Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να συμπεριφερθείτε σε ένα αδεσποτάκι, που μόλις υιοθετήσατε, για να σας εμπιστευτεί

Πώς να συμπεριφερθείτε σε ένα αδεσποτάκι, που μόλις υιοθετήσατε, για να σας εμπιστευτεί

Ένα αδεσποτάκι, την ώρα που περνά την πόρτα του νέου και παντοτινού του σπιτιού, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ

Κάθε αδεσποτάκι έχει πολύ ευαίσθητη ψυχούλα και χρειάζεται τον χρόνο του για να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή.

Το πόσο γρήγορα θα ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του, εξαρτάται από εσάς. Γι΄ αυτό θα πρέπει να έχετε γνώσεις, για το πώς πρέπει να τού συμπεριφερθείτε, έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια και να σας εμπιστευτεί.

Τις πρώτες ημέρες, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις επισκέψεις φίλων/συγγενών στο σπίτι για να γνωρίσουν τον νέο μας σκύλο

Ο σκύλος, τις πρώτες ημέρες στο νέο του σπίτι, έχει ανάγκη να ξεκουραστεί και να εξερευνήσει το καινούριο περιβάλλον

Και είναι γεγονός ότι «τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να σώσουν ένα αδέσποτο κουτάβι ή ενήλικο σκύλο. Πολλές φορές, μάλιστα, η υιοθεσία κατοικίδιων προκύπτει, καθώς οι κηδεμόνες τους δεν τα θέλουν άλλο ή δεν μπορούν να τα κρατήσουν, λόγω κάποιων καταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινότητα ενός σκύλου θα αλλάξει δραματικά και, σίγουρα, θα αγχωθεί», επισημαίνει η κα Ελένη Ζάχαρη, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων.

Πολλοί κηδεμόνες, που υιοθετούν έναν σκύλο από τον δρόμο ή κάποιο καταφύγιο, όπως επισημαίνει η κα Ζάχαρη, συνήθως αγνοούν το παρελθόν του.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι με τον όρο «καταφύγιο» αναφερόμαστε σε έναν περιφραγμένο χώρο κάποιου δήμου ή εθελοντικής ομάδας, όπου φιλοξενούνται σκύλοι μέχρι να βρουν το παντοτινό τους σπίτι.

Καθώς, λοιπόν, το παρελθόν του σκύλου είναι «αίνιγμα», «οι κηδεμόνες δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν έχει κακοποιηθεί, εάν έχουν ξεπεραστεί τα όρια και οι αντοχές του. Και τι ανοχή έχει σε κάθε καινούρια κατάσταση», αναφέρει η κα Ζάχαρη.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι, όπως λέει, ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας με το νέο μας κατοικίδιο. Ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε τι έχει ζήσει στο παρελθόν, ή ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι έχει ταλαιπωρηθεί.

Διαμορφώνουμε το «δωμάτιο» του σε έναν ήρεμο χώρο

Σύμφωνα με την ειδικό, αρχικά διαμορφώνουμε έναν χώρο, σε ήσυχο σημείο του σπιτιού, όπου θα βάλουμε το κρεβάτι, τα μπολ για το νερό και το φαγητό του. Και κάποια παιχνίδια. Σε αυτό το μέρος, επισημαίνει, ότι θα έχουν πρόσβαση μόνο οι κηδεμόνες και, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, θα πλησιάζουν τον σκύλο μόνο με παρουσία ενήλικα.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε το αδεσποτάκι να νιώσει ευχάριστα στο σπίτι

Για να νιώσει άνετα και να διασκεδάσει ο σκύλος μας, μπορούμε, όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια, να τού προσφέρουμε μασητικά παιχνίδια ή διαδραστικού τύπου, με υποδοχή για τροφή. Αυτή η ευχάριστη ενασχόληση θα βοηθήσει τον σκύλο να κουραστεί πνευματικά και να συσχετίσει ευχάριστα το νέο περιβάλλον.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Τις πρώτες ημέρες, συμβουλεύει η κα Ζάχαρη, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις επισκέψεις φίλων/συγγενών στο σπίτι για να γνωρίσουν τον νέο μας σκύλο. Καθώς προτεραιότητα έχει να ξεπεράσει το σοκ μιας τόσο μεγάλης αλλαγής και να μάς εμπιστευθεί.

