Εκατό χρόνια από την τελευταία φορά που το Παρίσι φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1924, φέτος το καλοκαίρι ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν ή να γνωρίσουν πολλές διαφορετικές πλευρές της Πόλης του Φωτός.

Διαμονή με θέα τον Σηκουάνα

1. Διαμονή σε πλωτό ξενοδοχείο

Ανάμεσα στη Rive Gauche και τη La Rive Droite, με θέα και στις δύο όχθες, το Off Paris Seine είναι το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο της Γαλλίας. Λειτουργεί από το 2016 και διαθέτει 54 δωμάτια και 4 σουίτες, εστιατόριο και μπαρ, όπου τα Σαββατοκύριακα σερβίρει brunch και κοκτέιλ, μπορείτε όμως να τα επισκεφτείτε και για ένα ατμοσφαιρικό δείπνο ή ποτό με θέα στο νερό.

Δίκλινο τον Ιούλιο από 191, offparisseine.com

Το Musee d’Orsay φιλοξενει μια απο τις πιο σημαντικες συλλογες τεχνης στον κοσμο. / photo_istock

2. Μαθήματα ζωγραφικής για εκκολαπτόμενους ιμπρεσιονιστές

Ήταν Απρίλιος του 1874 όταν εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι. Συνολικά 31 καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τους, ανάμεσά τους οι Monet, Renoir, Cézanne, Degas, Pissaro, κ.ά., δημιουργώντας τη δική τους Art Fair, στο 35 boulevard des Capucines, έξω από το επίσημο Σαλόνι, ως μια κίνηση ανεξαρτητοποίησης, η οποία σηματοδότησε τη γέννηση του νέου καλλιτεχνικού κινήματος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων, το Musee d’Orsay, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή ιμπρεσιονιστών στον κόσμο, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα μεγάλων ιμπρεσιονιστών.

Στη συνέχεια, κάντε μια βόλτα κατά μήκος του Σηκουάνα, στους Κήπους του Λουξεμβούργου και των Βερσαλλιών και σε άλλα γνωστά τοπία που ενέπνευσαν τους δημιουργούς και εικονίζονται στους πίνακές του. Οι πιο τολμηροί, κλείστε ένα σεμινάριο ζωγραφικής με τη δασκάλα τέχνης Rola Cusson και μυηθείτε στα μυστικά της τέχνης τους.

To terrasse des Jeux μπροστα απο το Δημαρχειο. / fb_Place de l’Hôtel de Ville

3. Ραντεβού στις όχθες του Σηκουάνα

Κάθε καλοκαίρι από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, το Παρίσι χαλαρώνει, κάνει ηλιοθεραπεία, κολυμπάει σε ειδικά διαμορφωμένες αστικές παραλίες με φοίνικες, ξαπλώστρες, οικογενειακές δραστηριότητες, καφέ, κ.ά. Δύο είναι οι ιστορικές τοποθεσίες του θεσμού «Paris Plages», που ξεκίνησε το 2002: Bassin de la Villette και Rives de Seine.

Ωστόσο, φέτος, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων προστίθεται ένα ακόμα σημείο. Η νέα «Parisian Croisette» βρίσκεται στο Canal Saint-Martin, κοντά στην πλατεία Jacques Villemin, και προσφέρεται για χαλάρωση, δροσερές βουτιές και στις δύο όχθες, και ποικίλες δράσεις ψυχαγωγίας. Στο Bassin de la Villette υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για οικογενειακές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, αναρρίχηση, τραμπολίνο, κανό, SUP, κ.ά.) και water sports, ενώ στο πάρκο Rives de Seine το κλίμα είναι πιο χαλαρό, με υπαίθρια βιβλιοθήκη, σουηδική γυμναστική, τάι τσι.

