Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα (31/7) σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «όλος ο κόσμος» θα ήθελε να συμμετάσχει η Ρωσία σε μια επόμενη ειρηνευτική σύνοδο.

«Ο περισσότερος κόσμος λέει σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στη δεύτερη σύνοδο, διαφορετικά δεν θα καταλήξουμε σε σημαντικά αποτελέσματα. Καθώς όλος ο κόσμος τους θέλει (τους Ρώσους) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κατά», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά τη στάση των Δυτικών συμμάχων του

Η Ουκρανία οργάνωσε τον Ιούνιο στην Ελβετία μια ειρηνευτική σύνοδο με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών, κυρίως συμμάχων της. Η Ρωσία είχε αποκλειστεί και η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει. Πλέον, το Κίεβο επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια μελλοντική δεύτερη σύνοδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες να αποποιηθεί η Ουκρανία τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι όροι αυτοί κρίνονται απαράδεκτοι από τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς.

Ο Ζελένσκι κάλεσε την Κίνα να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Αν το θέλει η Κίνα, μπορεί να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Η Κίνα είναι ένα κράτος με επιρροή. Δεν θέλω να μεσολαβήσει, θέλω να ασκήσει πίεση στη Ρωσία», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά τη στάση των Δυτικών συμμάχων του, κατηγορώντας τους ότι του απαγορεύουν να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τα όπλα που του παραχωρούν για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος, απ’ όπου ο ρωσικός στρατός μπορεί να δρα ατιμώρητα και να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

Εξήγησε ότι «εργάζεται πολύ σκληρά» για να πείσει τους συμμάχους του αλλά «δυστυχώς, φοβούνται ακόμη» ότι αν επιτρέψουν κάτι τέτοιο η κατάσταση θα κλιμακωθεί.

Ο Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσπεράσει το βέτο τους, για να μην χάσει τη στήριξή τους. «Αν χρησιμοποιήσουμε τα όπλα των εταίρων μας (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους) τότε θα μπορούν να πουν ότι δεν θα μας δώσουν τίποτα άλλο και αυτό είναι ρίσκο», σημείωσε.

Η Ουκρανία παρέλαβε έναν μικρό αριθμό μαχητικών F-16

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα πολυαναμενόμενα μαχητικά F-16 από εταίρους της, αλλά ο αριθμός είναι μικρός, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters, να σχολιάσει το θέμα.