Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία υποστηρίζει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα

Η Γαλλία υποστηρίζει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα

Εμμανουέλ Μακρόν: «Το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Σαχάρας εγγράφονται στο πλαίσιο της μαροκινής κυριαρχίας».

Με επιστολή του της 30ής Ιουλίου 2024, προς το βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, του ανακοινώνει επίσημα ότι «το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Σαχάρας εγγράφονται στο πλαίσιο της μαροκινής κυριαρχίας».

Η επιστολή αναφέρεται στο κοινό όραμα των δύο χωρών και δίνει νέα πνοή στη στρατηγική σχέση που τις ενώνει.

Στο εν λόγω μήνυμα, που συμπίπτει με τον εορτασμό της 25ης επετείου της ενθρόνισης του μαροκινού ηγεμόνα, ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαιώνει τον βασιλιά για «την αμετάβλητη θέση της Γαλλίας σε αυτό το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το Βασίλειο», καθώς και για το ότι η χώρα του «προτίθεται να ενεργήσει σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θέση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ο πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσε, εξάλλου, με την επιστολή του, ότι «για τη Γαλλία, η αυτονομία υπό τη μαροκινή κυριαρχία είναι το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Το σχέδιο αυτονομίας αποτελεί πλέον τη μοναδική βάση για την επίτευξη μιας πολιτικής, δίκαιης, βιώσιμης, κατόπιν διαπραγματεύσεων λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η ανακοίνωση της Γαλλικής Δημοκρατίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί μια ιστορική, μείζονα, σημαντική και θετική εξέλιξη στο πλαίσιο υποστήριξης της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Σαχάρα. Εγγράφεται, δε, στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την εκπεφρασμένη θέση πολλών χωρών, από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την τεχνητή διαμάχη.

Αυτή η επίσημη θέση της Γαλλίας επ’ουδενί είναι προϊόν συγκυρίας. Αποτυπώνει την ιστορική αλήθεια και τη βάσει δικαίου νομιμότητα και δε στερείται υπόστασης. Εγγράφεται στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσης της Γαλλίας υπέρ του Βασιλείου του Μαρόκου και του δίκαιου αγώνα του για την εδαφική του ακεραιότητα. Με την απόφασή της αυτή, η Γαλλία στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής της μαροκινής Σαχάρας απορρίπτοντας πολιτικές που δημιουργούν εμπόδια ή ευνοούν τα χειρότερα σενάρια, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής του Μαγκρέμπ, αλλά και ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.

Sports in

Σαρώνει η κωπηλασία με 3/3: Στο τελικό του διπλού σκιφ και οι Φίτσιου-Κοντού

Απίστευτο 3/3 για τα ελληνικά πληρώματα, με τις Φίτσιου και Κοντού να προκρίνονται και αυτές στον μεγάλο τελικό του διπλού σκιφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024