε στο X, πρώην Twitter.

Στις 19 Ιουλίου, περίπου 8 εκατομμύρια υπολογιστές Windows σε όλο τον κόσμο κράσαραν λόγω προβληματικής ενημέρωσης λογισμικού από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Το ψηφιακό μπλακάουτ οδήγησε στη ματαίωση χιλιάδων πτήσεων, ανάγκασε τηλεοπτικούς σταθμούς να ρίξουν μαύρο και επηρέασε τη λειτουργία νοσοκομείων στη Βρετανία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει ή να αναβάλει 6.000 πτήσεις, σκέφτεται να κινηθεί νομικά και να αξιώσει αποζημιώσεις από την Microsoft και την CrowdStrike, της οποίας η μετοχή βυθίζεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

«Είναι κάπως σουρεαλιστικό να βλέπουμε ακόμα μια σοβαρή διακοπή των online υπηρεσιών της Microsoft σχολίασε στο BBC ο Άλαν Γούνγουορν, καθηγητής ασφάλειας υπολογιστών.

«Θα περίμενε κανείς από τις δικτυακές υποδομές της Microsoft να αντέχουν ακόμα και σε βόμβες».

Το περιστατικό της Τρίτης ήρθε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Microsoft για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, κατά το οποίο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15% στα 64,7 δισ. δολάρια και τα κέρδη κατά 11% στα 22 δισ.

Το νέφος Azure είναι ένα από τα πλέον κερδοφόρα τμήματα της εταιρείας, όμως η ζήτηση έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Η αύξηση των κερδών ήταν μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές και η μετοχή της Microsoft υποχώρησε κατά 2,7% στις μετασυνεδριακές διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Sports in

Βιονικός Γουόκαπ: Οι ασύλληπτες επιδόσεις με Εθνική και Ολυμπιακό (vids)

Ο Τόμας Γουόκαπ και το απίστευτο που συμβαίνει την τελευταία διετία...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024