Θεωρούνται μια από τις πιο επιτυχημένες Βρετανικής pop & rock μπάντες της τελευταίας δεκαετίας, έχοντας κερδίσει ουκ ολίγα BRIT και NME Awards. Ωστόσο οι The 1975 δεν είναι αγαπητοί σε όλο τον κόσμο – και πιο συγκεκριμένα στη Μαλαισία, η οποία τους έχει βάλει στη μαύρη λίστα. Και τώρα, η εταιρία διοργάνωσης events Future Sound Asia , τους κάνει μήνυση και ζητάει αποζημίωση 2,4 εκ. δολαρίων.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2023, κατά την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Good Vibes Festival, όταν ο τραγουδιστής Μάτι Χίλι αποφάσισε να φιλήσει τον μπασίστα Ρος ΜακΝτόναλντ, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τους αυστηρούς νόμους κατά της LGBTQ+ κοινότητας που υπάρχουν στη χώρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συναυλία διακόπηκε, ενώ την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση της Μαλαισίας αφαίρεση την άδεια διοργάνωσης events από την Future Sound Asia.

Στη μήνυση που κατατέθηκε σε Βρετανικό Δικαστήριο, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι τα μέλη του συγκροτήματος ήξεραν για τις συμπεριφορές που έπρεπε να αποφύγουν κατά την διάρκεια της συναυλίας τους, όπως το να βρίσουν, να καπνίσουν, να πιουν αλκοόλ, να αφαιρέσουν τα ρούχα τους, αλλά και να βγάλουν πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους από τη σκηνή.

Μάλιστα, τονίζουν, ότι η Κεντρική Υπηρεσία της Μαλαισίας που εγκρίνει τις αιτήσεις για τις εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών (PUSPAL) αρχικά δεν ήθελε τους The 1975 να εμφανιστούν στο φεστιβάλ, εξαιτίας ενός άρθρου του 2018 που αναφερόταν στον εθισμό του  Μάτι Χίλι στις ναρκωτικές ουσίες. Τελικά, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, το μάνατζμεντ του συγκροτήματος διαβεβαίωσε τους διοργανωτές ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί, η  PUSPAL συμφώνησε και οι The 1975 εισέπραξαν 350.000 δολάρια για την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, μια μέρα πριν τη συναυλία το συγκρότημα αρνήθηκε να βγει στη σκηνή διαμαρτυρόμενο για τους νόμους της χώρας κατά της LGBTQ+ κοινότητας, αλλά μετά άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να κάνουν μια εμφάνιση-διαμαρτυρία. Έτσι, όπως υποστηρίζουν, ο Μάτι Χίλι άρχισε να πίνει και να καπνίζει στη σκηνή, έβγαλε μια μικρή δικαιωματική ομιλία, συμπεριφερόταν αλλοπρόσαλλα «σαν μεθυσμένος», κατέστρεψε ένα drone της διοργάνωσης και φυσικά φίλησε τον μπασίστα Ρος ΜακΝτόναλντ.

Η συναυλία διακόπηκε και η κυβέρνηση, μετά από λίγες ώρες, αφαίρεσε την άδεια διοργάνωσης events από την Future Sound Asia, με αποτέλεσμα οι δύο ημέρες που απέμεναν για την ολοκλήρωση του Good Vibes Festival να ακυρωθούν. Σύμφωνα με το Variety, οι διοργανωτές τώρα ζητούν αποζημίωση 2,4 εκ. δολαρίων, ενώ το συγκρότημα δεν έχει πάρει ακόμα θέση για τη μήνυση.