Reuters Breakingviews

Η αγορά του καφέ έχει βιώσει ένα πολύ σημαντικό πλήγμα. Οι τιμές των κόκκων Robusta παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ. Οι λάτρεις του εσπρέσο και του flat-white μπορεί να μην έχουν δεχθεί ακόμα πρόσθετη επιβάρυνση, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση και οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα δημιουργούν προβλήματα για τη βιομηχανία των 200 δισ. δολαρίων.

Η ζήτηση για καφέ αυξάνεται διεθνώς καθώς τα υψηλότερα εισοδήματα προσελκύουν νέους πότες. Για να ικανοποιήσουν τους baristas και τα σούπερ μάρκετ, οι αγρότες καλλιεργούν δύο ποικιλίες. Ο Arabica είναι πιο δημοφιλής, ακριβή και λεπτή. Τα φυτά του αναπτύσσονται τουλάχιστον 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε δροσερές και βροχερές περιοχές. Οι κόκκοι robusta είναι πιο σκληροί, αλλά γενικά θεωρούνται λιγότερο νόστιμοι και επομένως υποβιβάζονται στον στιγμιαίο καφέ και τα μείγματα.

Ωστόσο, η προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει. Το Βιετνάμ παράγει περίπου το 40% του robusta παγκοσμίως και η ξηρασία προκαλεί πολλά προβλήματα. Ο trader καφέ Volcafe εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να συγκομίσει τη μικρότερη σοδειά της εδώ και 13 χρόνια, οδηγώντας σε έλλειμμα 4,6 εκατομμυρίων σακιών των 60 κιλών. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια robusta του Σεπτεμβρίου έφτασαν σχεδόν τα 5.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις αρχές Ιουλίου πριν μειωθούν σε περίπου 4.300 δολάρια ανά τόνο με ελπίδες για μια καλή βραζιλιάνικη σοδειά. Οι τιμές για τον Arabica έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο μιας δεκαετίας νωρίτερα φέτος.

Οι πελάτες των Starbucks δεν πρέπει να υποφέρουν πολύ. Ορισμένα προϊόντα επηρεάζονται γρήγορα από τις τιμές των εμπορευμάτων. Η βενζίνη, για παράδειγμα, ταλαντεύεται με την αγορά πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό επειδή το αργό αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της χρέωσης στην αντλία. Σε ένα φλιτζάνι joe των $5, ωστόσο, οι άψητοι κόκκοι κοστίζουν περίπου 7 σεντς.

Οι καταναλωτές κονιοποιημένων και κρυσταλλοποιημένων εναλλακτικών λύσεων αισθάνονται τις επιπτώσεις νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη βασική οικονομική θεωρία, οι ελλείψεις ενθαρρύνουν περισσότερη παραγωγή. Και οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι επενδύουν πράγματι σε νέες φυτείες. Οι μικρότεροι καλλιεργητές τείνουν επίσης να ανταποκρίνονται καλύτερα στα σήματα τιμών από ό,τι, για παράδειγμα, με κακάο, επειδή υπάρχει λιγότερη κρατική παρέμβαση και οι συνεταιρισμοί έχουν καλούς δεσμούς με τους εξαγωγείς.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή φαίνεται μεγάλη. Περίπου η μισή γη, που είναι κατάλληλη για την παραγωγή arabica δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις μέχρι το 2050. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες ωθούν τους αγρότες ψηλότερα στα βουνά σε πιο δροσερά χωράφια και πιο απρόβλεπτες βροχοπτώσεις. Τέτοιες πιέσεις ωθούν ήδη τη μετάβαση σε robusta.

Αυτοί οι κόκκοι είναι επίσης ευάλωτοι, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα προβλήματα στο Βιετνάμ. Η εμπορική ομάδα της βιομηχανίας World Coffee Research προβλέπει ότι σε λιγότερο από δύο δεκαετίες η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 35 εκατομμύρια σακιά, ή σχεδόν το ήμισυ της τρέχουσας παραγωγής. Και ολόκληρη η αγορά αναμένεται να εξελιχθεί σε πραγματική οικονομική κρίση.

Πηγή ΟΤ