Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισμαήλ Χανίγια: Η φωτογραφία του που ανήρτησε και απέσυρε μέσα σε λίγα λεπτά η ισραηλινή κυβέρνηση

Ισμαήλ Χανίγια: Η φωτογραφία του που ανήρτησε και απέσυρε μέσα σε λίγα λεπτά η ισραηλινή κυβέρνηση

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς έπεσε νεκρός έπειτα από επίθεση πυραύλου στο σπίτι που διέμενε στην Τεχεράνη

Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης δημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης μία ανάρτηση στα αγγλικά στο λογαριασμό του στο Facebook, ανακοινώνοντας τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η ανάρτηση είχε τη λέξη «εξοντώθηκε» γραμμένη στο πρόσωπό του με μεγάλα κόκκινα γράμματα.

Μετά από λίγα λεπτά, η εικόνα αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό στο Facebook. Παρ’ όλα αυτά, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη αναφερθεί στην ανάρτηση ως επίσημη επιβεβαίωση ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση.

ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΝΙΓΙΑ

H φωτογραφία που ανήρτησε το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης

Δολοφονήθηκε από κατευθυνόμενο πύραυλο

Ιρανική πηγή αποκάλυψε στο λιβανέζικο μέσο Al Mayadeen ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη «πραγματοποιήθηκε με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μία χώρα στην άλλη, όχι από το εσωτερικό του Ιράν».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani επιβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες ιρανικές αρχές διεξάγουν «τις απαραίτητες έρευνες για να προσδιορίσουν τις διαστάσεις και τις λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού».

«Το αίμα του δεν θα πάει χαμένο»

Είπε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αγνό αίμα αυτού του αντιστασιακού μαχητή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην αντίσταση και τον έντιμο αγώνα κατά της σφετεριστικής σιωνιστικής οντότητας… δεν θα πάει χαμένο».

Ο Kanaani πρόσθεσε ότι ο μαρτυρικός θάνατος του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει περαιτέρω τις βαθιές και σταθερές σχέσεις μεταξύ του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Αντίστασης.

Τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα το πρωί και η ίδια η οργάνωση μέσω ανακοίνωσής της.

«Η Χαμάς ανακοινώνει με θλίψη στον παλαιστινιακό λαό και το αραβικό έθνος ότι ο ηγέτης Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη, όπου συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου», ανέφερε.

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι ο Ismail Haniyeh σκοτώθηκε στην κατοικία του στην Τεχεράνη μαζί με έναν από τους σωματοφύλακές του, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

«Η κατοικία του Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Αντίστασης της Χαμάς, χτυπήθηκε στην Τεχεράνη και ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, ο ίδιος και ένας από τους σωματοφύλακές του μαρτύρησαν», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sepah του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Στις 6 Μαΐου 2017, η Χαμάς, το παλαιστινιακό πολιτικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εξέλεξε τον Ismail Abdulsalam Ahmed Haniya, 54 ετών, ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Khaled Meshaal.

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Shati στη Γάζα από γονείς που διέφυγαν από την πόλη Asqalan μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, ο Χανίγια σπούδασε στο Ινστιτούτο al-Azhar στη Γάζα και αποφοίτησε με πτυχίο στην αραβική λογοτεχνία από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο το 1983, ο Χανίγια εντάχθηκε στο Ισλαμικό Φοιτητικό Μπλοκ, πρόδρομο της Χαμάς. Ο Χανίγια φυλακίστηκε από τις ισραηλινές αρχές πολλές φορές στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχει επιβιώσει από πολλαπλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας αφού ανέβηκε στις τάξεις της Χαμάς.

Ο ρόλος του ως πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης, ήταν κυρίως συμβολικός στο εσωτερικό της παλαιστινιακής παράταξης. Η πραγματική δύναμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξακολουθεί να βρίσκεται στους στρατιωτικούς ηγέτες της οργάνωσης που εδρεύουν στη Γάζα, τον Yahya Sinwar και τον Mohammed Deif.

Sports in

Σαρώνει η κωπηλασία με 3/3: Στο τελικό του διπλού σκιφ και οι Φίτσιου-Κοντού

Απίστευτο 3/3 για τα ελληνικά πληρώματα, με τις Φίτσιου και Κοντού να προκρίνονται και αυτές στον μεγάλο τελικό του διπλού σκιφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024