Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έτσι ποζάρουν οι νικητές: Υπάρχει λόγος που οι αθλητές φωτογραφίζονται δαγκώνοντας τα μετάλλιά τους;

Έτσι ποζάρουν οι νικητές: Υπάρχει λόγος που οι αθλητές φωτογραφίζονται δαγκώνοντας τα μετάλλιά τους;

Είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα που βλέπουμε στις τελετές απονομής είτε μιλάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι ο πανηγυρισμός που έχει «γεννήσει» μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό μας. Και ίσως, η πιο κλασική πόζα, όταν μιλάμε για αθλητικά γεγονότα. Ένας αθλητής ή παίκτης να ποζάρει μπροστά στον φωτογραφικό φακό δαγκώνοντας το μετάλλιο που μόλις έχει παραλάβει.

Εδώ και δεκαετίες το έχουμε δει να συμβαίνει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έως τους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι και ατυχήματα έχουν συμβεί για χάρη αυτής της πόζας: πιο χαρακτηριστικό από όλα αυτό του Ντέιβιντ Μίλερ, με τον Γερμανό αθλητή του λουτζ να σπάει το δόντι του όταν δάγκωσε το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010.

Ήδη στο Παρίσι, 9 στους 10 αθλητές που έχουν κερδίσει ένα μετάλλιο, το έχουν πανηγυρίσει δαγκώνοντάς το.

Ο Άλεξ Γι μόλις έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο τριάθλο και το γιορτάζει… όπως όλοι οι άλλοι.

Για όλα φταίνε οι Βρετανοί;

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η πόζα, που έμελλε να γίνει μόδα στα αθλητικά γεγονότα; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει για αυτό, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι φταίνε οι Βρετανοί. Για την ακρίβεια η ομάδα στίβου στα 4×400 του Ηνωμένου Βασιλείου το μακρινό 1991, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και οι τέσσερις δρομείς της θέλησαν να το πανηγυρίσουν με αυτόν τον τρόπο.

Αυτή θεωρείται μια από τις πρώτες φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου και δείχνει αθλητές να δαγκώνουν τα μετάλλιά τους.

Το παρελθόν και η… υποχρέωση

Το γιατί αυτός ο πανηγυρισμός πήρε αυτές τις διαστάσεις και έγινε μόδα, αυτό είναι ένα δεύτερο ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν κάποιοι. Ούτε σε αυτό υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αλλά οι περισσότεροι αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε δύο θεωρίες.

Η πρώτη θεωρία μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα και στην εποχή του πυρετού του χρυσού στην Καλιφόρνια. Οι χρυσοθήρες, τότε, αν έβρισκαν ένα μέταλλο το δάγκωναν για να διαπιστώσουν αν είναι αληθινός χρυσός, καθώς θεωρούσαν ότι θα άφηνε πάνω του το αποτύπωμα του δοντιού τους επειδή το χρυσάφι είναι μαλακό μέταλλο. Άρα οι αθλητές το κάνουν για να βεβαιωθούν ότι τα χρυσά τους μετάλλια είναι όντως… χρυσά.

Υπάρχει όμως και η θεωρία της… υποχρέωσης. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Βαλετσίνσκι, γνωστού ιστορικού και προέδρου της οργάνωσης International Society of Olympic Historians, αυτό συμβαίνει επειδή το απαιτούν οι φωτογράφοι. «Τους έχει γίνει εμμονή. Πιστεύουν ότι με αυτή την πόζα θα βγάλουν μια φωτογραφία που θα μείνει στην Ιστορία» έχει δηλώσει ο Βαλετσίνσκι, συμπληρώνοντας: «Πιστεύω πως αν ήταν στο χέρι των αθλητών, δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό».

Το χρυσό μετάλλιο των Αγώνων του Παρισιού περιέχει μόλις 6 γραμμάρια χρυσό, ασήμι, χαλκό κι ένα κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ.

Τελικά πόσο χρυσό είναι το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων;

Και για να λύσουμε κι αυτή την απορία νωρίς νωρίς, να ξεκαθαρίσουμε ότι το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι από ατόφιο χρυσάφι – η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.

Πλέον τα χρυσά μετάλλια πρέπει να διαθέτουν 6 γραμμάρια χρυσού, ενώ όλο το υπόλοιπο είναι φτιαγμένο από ασήμι και χαλκό. Η μεγάλη διαφορά των μεταλλίων των φετινών Αγώνων στο Παρίσι, όμως, είναι άλλη: περιέχουν και ένα κομμάτι μέταλλο από τον Πύργο του Άιφελ. Κάτι που τους δίνει έναν αέρα συλλεκτικού.

Sports in

Τα 135 εκατ ευρώ της Παρί για το δίδυμο Ράμος/Νέβες και το «κοινό» με τους Κωστούλα και Μουζακίτη…

Στα 70 εκατ ευρώ η μεταγραφή του Ζοάο Νέβες από τη Μπενφίκα στην Παρί. Δηλαδή 5 εκατ ευρώ περισσότερα από εκείνα που της κόστισε η απόκτηση του Γκονζάλο Ράμος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024