Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως θα προτιμούσε να αποφύγει «διευρυμένη σύρραξη» με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για «όλα τα σενάρια».

«Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Χεζμπολάχ κι οι βάρβαρες επιθέσεις της οδηγούν τον λαό του Λιβάνου και όλης της Μέσης Ανατολής σε πιο μεγάλη κλιμάκωση», ανέφερε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Παρότι θα προτιμούσαμε οι εχθροπραξίες να επιλυθούν χωρίς διευρυμένη σύρραξη, (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) είναι πλήρως προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Τρεις νεκροί και 74 τραυματίες από το ισραηλινό πλήγμα

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις άμαχοι, γυναίκα και δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στον ισραηλινό βομβαρδισμό χθες Τρίτη το βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κατά τον μέχρι στιγμής προκαταρκτικό απολογισμό.

Το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον Φουάντ Σουκρ, αξιωματούχο της Χεζμπολά, σιιτικού κινήματος προσκείμενου στο Ιράν.

Πηγή προσκείμενη στο κίνημα ανέφερε πως επέζησε· οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως είναι νεκρός. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την τύχη του αξιωματούχου.

Eκκληση του ΟΗΕ για ηρεμία

Η Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ εξέφρασε την ανησυχία της αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το «αποψινό ισραηλινό πλήγμα στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού», το οποίο προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» αναφέρει, καλώντας τις δύο πλευρές, το Ισραήλ και τον Λίβανο, να εξετάσουν όλους τους διπλωματικούς τρόπους για να επιστρέψουν στη διακοπή των εχθροπραξιών και να δεσμευτούν εκ νέου στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

Η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ δήλωσε ότι είναι σε στενή επαφή με βασικούς συνομιλητές και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, τονίζοντας ότι την θεωρεί «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν την επίθεση στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Λιβάνου.