Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε την Τρίτη στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν. Την είδηση ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Hadath, πηγές ανέφεραν ότι η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, πραγματοποιήθηκε με κατευθυνόμενο πύραυλο με στόχο το σημείο όπου διέμενε στην Τεχεράνη. Ο πύραυλος έπληξε τον στόχο του στις 2 π.μ. τοπική ώρα, ανέφερε η εφημερίδα.

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του MEGA, Πέτρου Κασφίκη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμία αντίδραση, ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναλυτές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο χτύπημα δεν θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη Χαμάς γιατί παρόμοια χτυπήματα είχαν γίνει και στο παρελθόν και η επιχειρησιακή δυνατότητα της οργάνωσης συνεχίστηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκε.»

Πρόσθεσε δε ότι «Δεν είναι ένα καίριο πλήγμα. Είναι ένα πλήγμα που αν αποδειχθεί ότι προέρχεται από το Ισραήλ έχει τη σημασία του. Το χτυπημα έγινε στο Ιράν στον παραδοσιακό αντίπαλο του Ισραήλ και ο ηγέτης της χαμας είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον ηγέτη του Ιράν. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης.»

Δείτε το βίντεο