Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Νew Υork Τimes: Ο Χαμενεΐ διέταξε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια

Νew Υork Τimes: Ο Χαμενεΐ διέταξε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να έδωσε εντολή για άμεσο απευθείας χτύπημα κατά του Ισραήλ, όπως μεταφέρουν οι ΝΥΤ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στο Ιράν να πλήξει απευθείας το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη διαταγή.

Ο κ. Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Χανίγιε είχε σκοτωθεί, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους, διότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία δολοφονιών εχθρών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και στρατιωτικών διοικητών.

Η επίθεση με προειδοποίηση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας του που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Δαμασκό της Συρίας. Αλλά ακόμη και αυτή η «επίδειξη δύναμης» είχε γίνει γνωστή στις ΗΠΑ και συμμάχους του Ισραήλ εκ των προτέρων, σχεδόν όλα τα όπλα καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκλήθηκε μικρή ζημιά.

Τώρα δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα βαθμολογήσει και πάλι την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση.Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

Ο κ. Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα και είναι επίσης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ως «χρέος» αποκάλεσε την εκδίκηση σε αίμα ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Τι είπε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Στη δημόσια δήλωσή του για τον θάνατο του Χανίγια, ο Χαμενεΐ  έδωσε το μήνυμα ότι το Ιράν θα προβεί σε άμεσα αντίποινα, λέγοντας ότι «βλέπουμε την εκδίκηση για το αίμα του ως καθήκον μας», επειδή συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Είπε ότι το Ισραήλ έθεσε τις βάσεις για να λάβει «μια αυστηρή τιμωρία».

Δηλώσεις άλλων Ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, του υπουργείου Εξωτερικών, των Φρουρών και της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ, ανέφεραν επίσης ανοιχτά ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ και ότι έχει δικαίωμα να αμυνθεί σε μια παραβίαση της κυριαρχίας του.

Το Ιράν και οι περιφερειακές δυνάμεις που υποστηρίζει -η Χαμάς, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη και πολλές πολιτοφυλακές στο Ιράκ- αποτελούν αυτό που αποκαλούν «άξονα αντίστασης». Οι ηγέτες αυτών των ομάδων βρίσκονταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του κ. Πεζεσκιάν την Τρίτη. Ο Χανίγια δολοφονήθηκε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα, αφού παρέστη στην τελετή και συναντήθηκε με τον Χαμενεΐ και τους ηγέτες των άλλων ομάδων.

Η δολοφονία σόκαρε τους Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν ως υπέρβαση των κόκκινων γραμμών. Ήταν μια ταπεινωτική παραβίαση της ασφάλειας για μια χώρα που επιθυμεί να προβάλλει τη δύναμή της, αλλά απογοητεύεται εδώ και καιρό από την αδυναμία της να εμποδίσει το Ισραήλ να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στο έδαφός της.

Πόσο ασφαλείς είναι οι σύμμαχοι του Ιράν … στο Ιράν;

Η αμηχανία επιδεινώθηκε από την εξέχουσα θέση του Χανίγια όπως τονίζει το δημοσίευμα στην μετέπειτα ανάλυσή του, την παρουσία άλλων συμμάχων και το γεγονός ότι δέχθηκε επίθεση σε έναν ιδιαίτερα ασφαλή ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης σε μια ημέρα αυξημένης ασφάλειας στην πρωτεύουσα. Το δημοσίευμα αφήνει αιχμές πως αξιωματούχοι του Ιράν ανησυχούν για πιθανή προδοσία. Όμως το Νο2 της Χαμάς ήδη έχει δηλώσει πως οι κινήσεις του Ισμαήλ Χανίγια ήταν γνωστές. Δεν κρυβόταν.

«Πριν από την εκδίκηση, πρώτα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ανώτατου ηγέτη», δήλωσε ο Αλιρεζά Κατεμπί Τζαχρομί, δημοσιογράφος και υποστηρικτής της ιρανικής κυβέρνησης, σε ανάρτησή του στο X.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν τη δολοφονία του Χανίγια απλώς ως καιροσκοπική δολοφονία ενός εχθρού του από το Ισραήλ, αλλά και ως προσβολή του μηχανισμού ασφαλείας τους που υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε στο Ιράν, σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα μπορούσε να στοχοποιηθεί και να σκοτωθεί.

Αναλυτές δήλωσαν ότι το Ιράν θεωρεί τα αντίποινα απαραίτητα τόσο για την εκδίκηση της δολοφονίας του Χανίγια όσο και για την αποτροπή του Ισραήλ από τη δολοφονία άλλων ισχυρών εχθρών, όπως ο Χασάν Νασράλα , ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ή ο στρατηγός Ισμαήλ Καανί, ο διοικητής των δυνάμεων Quds που επιβλέπει τις μαχητικές ομάδες εκτός Ιράν.

«Το Ιράν πιθανότατα πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από τα αντίποινα για να αποτρέψει περαιτέρω ισραηλινές επιθέσεις, να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και να διατηρήσει την αξιοπιστία του στα μάτια των περιφερειακών εταίρων του», δήλωσε ο Αλί Βαέζ, διευθυντής του Ιράν της International Crisis Group.

Sports in

Τα 135 εκατ ευρώ της Παρί για το δίδυμο Ράμος/Νέβες και το «κοινό» με τους Κωστούλα και Μουζακίτη…

Στα 70 εκατ ευρώ η μεταγραφή του Ζοάο Νέβες από τη Μπενφίκα στην Παρί. Δηλαδή 5 εκατ ευρώ περισσότερα από εκείνα που της κόστισε η απόκτηση του Γκονζάλο Ράμος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024