Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης για άμεση διαβίβαση του πορίσματος στη Βουλή

Υποκλοπές: Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης για άμεση διαβίβαση του πορίσματος στη Βουλή

Πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τη διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου και όλης της δικογραφίας για τις υποκλοπές, καθώς επίσης και την κλήση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη

Κοινό μέτωπο για τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και όλης της δικογραφίας, όπως επίσης για την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε ήδη αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, «προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης να περιλαμβάνονται «οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων» της δικογραφίας:

  1. «Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
  2. Τη σχετική διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
  3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη».

Επιστολή Κουτσούμπα σε Τασούλα και Μπούρα

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητά με επιστολή του προς τους Κώστα Τασούλα και Θανάση Μπούρα την άμεση σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για ολοκλήρωση της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών

Μάλιστα, όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κουτσούμπας, «η έκδοση του πορίσματος και η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε».

Παράλληλα, σημειώνει πως «αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση».

«Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε ‘νόμιμες’ και παράνομες επισυνδέσεις – με βάση το δόγμα ‘ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων’ – οι οποίες μένουν στο σκοτάδι και τελικά στο απυρόβλητο», υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Αίτημα και από τη Νέα Αριστερά με επιστολή Χαρίτση

Αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ-Predator και το πρόσφατο πόρισμα του Αρείου Πάγου», κατέθεσε και η Νέα Αριστερά, με επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, η Πέτη Πέρκα, γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέλος στην Επιτροπή, που υπογράφουν την επιστολή, ζητούν να συκληθεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές, καθώς και να κληθούν οι αρμόδιοι ανώτατοι δικαστικοί για να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής αναφορικά με το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας του σκανδάλου, για το οποίο εκδόθηκε η διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

Όπως τονίζουν, «η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι η χθεσινή ημέρα ήταν μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και ότι σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας».

Η επιστολή της Νέας Αριστεράς

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε να συγκαλέσετε άμεσα έκτακτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του ΚτΒ, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και να κληθούν οι αρμόδιοι ανώτατοι δικαστικοί προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η χθεσινή διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής ανήκει «o κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι «θα πέσει άπλετο φως» για τους χειρισμούς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όταν προέκυψε η αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, σήμερα -μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου που ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ, υποστηρίζεται ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και επιμόλυνσης κινητών τηλεφώνων ‘Predator’»….

Με λίγα λόγια, οι αποκαλύψεις της μαχητικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, οι δεκάδες κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator, υπουργοί, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, εισαγγελείς, τραπεζικοί, ήταν αποτέλεσμα… τυχαίων γεγονότων και συμπτώσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών θα βρεθούν αντιμέτωποι μόνο με πλημμελήματα…

Γίνεται πια εμφανές το γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε μια επιτροπή-παρωδία, φυγάδευσε κρίσιμους μάρτυρες και απέκρυψε ζωτικής σημασίας καταθέσεις και στοιχεία στο όνομα του “απορρήτου”. Γιατί επιχειρήθηκε η πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση της σύνθεσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι η χθεσινή ημέρα ήταν μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και ότι σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Παρακαλούμε για τη θετική σας ανταπόκριση στο αίτημα μας, που αποτελεί ταυτόχρονα αίτημα όλων των δημοκρατικών πολιτών που αξιώνουν μεγαλύτερη διαφάνεια και αποκατάσταση των κακοποιημένων τα τελευταία χρόνια θεσμών των κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος της ΚΟ Νέα Αριστερά

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, Γραμματέας της ΚΟ Νέα Αριστερά

Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Sports in

Τα 135 εκατ ευρώ της Παρί για το δίδυμο Ράμος/Νέβες και το «κοινό» με τους Κωστούλα και Μουζακίτη…

Στα 70 εκατ ευρώ η μεταγραφή του Ζοάο Νέβες από τη Μπενφίκα στην Παρί. Δηλαδή 5 εκατ ευρώ περισσότερα από εκείνα που της κόστισε η απόκτηση του Γκονζάλο Ράμος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024