Ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος που συνεργάστηκαν για να γυρίσουν ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς
Ο Yuval Abraham, ο οποίος έχει δεχτεί απειλές θανάτου στη χώρα του, και o δημοσιογράφος Basel Adra παρουσίασαν το «No Other Land» στο φεστιβάλ Atlántida στη Μαγιόρκα, αφού τους απονεμήθηκε Αργυρή Άρκτος στη Μπερλινάλε.
«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να προβάλλουμε την ταινία στην Ισπανία, ενώ ο εφιάλτης και οι επιθέσεις συνεχίζονται στη Γάζα» είπαν.
Η πρώτη ανάμνηση που έχει από την παιδική του ηλικία είναι η σύλληψη του πατέρα του από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Adra ήταν επτά ετών, συμμετείχε ήδη στην πρώτη του διαδήλωση ενάντια στην εκδίωξη, που εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, περισσότερων από 1.000 κατοίκων του χωριού Masafer Yatta, στη νότια Δυτική Όχθη, η οποία τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
Σε απόσταση 25 λεπτών με το αυτοκίνητο, στην εβραϊκή πόλη Be’er Sheva, μεγάλωνε ο Yuval Abraham, στην ίδια ηλικία. Ο Εβραιοάραβας παππούς του μιλούσε στη γιαγιά του στη γλώσσα του Κορανίου, όταν δεν ήθελε ο εγγονός του να καταλάβει τι συζητούσαν. Αυτή η εδαφική εγγύτητα, αλλά ένα τεράστιο χάσμα όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τους οδήγησε 20 χρόνια αργότερα να είναι οι πρωταγωνιστές και συν-σκηνοθέτες του No Other Land, που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην Berlinale 2024 και άλλα βραβεία σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το Visions du Réel και το Sheffield DocFest.
«Άνθρωποι σκοτώνονται και σχολεία παγιδεύονται από την ισραηλινή κατοχή»
Η ταινία στα μέρη όπου άνθρωποι ζουν ειρηνικά
«Προερχόμαστε από δύο διαφορετικές κοινωνίες, αλλά μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αγωνιζόμαστε για τους ίδιους στόχους. Θέλουμε δικαιοσύνη και ένα τέλος στο απαρτχάιντ, για να είναι όλοι ελεύθεροι και ίσοι. Αυτές είναι οι αξίες που μας έχουν ενώσει», λέει ο Adra, 27 ετών σήμερα, στην EL PAÍS σε ένα ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα, όπου ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα για να παρακολουθήσει την ισπανική πρεμιέρα της ταινίας στο 14ο Atlántida Mallorca Film Fest.
Ξεκαθαρίζει ότι προτιμά να τον ρωτούν για την έξωση και την αναγκαστική κινητοποίηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη που καταγράφει η ταινία και όχι τόσο για τον εαυτό του ή τη σχέση του με τον Abraham.
«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να προβάλλουμε την ταινία στην Ισπανία ή το Βερολίνο, μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν ειρηνικά και έχουν μια χαρούμενη ζωή, ενώ ο εφιάλτης και οι επιθέσεις συνεχίζονται στη Γάζα. Άνθρωποι σκοτώνονται και σχολεία παγιδεύονται από την ισραηλινή κατοχή».
Δείτε το τρέιλερ του No Other Land
«Θα ήμουν προδότης αν δεν ενεργούσα σύμφωνα με τις αξίες μου»
Ο Adra έδωσε μια παρόμοια ομιλία υψηλής ενσυναίσθησης όταν παρέλαβε το αγαλματίδιο της Berlinale για την ταινία «No Other Land», μια δημοσιογραφική ταινία από την άποψη της βιωματικής εξιστόρησης των σχεδόν πέντε ετών συνεχούς κατεδάφισης σπιτιών και του εδαφικού, νομοθετικού και κοινωνικού διαχωρισμού των Παλαιστινίων.
