Ασπιλος!

Είναι αθώος ο άνθρωπος, ρε παιδιά. Αθώος! Αμόλυντος και άσπιλος. Υπηρέτησε την πατρίδα και την παράταξη. Με το κούτελο καθαρό! Τώρα και με τη βούλα της δικαιοσύνης. Αμα θέλετε πείτε τίποτα. Εντάξει; Βγήκε τώρα κι η αντιπολίτευση και πυροβολεί κατά ριπάς – «πλυντήρια» κλπ κλπ.. Εντάξει, μην δείτε άνθρωπο να προκόβει. Να πέσετε να τον φάτε. Τι φθόνος είναι αυτός! Ομως – μιλώντας σοβαρά – τα ερωτήματα είναι πολλά. Κι ως γνωστόν τα πράγματα κάνουν κύκλους. Ετσι θα τα ξαναπούμε στου … χρόνου τα γυρίσματα!

Διαπιστώσεις

Πρωθυπουργικές διαπιστώσεις περί του πληθωρισμού. Σας το έχω επισημάνει ότι από τα πιο ωραία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι διαπιστώσεις. Θυμάστε που είχε «πάρει σβάρνα» τα σούπερ μάρκετ και διαπίστωσε ότι … «υπάρχει ακρίβεια» και διάφορα τέτοια; Ε, και χθες στο υπουργικό συμβούλιο περίπου τα ίδια έλεγε. Εξαιρετικές διαπιστώσεις. Ούτε δημοσιογράφος να ήταν! Χθες επίσης διαπίστωσε πως ο πληθωρισμός πέφτει και τα μέτρα αποδίδουν. Προσέξτε, πέφτει ο πληθωρισμός επειδή αποδίδουν τα μέτρα. Δηλαδή αυτός τον έριξε τον πληθωρισμό. Μάλιστα. Το γεγονός ότι η αγορά έχει την δική της δυναμική και εξελίσσεται με τους δικούς της κανόνες, είναι απλώς μία λεπτομέρεια. Τα ακούνε αυτά στην αγορά και δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν….

Ων ουκ έστιν τέλος…

Οσα δεν πλήρωσαν οι καταναλωτές σε ενέργεια το χειμώνα, τελικά θα τα πληρώσουν το καλοκαίρι, από την χρήση των air conditions. Και κατεπειγόντως, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφιστεί από τη Βουλή η έκτακτη φορολογία των εταιρειών ενέργειας. Διότι πως θα μπορέσει να «κυκλοφορήσει» τον Σεπτέμβριο. Που θέλει να κάνει και πολιτικό restart!

Η κοινωνία μόνη της

Ωρες – ώρες έχω την εντύπωση ότι εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου ζουν σε μία «εικονική πραγματικότητα», σε ένα «μαγικό κόσμο». Μεγάλο μέρος των καταναλωτών δεν μπορεί να … μπει στο σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να πάει διακοπές και δεν μπορεί και να … δροσιστεί! Και να ξέρετε πως αυτό το τμήμα του πληθυσμού γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Και αυτό το φθινόπωρο θα είναι χειρότερο από περσινό. Η διαμαρτυρία ακόμη παραμένει βουβή. Κι εκδηλώνεται με διεθλασμένο τρόπο. Πρόκειται για την κοινωνική αντιπολίτευση που δεν έχει βρει την αντιστοίχηση της στην πολιτική αντιπολίτευση. Καλά αυτοί ζουν στον κόσμο τους. Ασχολούνται με το αν και ποιον στραβοκοίταξε ή αγριομίλησε ο βουλευτής Χανίων κ. Παύλος Πολάκης. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι….

Με την ευχή του

Εν τω μεταξύ τους έδωσε άδεια τους υπουργούς για ολιγοήμερες διακοπές. Και μαζί με την … ευχή του, τους έδωσε την εντολή να συμπεριφερθούν «σεμνά και ταπεινά». Να προσέξουν μην κρεμαστούν στα μανταλάκια, διότι υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα, από το καλοκαίρι του 2023! Και στις 19 Αυγούστου όλοι στα γραφεία τους. Θα πάρει απουσίες….

