Για όσους έχουν μικρά παιδιά που τρέχουν ασταμάτητα μέσα στο σπίτι, για όσους εργάζονται ακόμα και δεν έχουν φύγει για διακοπές και… όσους ζουν στις προεκλογικές ΗΠΑ, όλοι αυτοί είναι παράγοντες που φαίνεται να μην ευνοούν όλες τις «λειτουργίες» της… κρεβατοκάμαρας.

Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι καταγράφεται έξαρση του ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα, όπως φαίνεται και από τις αυξημένες πωλήσεις προφυλακτικών έως και τις διαδικτυακές αναζητήσεις που σχετίζονται με πονηρό περιεχόμενο και ραντεβού.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, αυτό το καλοκαίρι είναι κάπως σκληρό για εκατομμύρια Αμερικανούς, στον τομέα του σεξ.

Πέραν των διακοπών των παιδιών από το σχολείο που περνάνε πολύ περισσότερη ώρα στο σπίτι, μια νέα πηγή άγχους στις ΗΠΑ που σκοτώνει τη διάθεση για σεξ είναι οι ταραχώδεις εκλογές που τραβάνε πολύ.

«Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι σέξι όταν το νευρικό σου σύστημα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση πανικού», λέει η συμβουλευτική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Έμορι στις ΗΠΑ, Κάντις Χάργκονς, η οποία ασχολείται με τη σεξουαλική ευεξία.

Έτσι, πολλοί νομίζουν ότι μόνο εκείνοι απέχουν από το σεξ.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, σε δείγμα 1.500 Αμερικανών, από 18 έως 88 ετών, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι έκαναν σεξ κατά μέσο όρο 5,6 φορές το μήνα ή περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Ειδικότερα, περίπου το 1/3 των ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν κάνουν σεξ σε έναν τυπικό μήνα. Το 30% είπε ότι κάνει σεξ από μία έως τέσσερις φορές και το 29% είπε ότι κάνει σεξ μεταξύ πέντε και 16 φορές.

Το τελευταίο 8% ανέφερε ότι έκανε σεξ περισσότερες από 17 φορές το μήνα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί σεξουαλικά ενεργοί Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την συχνότητα σεξ που κάνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είπαν ότι θα ήθελαν να κάνουν περισσότερο.

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πίεση να κάνουν περισσότερο σεξ», λέει ο Τζάστιν Λέμιλερ, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής στο Kinsey, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα.

Έτσι η The Wall Street Journal δίνει μερικές συμβουλές για την τόνωση της σεξουαλικής ζωής αυτό το καλοκαίρι, που σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θα ψηφίσουν Κάμαρα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλάξτε την εστίασή σας

H καταστροφολογία δεν είναι σέξι, ειδικά αυτές τις μέρες. Διατηρήστε το νευρικό σας σύστημα σε συνεχή κατάσταση μάχης ή φυγής.

Βρείτε κάτι αισθησιακό για να παρακολουθήσετε ή να ακούσετε αντ ‘αυτού, όπως η αγαπημένη σας μουσική, ένα podcast για το σεξ ή ένα ερωτικό ηχητικό βιβλίο.

Μπορείτε να το κάνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κάνετε μια βόλτα ή πάτε για φαγητό. «Προτιμάτε τον εαυτό σας για να νιώσετε σέξι», λέει η Κάντις Χάργκονς. Και, για όνομα του θεού, αφήστε το τηλέφωνό σας όταν βρίσκεστε στην κρεβατοκάμαρα. Δώστε στον σύντροφό σας την πλήρη προσοχή σας, αναφέρει.

Φορέστε κάτι που σας κάνει να νιώθετε σέξι

Όταν αισθάνεστε καλά, είναι πιο πιθανό να έχετε τη διάθεση για σεξ. Ντυθείτε, όπως θα κάνατε για ένα ραντεβού. Αφήστε λίγο γυμνό δέρμα, καθώς η αίσθηση της καλοκαιρινής αύρας στον ώμο σας μπορεί να είναι ένα ερωτικό έναυσμα.

«Ντυθείτε για τη σεξουαλική ζωή που θέλετε να έχετε», λέει ο Λέμιλερ.

Κάντε κάτι νέο ή συναρπαστικό μαζί

Η έρευνα δείχνει ότι η καινοτομία ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, πλημμυρίζοντας τον με νευροχημικά που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και το δέσιμο. Και ο ενθουσιασμός μας για τη δραστηριότητα συχνά μεταφέρεται στο άτομο με το οποίο τη κάνετε.

«Τα δυνατά συναισθήματα μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική διέγερση», λέει ο Λέμιλερ, καθώς όσο μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός τόσο περισσότερη η διέγερση.

Πάρε λίγο ήλιο

Τέλος, ο ήλιος κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά και βοηθά το σώμα να παράγει βιταμίνη D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής μας λειτουργίας, λέει η Σαρί Κούπερ, σεξοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη.

Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση στις γυναίκες. Φορέστε λοιπόν αντηλιακό και βγείτε έξω. Και δραστηριοποιηθείτε όσο είστε σε αυτό. Η άσκηση κάνει το αίμα σας να ρέει και ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας, λέει η Κούπερ.