Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισμαήλ Χανίγια: Το Ιράν «διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του» – «Δεν θα μείνει ατιμώρητη» λέει η Χαμάς

Ισμαήλ Χανίγια: Το Ιράν «διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του» – «Δεν θα μείνει ατιμώρητη» λέει η Χαμάς

Η δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν είναι μια «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη» λέει αξιωματούχος της Χαμάς

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία, το πρωί της Τετάρτης (31/7) του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν, την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση απέδωσε σε ισραηλινή επίθεση.

Σε ανάρτηση της Χαμάς στο Telegram αναφέρεται ότι ο Χανίγια έπεσε νεκρός στη διάρκεια «ύπουλης σιωνιστικής επιδρομής στο ακίνητο όπου διέμενε, στην Τεχεράνη».

Ο Χανίγια είχε παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν που είχε πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

«Σοβαρή κλιμάκωση»

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν είναι μια «δειλή πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο βετεράνος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που διευθύνεται από τη Χαμάς.

Άλλος αξιωματούχος της οργάνωσης, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη, ότι η δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν,  «είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που δεν θα επιτύχει τους στόχους της».

Αρχικά η Χαμάς ανέφερε ότι υπήρξε αεροπορική επιδρομή στην τοποθεσία που βρίσκονταν ο Ισμαήλ Χανίγια.

Οι πρώτες αναφορές που προέρχονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν αναφέρουν ότι ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε από πυρά στην Τεχεράνη, μαζί με ένα μέλος της ασφάλειας του.

Καταδίκασε ο Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Παλαιστινιακές εθνικές και ισλαμικές φατρίες έχουν επίσης καλέσει σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις ως απάντηση στη δολοφονία.

 Έρευνα ανακοίνωσε ότι διενεργεί το Ιράν

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Κανένα έλεος» λέει ισραηλινός υπουργός

Από πλευράς Ισραήλ, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Amichay Eliyahu δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς «κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο».

«Κανένα έλεος για αυτούς τους θνητούς», έγραψε ο Eliyahu σε μια ανάρτηση στο X.

«Το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει, είναι αυτό που θα φέρει ειρήνη και λίγη παρηγοριά και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με εκείνους που επιθυμούν την ειρήνη», είπε.

Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης

Η δολοφονία Χανίγια φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή. Αφορμή για τον νέο κύκλο έντασης αποτέλεσε η επίθεση με ρουκέτες στις κατεχόμενες από το Ισραήλ περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Το Ισραήλ απέδωσε την ευθύνη στη Χεζμπολάχ, η οποία το αρνήθηκε σθεναρά. Παρόλα αυτά το Τελ Αβίβ προχώρησε ως «αντίποινα» σε αεροπορικές επιθέσεις βαθιά μέσα στον Λίβανο με αποκορύφωμα το πλήγμα στη Βηρυτό.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «ακριβά», προειδοποιούσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έλαβε πράσινο φως από το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του να αποφασίσει, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, «για τον τρόπο και τον χρόνο των αντιποίνων».

Sports in

Να τελειώσει τη δουλειά με την Μπάνια Λούκα θέλει ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ απόψε (31/7,22:00) κόντρα στην Μπόρατς Μπάνια Λούλα, θέλει να «κλειδώσει» το εισιτήριο για τον επόμενο προκριματικό γύρο του Champions League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024