Στο δέκατο τεύχος της «Ελληνικής Κουζίνας», που κυκλοφορεί με το Βήμα 4 Αυγούστου, ανοίγουμε πανιά για τις ονειρικές Κυκλάδες, ρίχνουμε γευστική -και όχι μόνο- άγκυρα σε κάθε νησί ξεχωριστά και συλλέγουμε αυθεντικές συνταγές πραγματικά διαμάντια.

Όλα τα νέα στέκια γαστρονομίας

Συνολικά ταξιδεύουμε σε 23 νησιά και σε κάθε μας αγκυροβόλι, γινόμαστε μια παρέα με τους Κυκλαδίτες. Τραγουδάμε, χορεύουμε, γινόμαστε συνοδοιπόροι στα πανηγύρια και στις γιορτές τους και μαγειρεύουμε μαζί τους τις συνταγές που φυλούν σαν θησαυρό και περνούν από γενιά σε γενιά.

Στην Τήνο αφεθήκαμε στη θρησκευτική και τη γαστρονομική κατάνυξη με τις ιστορίες της Αντωνίας Ζάρπα και στη Φολέγανδρο αφού περιπλανηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας απολαύσαμε την παρέα της κυρίας Ειρήνης στην ξακουστή μπακαλοταβέρνα της

Πάνω από 60 παραδοσιακά πιάτα διαλεγμένα ένα προς ένα γίνονται η καρδιά του τεύχους και μας τρατάρουν την πιο αυθεντική γεύση των Κυκλάδων.

Έτσι στην ακατέργαστη Αμοργό δοκιμάζουμε πατατάτο και χορεύουμε μέχρι το πρωί με την Μαρούλα στο Τζιτζίκι,( το δημοφιλές bar της χώρας), στην Ανάφη κερνάμε γλυκό κουφέτο και μαζί με τον Στέφανο γεμίζουμε τα κοφίνια με σταφύλια σηματοδοτώντας την αρχή του τρύγου, στην Άνδρο βουτάμε στις ωραίες θάλασσες και μπαίνουμε στην κουζίνες για να φτιάξουμε φρουτάλια, στην Αντίπαρο ανακαλύπτουμε όλα τα νέα στέκια γαστρονομίας και βλέπουμε τις φρέσκιες ψαριές με τον Περικλή Κοσκινά, στις θαυματουργές Μικρές Κυκλάδες Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια κολυμπάμε στα τιρκουάζ νερά παρέα με δροσερές ελληνικές μπίρες και γευόμαστε θεϊκές μακαρονάδες, φάβα και ξινομυζήθρα.

Συνεχίζουμε στην Ίο και μπαίνουμε σε ρυθμούς διασκέδασης με τις φοβερές μουσικές του Χρήστου στο Doors, αλλά και σε νέα γαστρονομικά μονοπάτια στο liostasi με την υπογραφή του Σωτήρη Ευαγγέλου.

Επόμενη άγκυρα στην Κέα, όπου μυούμαστε στην ιστορία, στην Κίμωλο ετοιμάζουμε παραδοσιακή λαδένια, στην Κύθνο γυρνάμε τα γραφικά χωριά.

Στη Μήλο ο Βασίλης Παπακινός μας τρατάρει την καρπουζένια- έκπληξη ενώ κάνουμε το καλύτερο beach hopping και προετοιμαζόμαστε για το ανάλογο bar hopping στη Μύκονο. Φυσικά αφιερώνουμε χρόνο για να γευτούμε την ανανεωμένη ελληνική κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου, του Άγγελου Μπακόπουλου, του Γιώργου Παπαιωάννου και του Κώστα Τσίγκα.

Μετά πλέουμε στη Νάξο και περιηγούμαστε στην Πορτάρα και στα μεσαιωνικά μνημεία, σερβίρουμε στα ποτήρια μας το μοναδικό κίτρον, επισκεπτόμαστε τα ορεινά χωριά και κάνουμε στάσεις στα τυροκομεία με τα διάσημα τυριά όπως τη γραβιέρα Νάξου και το αρσενικό, τρώμε στα παραδοσιακά ταβερνάκια και, εκτός από την πατάτα, προσθέτουμε στα πιάτα μας τη σεφουκλωτή.
Αλλάζουμε αέρα στην Πάρο, καθόμαστε στο Παριανό τραπέζι της Αργυρώς, μαγειρεύουμε με τον Γιάννη Παρίκο και μεθάμε με τα μαγικά κρασιά από Μανδηλαριά.

Επόμενος αξέχαστος σταθμός η Σαντορίνη και η μαγική κουβέντα μας με την κυρία Κατίνα, που τα έβαλε με τον Γκόρντον Ράμσεϊ αλλά και η γνωριμία με όλους τους ντόπιους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ παραδοσιακής γαστρονομίας. Στα συν της παραμονής μας η δοκιμή των πιο νόστιμων προϊόντων και του μυθικού Ασύρτικου. Μετά γνωρίζουμε τη Σέριφο και την απίστευτη τοπική σούμα, εξαιρετική συντροφιά για τους συγκλονιστικούς φαβοκεφτέδες στην Σίκινο.

Μια γλυκιά γευσιγνωσία

Στη Σίφνο λατρέψαμε τις διαδρομές στην ενδοχώρα, το Κάστρο και την πιο τέλεια ρεβιθάδα. Επόμενος σταθμός η Σύρος με το αρχοντικό σκηνικό, την πλούσια ιστορία τα καλύτερα λουκούμια και την παραδοσιακή αγορά, που μοσχομυρίζει μάραθο και κάπαρη.

Στην Τήνο αφεθήκαμε στη θρησκευτική και τη γαστρονομική κατάνυξη με τις ιστορίες της Αντωνίας Ζάρπα και στη Φολέγανδρο αφού περιπλανηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας απολαύσαμε την παρέα της κυρίας Ειρήνης στην ξακουστή μπακαλοταβέρνα της.

Για τον επίλογο κρατήσαμε μια δροσερή βόλτα στα μικρά ζυθοποιία των Κυκλάδων έχοντας στο χέρι τις καλύτερες μπίρες τους αλλά και μια γλυκιά γευσιγνωσία με κεράσματα τα πιο αντιπροσωπευτικά γλυκά από μελετίνια και λουκούμια μέχρι φωτόπιτες και αμυγδαλωτά.

Ελάτε να κάνουμε διακοπές παρέα στις Κυκλάδες.