Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρώνεις διόδια

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρώνεις διόδια

Κάποιοι ευρωπαίοι φίλοι μας απολαμβάνουν την άνεση και την ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων της χώρας τους εντελώς δωρεάν

Προνομιούχοι θα πρέπει να θεωρούνται οι πολίτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, όπου τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους αποτελούν άγνωστη λέξη.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως σχεδόν όλες τους είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο λόγος για τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Κύπρο και την Εσθονία.

Πολύ κοντά στο παράδειγμα των παραπάνω χωρών βρίσκονται και η Λετονία με τη Μεγάλη Βρετανία, στις οποίες πληρώνεις διόδια μόνο σε ένα μικρό μέρος των αυτοκινητοδρόμων τους.

Για παράδειγμα στην Αγγλία προβλέπονται διόδια μόνο στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μ6 περιφερειακά του Μπέρμιγχαμ, στο τούνελ Μ25 του Ντάρτφορντ και στη γέφυρα Μ25 Queen Elizabeth II, ενώ εισπράττονται διόδια για την είσοδο με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κέντρο του Λονδίνου.

Τι γίνεται στα υπόλοιπα κράτη;

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οδηγοί μπορούν να αγοράσουν αυτοκόλλητα σήματα ή ψηφιακές βινιέτες για τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων σε ετήσια βάση ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Στην Αυστρία, η ετήσια βινιέτα για τα Ι.Χ. και τα οχήματα έως 3,5 τόνων κοστίζει 96,40 ευρώ και για τις μοτοσικλέτες 38,50 ευρώ, ενώ αν χρειάζεται να διασχίσεις τη χώρα ως τουρίστας απαιτούνται 8,60 ευρώ για το ημερήσιο πάσο και 11,50 ευρώ για το αντίστοιχο δεκαήμερης ισχύος.

Παρόμοιας λογικής βινιέτες προβλέπονται και στα περισσότερα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, όπως π.χ. σε Τσεχία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, κλπ.

Και εδώ όμως υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις. Στην Ουγγαρία για παράδειγμα είναι υποχρεωτική η βινιέτα μόνο για το 70% του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, στη Βουλγαρία είναι απαραίτητη για κάθε είδος δρόμου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρεώνονται εξτρά κάποια τμήματα του οδικού δικτύου, κυρίως γέφυρες και μεγάλες σήραγγες. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην πατρίδα μας, όταν περνάμε τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου ή διασχίσουμε την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου έξω από την Πρέβεζα.

Εννοείται, ότι τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση έχουν οι κάτοικοι των χωρών με σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους τους, εφόσον φυσικά τους χρησιμοποιούν σχετικά συχνά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η Ελλάδα, όπου η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη κοστίζει για ένα Ι.Χ. 33,5 ευρώ, ενώ από την Αθήνα έως την Πάτρα πληρώνουμε 12,60 ευρώ διόδια, όταν την ίδια στιγμή έχουμε πολύ χαμηλότερους μισθούς και εισοδήματα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Sports in

Αυτό είναι το βίντεο πίσω από την πιο συναρπαστική φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων

Η φωτογραφία απαθανάτισε τον αθλητή του σερφ Γκαμπριέλ Μεδίνα, ο οποίος μοιάζει να αιωρείται πάνω στη θάλασσα και την σανίδα του να ακολουθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024