O Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στο ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο την Τρίτη, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Η Χεζμπολάχ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τους ισχυρισμούς του IDF.

Ο εκπρόσωπος του IDF ανακοίνωσε ότι χθες, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Φουάντ Σουκρ, «Sid Mahsan», τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και επικεφαλής του στρατηγικού σχηματισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ποιος ήταν ο Φουάντ Σουκρ που στόχευσαν οι Ισραηλινοί

Οι IDF την Τρίτη στόχευνσαν  συγκρότημα κατοικιών στη νότια Βηρυτό όπου, κατά πληροφορίες, βρισκόταν σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Το χτύπημα έγινε εναντίον του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για την επίθεση στο Ματζάλ Σαμς, στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά την ώρα που έπαιζαν.

Πρόκειται για τον Μουσίν Σουκρ ή Φουάντ Σουκρ ή Χατζί Μοχσέν, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, εδώ και 30 χρόνια.

Ο Σουκρ πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και μέλος του στρατιωτικού τμήματος από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Νασράλα, αλλά και μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ.

Έκκληση για ηρεμία

Η Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ εξέφρασε την ανησυχία της αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το «αποψινό ισραηλινό πλήγμα στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού», το οποίο προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» αναφέρει, καλώντας τις δύο πλευρές, το Ισραήλ και τον Λίβανο, να εξετάσουν όλους τους διπλωματικούς τρόπους για να επιστρέψουν στη διακοπή των εχθροπραξιών και να δεσμευτούν εκ νέου στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

Η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ δήλωσε ότι είναι σε στενή επαφή με βασικούς συνομιλητές και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.