Αλλά ήταν η αφήγηση του Εβραίου φίλου του Abraham κατά της κατοχής και του απαρτχάιντ στην τελετή που προκάλεσε εξτρεμιστές να τον αποκαλέσουν προδότη, να εκτοξεύσουν απειλές θανάτου και να παρενοχλήσουν το σπίτι της οικογένειάς του στην Be’er Sheva.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ομιλίες που εκφωνήσαμε. Θα ήμουν προδότης αν δεν ενεργούσα σύμφωνα με τις αξίες μου και με όσα πιστεύω. Για μένα, αυτό είναι πολύ χειρότερο από το να δέχομαι επιθέσεις από λαϊκιστές. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου όχι μόνο οι Ισραηλινοί θα είναι ελεύθεροι, αλλά και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και να μην βρίσκονται στα χέρια ενός ξένου στρατού», λέει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yuval Abraham (@yuval_abraham)
Μεταφράζει στα εβραϊκά μαρτυρίες και απόψεις Παλαιστινίων για την κυβέρνηση
Ο Abraham έμαθε αραβικά σε ηλικία 20 ετών με την καθοδήγηση του παππού του, που γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ αλλά είχε αραβική καταγωγή και με τον οποίο, πριν από το θάνατό του, συνήθιζε να συνομιλεί στη γλώσσα.
«Ήταν ένας τρόπος να συνδεθώ με τις ρίζες της οικογένειάς μου στο παρελθόν. Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι ζεις σε ένα μέρος όπου μια γλώσσα μιλιέται παντού γύρω σου και δεν καταλαβαίνεις ποτέ τι λένε. Νομίζω ότι η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη γλώσσα, είναι επίσης η κατανόηση των ομιλητών της συναισθηματικά».
Το ενδιαφέρον του να μάθει για την αραβική προοπτική τον οδήγησε στην ίδρυση έργων όπως το Across the Wall, μια πλατφόρμα που δημιούργησε το 2019 με τον Ahmed Alnaouq, η οποία μεταφράζει στα εβραϊκά μαρτυρίες και απόψεις Παλαιστινίων για την κυβέρνηση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Berlinale (@berlinale)
«Η κάμερα είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε απέναντι στην καταπίεση»
Λίγο αργότερα, ο Abraham επικοινώνησε με τον Adra μέσω Facebook. Ο Παλαιστίνιος είχε ήδη αναρτήσει στα δίκτυά του εικόνες από την άφιξη μπουλντόζας στο χωριό, συνοδευόμενη από τον στρατό, για να διαλύσει σχολεία και πηγάδια.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλη η ζωή του Adra είναι οπτικά καταγεγραμμένη, επειδή όταν γεννήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ξεκίνησε η μακρά διαμάχη μεταξύ των κατοίκων του χωριού και του Ισραήλ – το οποίο είχε χαρακτηρίσει την περιοχή ως ζώνη στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Ο πατέρας του, του οποίου κληρονόμησε τον ακτιβιστικό χαρακτήρα, έδειχνε σπιτικές ταινίες του Adra που μεγάλωνε με τις πρώτες βίαιες εκδιώξεις από τον ισραηλινό στρατό. Οι γονείς του αγωνίζονταν να αποκτήσουν βασικές υπηρεσίες, όπως σχολείο, ηλεκτρικό ρεύμα ή πρόσβαση σε καθαρό νερό. «Η κάμερα είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε απέναντι στην καταπίεση που αντιμετωπίζουμε- δεν έχουμε πολλά άλλα για να πολεμήσουμε τη μηχανή κατοχής», λέει. «Μεγαλώνοντας σε αυτή την οικογένεια και κοινότητα ακτιβιστών, ένιωσα την ευθύνη να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι».
«Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αντέξουν. Οι έποικοι, υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση, χτίζουν όλο και περισσότερους οικισμούς και κατεδαφίζουν παλαιστινιακές περιουσίες»
«Έχουμε ένα μακρύ, μακρύ ταξίδι μπροστά μας»
Ο Abraham και ο Adra ισχυρίζονται ότι είναι δημοσιογράφοι πριν από κινηματογραφιστές, αλλά κανένα από τα άρθρα που έγραψαν για το ανεξάρτητο περιοδικό +972 Magazine δεν είχε τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης και τη λαϊκή ανταπόκριση του No Other Land.