Μία ακόμα προσθήκη στο φετινό πρόγραμμα περιμένει κατοίκους και επισκέπτες. Η πλατεία μπροστά από εμβληματικό κτίριο του δημαρχείου (Place de l’Hôtel de Ville) μεταμορφώνεται σε Terrasse des Jeux για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση «Club 2024» by the Paris Olympic Games, με ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους που υπόσχονται θέαμα και διασκέδαση. Είσοδος ελεύθερη

Paris Plages 2024 Paris Plage: από 14/7 ως 8/9 / Riverbanks of the Seine & Bassin de La Villette: από 27/7 ως 8/9

H εμβληματικη πισινα του Molitor ξαναφτιαχτηκε οσο πιο κοντα στην αυθεντικη ηταν δυνατο. / fb_Molitor

4. Εκεί που λανσαρίστηκε το πρώτο μπικίνι

Το Molitor άνοιξε το 1929 και για 60 χρόνια ήταν το πιο δημοφιλές και αγαπητό μέρος των Παριζιάνων για αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμπι, γκολφ, ice skate, κ.ά. Προκειμένου να εδραιώσει τη φήμη του ως αθλητικό κέντρο, το καλοκαίρι του 1929 εργάστηκε στις εγκαταστάσεις του ως ναυαγοσώστης ο κάτοχος πέντε Ολυμπιακών μεταλλίων, Johnny Weissmuller. Σύντομα, η καινοτόμα avant-garde φιλοσοφία του επέκτεινε τα όρια του.

Εξελίχθηκε σε ένα είδος Λέσχης (Club), όπου ο κόσμος μπορούσε να κοινωνικοποιηθεί και να παρακολουθήσει τα διάσημα γκαλά που φιλοξενούσε. Ανάμεσά τους και εκείνο του Γάλλου σχεδιαστή Louis Réard, ο οποίος το 1946 λάνσαρε δίπλα στην πισίνα του Molitor το πρώτο μπικίνι.

Τη δεκαετία του 1970 οι φθορές του κτιρίου άρχισαν να δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα. Τελικά, έκλεισε το 1989 και για πολλά χρόνια, οι street artists της πόλης χρησιμοποιούσαν τις επιφάνειες του συγκροτήματος ως καμβά για τα έργα τους. Τελικά το 2011 ξεκίνησε η ανακαίνισή του. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Jean-Philippe Nuel, στόχος ήταν να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του αρχικού κτιρίου.

Από τη συστηματική και χρονοβόρα αναβίωση του συγκροτήματος άλλαξαν ριζικά μόνο τα δομικά στοιχεία που κρίθηκαν επικίνδυνα. Για παράδειγμα, η μεγάλη πισίνα κατασκευάστηκε εκ νέου με όσο πιο πιστό τρόπο γινόταν.

Μάλιστα, πολλοί Παριζιάνοι που θυμούνται το παλιό Molitor διαπίστωσαν συγκινημένοι ότι αναγνώριζαν τους χώρους του. Για τα επόμενα 54 χρόνια το ακίνητο θα διαχειρίζονται οι Colony Capital και AccorHotels Group, καθώς στεγάζει ένα ξενοδοχείο με 124 δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ, rooftop και spa της Clarins. Ως φόρο τιμής στην περίοδο της «εγκατάλειψής» του, πολλά έργα από street artists καλλιτέχνες έχουν τοποθετηθεί στο lobby δημιουργώντας μια μίνι περιήγηση στην ιστορία του.

Βολτα στο Canal de L’Ourcq με ηλεκτρικο σκαφος. /fb_Boating Paris marin deau douce

5. Δείτε την πόλη από το νερό

Η ζωή στις όχθες της Bassin de la Villette κυλά σε χαλαρούς ρυθμούς. Οι Παριζιάνοι έρχονται στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της πόλης – πρώην βιομηχανικό λιμάνι – για πικ νικ με μπαγκέτες και τυριά, απολαμβάνουν το κρασί τους με τα πόδια στο νερό, παίζουν με τα σκυλιά τους που τρέχουν ανέμελα. Μπερδευτείτε ανάμεσά τους ή νοικιάστε ένα ηλεκτρικό σκάφος από τη Marin D’Eau Douce και ταξιδέψτε ως το άλλο άκρο της λίμνης.

