Οι θεσμοί βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Αυτό ήταν γνωστό για την Ελλάδα και αποτυπώνεται σε σειρά δημοσκοπήσεων εδώ και καιρό. Το επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες. Γινόταν χαρακτηριστικά λόγος για το πως τους βλέπει η κοινωνία, με αποκορύφωμα την ολοένα και μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το πόρισμα για τις υποκλοπές και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η έρευνα ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν τους χειρότερους φόβους.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης είχε την τιμητική του στη Βουλή, καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσία του εκεί συγκέντρωσε πολλά σχόλια και τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση, στον απόηχο του πορίσματος της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,  τον ρώτησε αν προτίθεται ν’ ακολουθήσει τη συμβουλή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και θα ζητήσει συγγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη και μάλιστα «γονυπετής».

Άλλοι του έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τις νομικές ενέργειες που έκανε ή προτίθεται να κάνει με αφορμή το γεγονός ότι ήταν και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης. Ας δούμε τι απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. υπουργός.

«Περίμενα…»

«Με ρωτάτε τι έκανα όλο αυτόν τον καιρό. Περίμενα την έρευνα του Αρείου Πάγου. Και αυτή την ώρα υπάρχει ένα πόρισμα. Σέβομαι το πόρισμα, βεβαίως για όλους μας υπάρχουν νόμιμες ενδεχομένως οδοί που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, αλλά ας έχουμε μια πληρέστερη εικόνα. Εννοείται κι εγώ, όπως κι εσείς (σ.σ. εννοούσε τον κ. Ανδρουλάκη) δεν παραιτούμεθα των όποιων νόμιμων δικαιωμάτων μας. Προφανώς από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες και επιβεβλημένες ενέργειες».

Αυτό που αρχικά προκαλεί εντύπωση στα λόγια του κ. Χατζηδάκη είναι ότι μιλάει για «μια πληρέστερη εικόνα». Ποια είναι αυτή άραγε; Η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι μετά το πόρισμα, «υποκλοπές τέλος». Τί άλλο περιμένει να συμβεί ο κ. υπουργός προκειμένου να έχει «πληρέστερη εικόνα»;

Προτίθεται άραγε ο κ. Χατζηδάκης να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες τώρα, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, ώστε να μάθε για ποιους λόγους βρέθηκε, νόμιμα, παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ; Το ίδιο το πόρισμα μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς μια τέτοια κίνηση, καθώς η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε σχετικά και οδηγεί στο ακροατήριο μόνο τους εμπλεκόμενους με το Predator και μάλιστα για πλημμελήματα.

Πέραν αυτών πάντως, ο κ. Χατζηδάκης είπε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Πως η Δικαιοσύνη ουδέποτε τον κάλεσε να καταθέσει για την υπόθεση.

Οι υπόλοιποι;

Αλλά δεν είναι μόνο ο κ. Χατζηδάκης. Άραγε πώς αισθάνονται τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης που έχουν άμεση σχέση με το θέμα; Αναρωτιέμαι, δεν τους απασχολεί τι νομίζει γι’ αυτούς η κοινωνία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει πιστοποιήσει ότι μέσω Predator είχαν παγιδευτεί, μεταξύ άλλων, τα τηλέφωνα των: Γιώργου Γεραπετρίτη, Αθανάσιου Πλεύρη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Άδωνι Γεωργιάδη, Νίκου Δένδια, Αλέξη Πατέλη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, νυν υπουργών ή πρώην υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης.

Η ίδια Αρχή εδώ κι ένα χρόνο έχει ενημερώσει όλους όσους είχαν γίνει στόχος του Predator με επιστολές. Άραγε θα κινηθούν νομικά τώρα που υπάρχει πόρισμα; Θα ζητήσουν να μάθουν εάν η έρευνα της Δικαιοσύνης διασταύρωσε τη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τις λίστες της ΕΥΠ ώστε να διαπιστωθεί εάν παρακολουθούνταν και από το Μαξίμου, μιας και η Υπηρεσία υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού;

Νομίζω ότι κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει σε κάθε ευκαιρία να ρωτάει τους ανωτέρω αν θεωρούν ότι αποτελούν κίνδυνο «για την εθνική ασφάλεια». Στην αναμενόμενη απάντηση «όχι», το επόμενο ερώτημα οφείλει να είναι; «Και τότε γιατί σας παρακολουθούσαν; Δεν θεωρείτε ότι πρέπει να μάθετε; Δεν πιστεύετε ότι η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει λόγω της θέσης σας;».

Εξηγήσεις

Υπό το ίδιο πρίσμα οφείλουν και οι ίδιοι να δώσουν σαφείς εξηγήσεις αναφορικά με το τι προτίθενται να κάνουν από εδώ και πέρα. Θα τα ξεχάσουν όλα; Θα προσποιηθούν ότι δεν έγινε τίποτε; Θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους καλυμμένους από την έρευνα;

Άραγε αισθάνεται καλυμμένος από την έρευνα και ο αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, ο επί διετία παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ και ταυτόχρονα στόχος του Predator; Με όλο το σεβασμό, αλλά ο κύριος Μπαρδάκης δεν είναι ο περιπτεράς της γειτονιάς (χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης του επαγγέλματος). Είναι κορυφαίος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος χειρίστηκε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις στο παρελθόν και θα κληθεί να χειριστεί κι άλλες στο μέλλον.

Δεν έχει την περιέργεια να μάθει τους λόγους για τους οποίους ανανεώθηκε η εντολή παρακολούθησής του 12 φορές; Ακόμα κι αν δεν έχει ο ίδιος την περιέργεια, δεν νομίζει ότι η κοινή γνώμη οφείλει να ξέρει γιατί εν ενεργεία διακεκριμένος ανώτατος δικαστικός παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ;

Ζημιά

Αυτό που ουδείς φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται ή στη χειρότερη περίπτωση δεν τον νοιάζει, είναι ότι το πόρισμα του Άρειου Πάγου και ο τρόπος που εργαλειοποιείται ήδη από το Μαξίμου έχει κάνει μια τεράστια ζημιά, τις συνέπειες τις οποίας θα τις βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας

Αφήνει έκθετα τόσα άτομα με τη ρετσινιά της παρακολούθησης, απαντώντας μόνο στο τυπικό θέμα της διαδικασίας (νόμιμα έγινε ό,τι έγινε) αλλά χωρίς να απαντήσει στο καίριο ερώτημα «γιατί έγινε».

Πώς μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να εμπιστευτούν το πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη, όταν οι ίδιοι οι θεσμοί δεν σέβονται τον ρόλο τους και πυροβολούν τα ίδια τους τα πόδια και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία;

YΓ. Αναμένουμε να δούμε τι πράξουν ο κ. Χατζηδάκης και όλοι οι υπόλοιποι….