Αναγνωρίζουν τη δυναμική της βράβευσης στην Berlinale, η οποία τους οδήγησε, όπως λένε, να λάβουν εκατοντάδες αιτήματα και μηνύματα από ανθρώπους και οργανισμούς που ήθελαν να δουν την ταινία. Και θα την μεταφέρουν όσο το δυνατόν πιο μακριά και πιο ευρέως: «Έχουμε ένα μακρύ, μακρύ ταξίδι μπροστά μας, το οποίο είναι να φέρουμε την ταινία σε όσο το δυνατόν περισσότερα ακροατήρια», λέει ο Adra.
Ούτε ο Adra ούτε ο Abraham, ούτε οι άλλοι δύο σκηνοθέτες και χειριστές της κάμερας πίσω από το ντοκιμαντέρ – η Ισραηλινή Rachel Szor και ο Παλαιστίνιος Hamdan Ballal – ήταν διατεθειμένοι να συμπεριλάβουν στην ταινία τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, οι οποίες άφησαν πίσω τους 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς και πυροδότησαν τον πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 39.000 Παλαιστινίων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Basel Adra (@basilaladraa)
Έτρωγαν μαζί, έπαιζαν με τα παιδιά και κάπνιζαν ναργιλέ
Συμπεριέλαβαν, όμως, έναν επίλογο για το πώς οι επιθέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επιπτώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ένοπλοι έποικοι πυροβόλησαν εν γνώσει τους τον ξάδελφο του Adra.
Η τεταμένη κατάσταση έχει κάνει πολλούς από τους αγρότες να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά κάποιοι αντέχουν, όπως η οικογένεια του Adra: «Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αντέξουν. Οι έποικοι, υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση, χτίζουν όλο και περισσότερους οικισμούς και κατεδαφίζουν παλαιστινιακές περιουσίες».
Ο Abraham λυπάται γιατί έζησε με την οικογένεια του Adra για αρκετά χρόνια για να γυρίσει την ταινία. Έτρωγαν μαζί, έπαιζαν με τα παιδιά και κάπνιζαν ναργιλέ. Είναι κατά τη διάρκεια αυτών των σκηνών, στις οποίες συζητούν για τις φιλοδοξίες, τις καριέρες και τα κίνητρά τους, που ο Ισραηλινός συνειδητοποιεί τις ομοιότητες μεταξύ τους παρά τον εδαφικό διαχωρισμό λίγων χιλιομέτρων.
«Γιατί εγώ έχω αεροδρόμιο και εκείνος όχι;»
Μια κατάσταση συνείδησης την οποία χρησιμοποίησε για να καταγγείλει το απαρτχάιντ στην ευχαριστήρια ομιλία του στην Berlinale και την οποία τώρα αναδεικνύει ξανά: «Για να έρθω εδώ και να σας μιλήσω, πέταξα από το αεροδρόμιο που βρίσκεται στη χώρα μου, επειδή είμαι Ισραηλινός.
»Ο Basel, που είναι εδώ δίπλα μου, έπρεπε να πάει σε άλλη χώρα γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καν αεροδρόμιο. Οπότε, αφού γεννηθήκαμε στο ίδιο μέρος, κάτω από τους ίδιους κανόνες, στην ίδια χώρα, γιατί εγώ έχω αεροδρόμιο και εκείνος όχι; Γιατί εγώ έχω δικαίωμα ψήφου και αυτός όχι;».
*Με στοιχεία από elpais.com | Αρχική φωτό: Atlántida Film Fest
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας
- Συρία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε συγκρούσεις φιλότουρκων μαχητών με κουρδικές δυνάμεις
- «Πόλεμος» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διεθνή αμυντική βιομηχανία