Θαυμάστε το εντυπωσιακό La Géode, τον εμβληματικό κινηματογράφο σε σχήμα μεταλλικής σφαίρας, που λειτουργεί ξανά έπειτα από έξι χρόνια ανακαίνισης. Δείτε τον κόσμο που επισκέπτεται την υπαίθρια γκαλερί και τους καλλιτέχνες του δρόμους στις όχθες του Canal de L’Ourcq.

Για τη συγκεκριμένη διαδρομή, ενδεικτικά ένα σκάφος χωρητικότητας 5 ατόμων για 3 ώρες από 110 € (1 ώρα/ 45 ευρώ). Δεν απαιτείται δίπλωμα.

6. Περιηγηθείτε στην Belle Époque

Η «χρυσή εποχή» της Ευρώπης ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει στο Παρίσι. Η περίοδος αισιοδοξίας, τεχνολογικής προόδου και ειρήνης μεταξύ 1871-1914 άφησε ως κληρονομιά σημαντικά αρχιτεκτονήματα: το Grand Palais, η γέφυρα Alexandre III, το Musée d’Orsay και το συγκρότημα Galeries Lafayette είναι έργα αυτής της περιόδου, που ασκούν ιδιαίτερη γοητεία στον επισκέπτη. Kανονίστε μια περιήγηση με κάποια από τις ομάδες που διοργανώνουν θεματικά walking tours, όπως η uniquetoursfactory.com, που δίνει έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά.

Αποψη του πλωτου αθλητικου κεντρου Annette K. / fb_Annette K

7. Βουτιές απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 εγκαινιάστηκε ένα νέο σύγχρονο έργο, το πλωτό αθλητικό κέντρο Annette K. Το συγκρότημα, απέναντι από το Parc André Citroën, σχεδίασε η παριζιάνικη εταιρεία αρχιτεκτονικής Seine Design και είναι αφιερωμένο στον αθλητισμό, την υγεία και την ευεξία. Το έργο πήρε το όνομά της κολυμβήτριας Annette Kellerman και ανασύρει αναμνήσεις από το παρελθόν της πόλης, αφού θυμίζει την πλωτή Piscine Deligny που δεν υπάρχει εδώ και καιρό.

Κατασκευασμένο από ατσάλι, γυαλί και ξύλο, εμπνέεται από τη ναυπηγική, συνδυάζει εξωτερικούς με εσωτερικούς χώρους και υιοθετεί σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ολυμπιακή πισίνα στον τελευταίο όροφο, γυμναστήριο, σολάριουμ, σπα, φυσιοθεραπεία, βεράντας, καφέ και εστιατόριο. Επιπλέον, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προσβασιμότητα, τόσο για την εμπειρία όσο και για την πρόσβαση στην πισίνα.

Ο αμπελωνας της Μονμαρτης αναβιωνει και σας προσκαλει να γνωρισετε τα κρασια του. / photo_istock

8. Γνωρίστε τον αμπελώνα της Μονμάρτης

H μποέμικη γειτονιά της Μονμάρτρης στην κορυφή του λόφου του Παρισιού ήταν η τοποθεσία όπου άλλοτε καλλιεργούνταν ο παλαιότερος αμπελώνα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η παραγωγή κρασιού μειώθηκε στο Île-de-France, όταν άρχισε η εκβιομηχάνιση του 19ου αιώνα, και μέχρι τη δεκαετία του 1950, το Παρίσι είχε εγκαταλείψει την αμπελουργία.

Σήμερα, ωστόσο, ο ενδιαφέρον για τους παλιούς, εγκαταλελειμμένους αμπελώνες αναζωπυρώνεται. Τα σταφύλια της Μονμάρτρης μαζεύονται τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του Fete du Vendanges, και όπως τα περισσότερα κρασιά τις περιοχής παράγοντα με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Ακολουθήστε το Paris Wine Walks σε μια ιστορική περιήγηση στα πλακόστρωτα σοκάκια της Μονμάρτης, αλλά και στους αμπελώνες εντός και εκτός Παρισιού.

Πηγή: diakopes.gr