«Είναι αρκετά σύνηθες, οι νέοι κηδεμόνες σκύλων από τη χαρά τους για το καινούριο κατοικίδιο να θέλουν να το παίρνουν παντού μαζί τους. Και να το γνωρίσουν σε όσο περισσότερους συγγενείς και φίλους. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο σοκ και ανασφάλεια σε ένα φρεσκο-υιοθετημένο σκύλο, είτε είναι κουτάβι είτε ενήλικος», τονίζει η κα Ζάχαρη.

Ο σκύλος, τις πρώτες ημέρες στο νέο του σπίτι, όπως επισημαίνει, έχει ανάγκη να ξεκουραστεί και να εξερευνήσει το καινούριο περιβάλλον. Εάν υπάρχει κι άλλος σκύλος στο σπίτι, καλό θα είναι η γνωριμία να έχει γίνει σε εξωτερικό χώρο πριν από την υιοθεσία.

Δεν τον πιέζουμε να επισκεφθεί άλλους χώρους του σπιτιού ή να συναναστραφεί με κατοικίδια και ανθρώπους, εάν δεν το θέλει. Δίνουμε χρόνο και κάνουμε υπομονή, μέχρι να νιώσει έτοιμος να μας γνωρίσει. Ακόμη κι όταν χαλαρώσει, επισημαίνει η κα Ζάχαρη, και αρχίσει την εξερεύνηση του σπιτιού, θα πρέπει πάντοτε να έχει πρόσβαση στον χώρο του. Εκεί, όπου βρίσκονται το κρεβάτι και τα παιχνίδια του, προκειμένου να μπορεί να πάει όταν θελήσει να χαλαρώσει.

Η «αξία» της ρουτίνας

«Κάτι πολύ σημαντικό, που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια όμορφη καθημερινότητα για το νέο μέλος της οικογένειας μας, αλλά και θα του μειώσει το άγχος των πρώτων ημερών, είναι η ρουτίνα. Η σίτιση και οι βόλτες σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, θα βοηθήσουν το σκυλάκι μας να νιώσει ασφάλεια. Και να περιμένει μέχρι την επόμενη φορά, που θα βγει για να κάνει τις ανάγκες του έξω», υπογραμμίζει η κα Ζάχαρη.

Είναι πολύ πιθανό, όπως λέει, τις πρώτες ημέρες να υπάρξουν ατυχήματα με την τουαλέτα. Δεν μαλώνουμε τον σκύλο, ούτε δυσανασχετούμε, γιατί το καταλαβαίνει και απογοητεύεται, με αποτέλεσμα να τού δημιουργήσουμε επιπλέον άγχος.
Εάν δεν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε την κατάσταση, ζητάμε βοήθεια από επαγγελματία εκπαιδευτή. Όσο νωρίτερα λάβουμε τη σωστή καθοδήγηση, τόσο το καλύτερο.

Προσοχή κατά τη διάρκεια της βόλτας

Τις πρώτες ημέρες υιοθεσίας, σύμφωνα με την κα Ζάχαρη, πολλοί σκύλοι κατά τη διάρκεια της βόλτας ξεφεύγουν από το λουρί τους και χάνονται από τους νέους κηδεμόνες. Και αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκονται σε σοκ από την ξαφνική αλλαγή και αισθάνονται απειλή.

«Γι΄ αυτό, από το πρώτο λεπτό που θα αποκτήσουμε τον σκύλο μας, του βάζουμε στο περιλαίμιο του ταυτότητα με τα στοιχεία μας. Ιδανικά, στη βόλτα χρησιμοποιούμε και στηθόλουρο. Μπορούμε, εάν βλέπουμε το νέο μας σκύλο πολύ αγχωμένο, να του φορέσουμε ένα λουρί στο περιλαίμιο και ένα στο στηθόλουρο, για έξτρα ασφάλεια.

