Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαψεύδει τον πρωθυπουργό

Υποκλοπές: Όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαψεύδει τον πρωθυπουργό

Το πόρισμα της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συγκρούεται ακόμη και με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού

Σύννομες κρίθηκαν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι επισυνδέσεις που έγιναν από την ΕΥΠ, ενώ καμία σύνδεση δεν βρέθηκε μεταξύ κρατικών αρχών και του λογισμικού Predator.

Στην ανακοίνωση της, μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη σημειώνει: «Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων,  διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις».

Εξ αυτού οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι, κατά τη δικαιοσύνη, εφόσον τις χαρακτηρίζει σύννομες, πράγματι υπήρχαν λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση προσώπων όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, υπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος, ο νυν αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης κ.α.

Γεγονός που – εφόσον δεχτούμε το σκεπτικό της κ. Αδειλίνη – προκαλεί μια σειρά ερωτηματικών για το γιατί τα πρόσωπα αυτά ήταν ύποπτα για την εθνική ασφάλεια. Αλλά και γιατί η παρακολούθηση 28 εξ αυτών από το Predator κρίθηκε πως συνιστά μονάχα ένα πλημμέλημα, ειδικά εφόσον ανάμεσα τους ήταν δυο κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως για τουλάχιστον μια από τις παραπάνω περιπτώσεις το πόρισμα της κ. Αδειλίνη διαψεύδει τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ. Δηλαδή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διότι, ενώ η κ. Αδειλίνη χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ σύννομη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο προεκλογικό debate της 10ης Μαΐου του 2023, είχε δηλώσει πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, είχε επίσης διαψεύσει πως είχε δώσει εντολή για παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης του. Γεγονός που σήμερα, μετά τον χαρακτηρισμό αυτών των επισυνδέσεων ως σύννομων, αφήνει ανοιχτό το ερώτημα ποιος έδωσε την εντολή αυτή, εν άγνοια του πρωθυπουργού και πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στις 7 Νοεμβρίου του 2022 κι ενώ οι παρακολουθήσεις των υπουργών είχαν αποκαλυφθεί από τον τύπο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε: «Υπάρχει Έλληνας ο οποίος να πιστεύει ότι μέσα σε όλα όσα έπρεπε να διαχειριστώ αυτά τα τελευταία 3,5 χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών, τις συζύγους Υπουργών μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο; Εγώ σας ρωτώ, ποια είναι η δική μου άμυνα απέναντι σε ένα τέτοιο δημοσίευμα; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτά τα οποία γράφονται».

Όσο για το εάν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων ιδιωτών είναι απλώς πλημμελήμματα, αξίζει να θυμηθούμε μια δήλωση του 2023 του Νίκου Δένδια, παρακολουθούμενου ως υπουργού Εξωτερικών, στοχοποιημένου με το λογισμικο Predator σύμφωνα με την έρευνα της ΑΠΔΠΧ: «Εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ τη βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος, ο οποίος προέβη στο απονενοημένο διάβημα να παρακολουθεί υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας. Διότι, αν αυτό εγένετο, αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος παραβίασε την έννομη τάξη στις μισές χώρες του πλανήτη. Και σε μερικές χώρες από αυτές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ως κάτι το ιδιαίτερα ελαφρύ. Έχω συνομιλήσει και με τον Τόνι Μπλίνκεν και με τον Μάικ Πομπέο και με όλους σχεδόν τους ομολόγους μου. Αρά, λοιπόν, θεωρώ ότι, παρά το τι κυκλοφόρησε, θα υπήρξε η λογική αυτοσυγκράτηση σε κάποιον να μην καταστήσει τον εαυτό του υπόλογο εγκληματικής πράξης σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη».

Sports in

Ελλαδάρα νίκησε στα πέναλτι το Μαυροβούνιο (16-17)

Σε ένα τρομερό παιχνίδι η Ελλάδα επικράτησε τους Μαυροβούνιου στα πέναλτι με 17-16 και έκανε το 2/2 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024