Ο προηγούμενος ήταν ο Γκονζάλο Ράμος. Κάτι σε 65 εκατ ευρώ από την Παρί Σεν Ζερμέν που σήμερα ετοιμάζεται να προσφέρει 70 εκατ ευρώ για τον επόμενο. Δηλαδή για τον Ζοάο Νέβες που έπειτα απο μπόλικα σενάρια –για τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Γιουβέντους κλπ- φτιάχνει και αυτός βαλίτσες για Παρίσι.

Ναι, μια σούμα 135 εκατ ευρώ σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Τι κοινά έχουν οι δύο τους; Προφανώς ταλαντούχοι και Πορτογάλοι. Και οι δυο από το Αλγκάβρε που καμαρώνει για χάρη τους. Προφανώς πελάτες του «χρυσοδάκτυλου» Ζόρζε Μέντες που όσα χρόνια και αν περάσουν θα έχει πάντα τον τρόπο του τα καλοκαίρια. Προφανέστερα όμως της Μπενφίκα που διδάσκει πως ένα club πρωταθλητισμού είναι ταυτόχρονα και selling αναδεικνύοντας τους επόμενους σπουδαίους. Ένα παράδειγμα προς μίμηση. Στην σκέψη, την λειτουργία, την εφαρμογή. Στο προπονητικό της κέντρο μεγάλωσαν οι δύο πιτσιρικάδες.

Ο Γκονζάλο Ράμος εμφανίστηκε στο προσκήνιο με την τάξη του 2020. Πήρε την ομάδα Νέων της Μπενφίκα από το χέρι και με οκτώ γκολ την οδήγησε ως τον τελικό του Youth League. Εκεί όπου έχασε από την Ρεάλ Μαδρίτης το τρόπαιο μετά από μάχη: 2-3 με τα γκολ δικά του. Συνεταιράκι σε εκείνη την ομάδα με τον Ντάντας που πέρασε –αλλά δεν κόλλησε- ένα φεγγάρι από τον ΠΑΟΚ.

Ο Ζοάο Νέβες ήταν ο ηγέτης της τάξης του 2022. Αν και τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές και έχασε προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό η δική του U-19 Μπενφίκα έκανε τη δουλειά ως το τέλος δύο χρόνια μετά: 6-0 στον τελικό τη Σάλτσμπουργκ. Στη δική του γενιά; Και ο Ντιέγκο Μορέιρα που έμεινε ελεύθερος και έδωσε την ευκαιρία στην Τσέλσι. Και ο Τόμας Αραούχο που ήδη έχει σκαρφαλώσει στο επόμενο επίπεδο.

Τι έκανε η Μπενφίκα με τον 19χρονο Νέβες αμέσως μετά το Youth League; Στην πρώτη ομάδα και πολύ σύντομα βασικός: 106 μέχρι την μεταγραφή του. Με 41 γκολ και 12 ασίστ. Και βέβαια πρωταθλητής το καλοκαίρι του 2023, μαζί με τον Τσικίνιο.

Και με τον 17χρονο Νέβες που οι «αναλυτές» γράφουν… τόμους για την ποιότητα, την φυσιογνωμία, τα ηγετικά χαρακτηριστικά, τη φυσική δύναμη και το mentality; Στην πρώτη ομάδα από τον χειμώνα του ΄22. Έχει σήμερα 75 συμμετοχές και βέβαια ανάμεσα στα άλλα τρόπαια και το πρωτάθλημα του 2023.

Όλα αυτά στο καλοκαίρι του 17χρονου Λαμίν Γιαμάλ που μπόρεσε να δώσει το όνομα του σε μια ολόκληρη διοργάνωση Euro και να «διακηρύξει» με όλους τους τρόπους πως πλέον (και) στο ποδόσφαιρο η ηλικία είναι ένας αριθμός, είτε είσαι παιδί, είτε ο 41χρονος Πέπε. Και κυρίως: Στην συγκυρία που το τρόπαιο του Youth League που έχασε ο Γκονζάλο Ράμος, αλλά κέρδισε ο Ζοάο Νέβες κάνει «τουρνέ» ανά την ελληνική Επικράτεια.

Το κατέκτησε ο Ολυμπιακός και το προσφέρει στο κοινό του.

Το «σήκωσε» η ομάδα που σχεδίασε ο Ζοσέ Ανιγκό και καθοδήγησε για χρόνια ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος. Το πήρε ο 17χρονος Μπάμπης Κωστούλας ως ο –αλά Ράμος- κυρίαρχος σέντερ φορ του τουρνουά και ο 17χρονος Χρήστος Μουζακίτης αλά Νέβες. Δεν λέει κανείς ότι θα γίνουν Ράμος και Νέβες. Λέει πως τους συμπεριφέρθηκε η Μπενφίκα όταν ήταν ο Ράμος ο… Κωστούλας της και ο Νέβες ο Μουζακίτης της. Λέει επίσης χίλια μπράβο στον Ολυμπιακό που ήδη δείχνει να έχει μια ξεκάθαρη ιδέα όχι μόνο για τους δύο αλλά για μια… γενιά.

Συζητούσαν για μήνες ο προπονητής, ο Ανιγκό, ο Κοβάσεβιτς, ο Καρεμπέ: Για το πώς θα γίνει η μετάβαση.

Ο Κωστούλας θα είναι ο τρίτος σέντερ φορ του ρόστερ πίσω από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί και τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ: Έχει μόνο να μάθει. Να ρουφήξει σαν το σφουγγάρι από δύο elite σκόρερ αλλά και από έναν προπονητή που λατρεύει να δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά.

Ο Μουζακίτης έβγαλε… μάτια στην προετοιμασία. Όχι μόνο με το γκολ αλά… Γιαμάλ κόντρα στη Μαλίν αλλά με την ψυχραιμία και την ευστοχία των επιλογών του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του λένε όσοι ξέρουν: Είναι 17 και αποφασίζει σαν 37 στο γήπεδο.

Μαζί τους είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο Ανδρέας Ντόι και ο Κωνσταντής Τζολάκης για να θυμίζουν ότι η ακαδημία του Ολυμπιακού το έχει ξανακάνει. Είναι ο Απόστολος Αποστολόπουλος που κερδίζει μια θέση στο rotation των μπακ. Και βέβαια ο Ισίδωρος Κουτσίδης, ο Φάνης Μπακούλας, ο Αντώνης Παπακανέλλος που με τη σειρά τους εκπροσωπούν την ομάδα που κατέκτησε πριν από λίγους μήνες το Youth League.

Δεν θα παίξουν όλοι φέτος. Ίσως κάποιοι δεν παίξουν γενικώς. Αξίζει όμως να το προσπαθήσει το club. Και κυρίως αξίζει να τους αγαπήσει και να ταυτιστεί μαζί τους το κοινό. Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο ποδόσφαιρο από εκείνο που φυτρώνει στην αυλή σου…