Και τα φάρμακα!

Είπαμε οι τιμές πέφτουν – αφού να σκεφτείτε ότι οι καταναλωτές κάθονται και … «απολαμβάνουν» το θέαμα! Των καταναλωτικών προϊόντων οι τιμές, έτσι; Διότι των φαρμάκων ανεβαίνουν. Χθεσινό το «μπουγιουρντί» του υπουργείου Υγείας. Το έκαναν μέσα στο κατακαλόκαιρο για να μην το πάρουν και πολλοί είδηση. Και πρόκειται για φθηνά φάρμακα, που οι φαρμακευτικές εταιρείες έλεγαν πως θα τα αποσύρουν, επειδή είναι φθηνά! Μάλιστα. Ο λογαριασμός για τους ενδιαφερόμενους είναι 30 εκατ. ευρώ, λένε. Μόνο – τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του! Πως είπαμε; Restart από τον Σεπτέμβριο; Ακριβώς αυτό….

Θερινή αισιοδοξία

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν διάφοροι αισιόδοξοι τύποι. Σου λένε, «εντάξει, έχουμε τη φθορά της δεύτερης τετραετίας, στο τέλος τι θα κάνουν, θα θέλουν να υπάρχει κυβέρνηση – οι υπήκοοι – και θα πάρουμε ένα καλό ποσοστό». Δεν έχουν καταλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει από πολλές πλευρές. Βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου με τα μεσαία στρώματα. Παρουσιάζει ρηγματώσεις στον σκληρό της πυρήνα και προς τα δεξιά. Και παράλληλα η απογοήτευση οδηγεί στην αποχή. Και μία ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ της στερεί την όποια δυναμική διέθετε – μέχρι πέρυσι – προς το κέντρο. Αυτά!

Αντικυβερνητικός συναγωνισμός!

Αλλά και οι – βασικοί – υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν αρχίσει να ανεβάζουν αντικυβερνητικούς τόνους. Να σκεφτείτε, ακόμη και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου! Χθες επί παραδείγματι όλοι «πολυβολούσαν» την κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι και τον κ. Μιχάλη Κατρίνη. Χωρίς φυσικά να απουσιάζουν οι κκ Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος. Ορισμένες φορές μάλιστα συναγωνίζονται ποιανού ο λόγος θα είναι πιο αντικυβερνητικός. Βέβαια επειδή πρόκειται για λόγια, αργότερα θα φανεί αν πρόκειται για «έπεα πτερόεντα» ή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πάντως ο καθένας τους κάνει καθημερινά ένα αντικυβερνητικό σώου….

Υφεση λόγω διακοπών

Εν τω μεταξύ στην Κουμουνδούρου τα πράγματα παρουσιάζουν μία σχετική ύφεση αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας των ημερών. Αυτό πάντως που έχει ένα ορισμένο ενδιαφέρον είναι ένα παιχνίδι τακτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κυκλοφορεί το ερώτημα «τι θα κάνει ο Πολάκης;». Θα αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Θα κάνει δικό του κόμμα; Θα παραμείνει και θα δώσει την μάχη του στο συνέδριο του Οκτωβρίου – δεδομένου ότι δεν έχει διαγραφεί; Ωστόσο θεωρώ ότι αυτά τα ερωτήματα συνιστούν κι αυτό το παιχνίδι που προανέφερα. Διότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Πολάκης να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι είναι ο μόνος ο οποίος διαθέτει ισχυρή επιρροή στην εναπομείνασα εκλογική βάση του κόμματος. Δηλαδή τέτοια επιρροή που θα μπορούσε να συγκροτήσει ακόμη και ένα μικρό κομματικό σχηματισμό. Αλλά εν πάση περιπτώσει η ύφεση στο εσωκομματικό τοπίο δεν σημαίνει ότι θα υπερβεί τα χρονικά όρια του Αυγούστου. Εχουμε δρόμο ακόμη!