Οι βόλτες τις πρώτες ημέρες είναι καλό να έχουν μικρή διάρκεια και να πηγαίνουμε σε ήσυχα σημεία της γειτονιάς. Σταδιακά αυξάνουμε τη διάρκεια της βόλτας όσο παρατηρούμε τον σκύλο μας να νιώθει άνετα και να θέλει να εξερευνήσει», συμβουλεύει η κα Ζάχαρη.

Αποφεύγουμε τα ταξίδια και τα πολύβουα περιβάλλοντα

Αντισταθείτε στη σκέψη, όπως λέει η κα Ζάχαρη, να ταξιδέψετε με τον σκύλο σας ή να τον εκθέσετε σε νέα περιβάλλοντα που εκπέμπουν μεγάλο θόρυβο, πολύ σύντομα. Η σταδιακή έκθεση στην καινούρια καθημερινότητα είναι κρίσιμη και, όσο πιο αργά και σταθερά βήματα κάνετε παρέα, τόσο πιο ψυχικά ισορροπημένος θα είναι ο σκύλος σας.

Κάθε φορά που ασχολούμαστε με τον σκύλο μας, τον διαπαιδαγωγούμε – Δεν τον μαλώνουμε

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε, όπως τονίζει η κα Ζάχαρη, ότι εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας κάθε λεπτό που αλληλεπιδρούμε μαζί του. Εστιάζουμε, λοιπόν, και επιβραβεύουμε συμπεριφορές που επιθυμούμε. Έτσι, θα χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Για να μην κλονιστεί η σχέση μας με το νέο μας κατοικίδιο, θα πρέπει, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, να αποφύγουμε κάθε είδους τιμωρίας. Το να μαλώνουμε ένα σκυλάκι, που μόλις έχει αλλάξει περιβάλλον και δεν μπορεί να καταλάβει εάν κινδυνεύει ή είναι ασφαλές, μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Και να μειώσει την αυτοπεποίθηση του.

Η υιοθεσία ενός σκύλου πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση

«Η απόφαση μας να σώσουμε έναν σκύλο από τον δρόμο ή από καταφύγιο και να τον κάνουμε μέλος της οικογένειας μας, θα πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση. Να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι μια τέτοια υιοθεσία χρειάζεται πολλή υπομονή και αγάπη.
Η υπομονή και η κατανόηση θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα αρμονικό και ευτυχισμένο μέλλον μαζί», επισημαίνει η κα Ζάχαρη.

Και καταλήγει: «Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένα «ταξίδι» γεμάτο συμπόνια και αφοσίωση. Η ανιδιοτελής αγάπη που θα λάβετε από το πλάσμα που του σώσατε τη ζωή, θα σας συντροφεύει για πάντα. Και θα σας δίνει δύναμη κάθε ημέρα».

Η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων, Ελένη Ζάχαρη

* Η κυρία Ελένη Ζάχαρη είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων.

Είναι απόφοιτη των Σχολών Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων «LI.BE.TO.» και «Functional Dog Training».

Και δεν σταματά να παρακολουθεί σεμινάρια συναδέλφων και να επιμορφώνεται για ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο κατοικίδιο σκύλο.

Έχει περισσότερα από δέκα χρόνια εμπειρίας στην μέριμνα αδέσποτων ζώων και συμμετέχει ως εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε δράσεις υιοθεσίας με την ομάδα «LI.BE.TO.».

Επίσης, είναι απόφοιτος Ιδιωτικής Σχολής του τμήματος Προσχολικής Αγωγής.

Must in

Παναθηναϊκός: Επιτυχημένη η χειρουργική επέμβαση του Λεσόρ

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την επιτυχημένη εγχείρηση του Ματίας Λεσόρ μετά τον χθεσινό σοκαριστικό τραυματισμό του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο