Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι «έριξαν» το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι «έριξαν» το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

Βιομηχανία, Κατασκευές και Υπηρεσίες καθόρισαν τον δείκτη που συντάσσει το ΙΟΒΕ

Τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 106,8 μονάδες από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο. H υποχώρηση προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Αν και γενικά η θερινή περίοδος προκαλεί θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους, φαίνεται πως οι προσδοκίες «διορθώνουν» την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν ίσως προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις. Ο προβληματισμός φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση.

Αμετάβλητος παραμένει ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Διεθνώς, οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των επιχειρήσεων. Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά  αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση του Ιουλίου είναι σημαντική, αλλά απομένει να φανεί εάν θα μετατραπεί σε τάση κατά τους επόμενους μήνες.

Οι κλάδοι

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε έντονα τον Ιούλιο, στις 101,4, από 108,3 μονάδες τον Ιούνιο.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν οριακά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές διαμορφώθηκε τον Ιούλιο, στις 152,4 μονάδες (από 164,2 μον. τον Ιούνιο), σε επίπεδο έντονα υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (132,0 μονάδες).

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να εξασθενούν οριακά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 107,3 μονάδες, από 104,7 μονάδες τον Ιούνιο. Η βελτίωση αυτή αφορά σχεδόν όλους τους βασικούς κλάδους όπου οι προσδοκίες παραμένουν αισιόδοξες.

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν επίσης. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες εξασθένισε έντονα τον Ιούλιο, στις 118,1 μονάδες, από 132,4 τον Ιούνιο.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνθηκαν, ενώ εξασθένισαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ διατηρήθηκε η πρόθεση για αποταμίευση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθένισε ελαφρά τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 43,9 μονάδες, έναντι -42,7 μονάδες τον Ιούνιο[1].

Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –29,0 και την Σλοβενία (-24,5) να ακολουθούν. Σημειώνονται ήπιες αρνητικές μεταβολές προσδοκιών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές.

Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες, αν και η μείωση της ανεργίας και τα έως τώρα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα συνεισφέρει με αισιόδοξες προοπτικές όχι μόνο στους πιο στενούς τουριστικούς κλάδους αλλά και σε όσους συσχετίζονται με αυτούς ευρύτερα στην οικονομία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στις αισιόδοξες προσδοκίες των πολιτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης, για έβδομη φορά μέσα στο 2024 βρίσκεται η Λιθουανία (+3,6) αλλά και η Πολωνία (+0,0) με την τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να συνεπάγεται ουσιαστικά αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -12,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -13,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικά:

●        Βελτίωση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες

Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες περιορίστηκαν ελαφρά, στις -44,5 μονάδες (έναντι -45,1). Το 60% (από 62%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 2% (από 4%) θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -9,9 και -10,4 μονάδες αντίστοιχα.

●        Ήπια απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες εξασθένισαν ήπια τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -40,1 (από -39,6) μονάδες τον Ιούνιο. Το 54% (από 56%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 7% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -2,7 και -3,1 μονάδες αντίστοιχα.

●        Πιο αισιόδοξες ωστόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 45,7 (από –47,9) μονάδες. Το 63% (από 65%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 19% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -22,5 και -23,6 μονάδες αντίστοιχα.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών σε Λιανικό εμπόριο και Υπηρεσίες, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις αισιόδοξες προσδοκίες σε Κατασκευές και Καταναλωτές, με εκείνες στη Βιομηχανία να διατηρούνται αμετάβλητες. Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Ιούλιο (-0,1), με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αντισταθμίζονται από τις προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα τα αποθέματα κυμαίνονται στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες εξασθένισαν ήπια (-0,9), ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση και την τρέχουσα κατάσταση, καθώς την ίδια στιγμή οι προβλέψεις της μελλοντικής ζήτησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Το Λιανικό εμπόριο εξασθένισε αισθητά (-1,1) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στη σειρά, ως επακόλουθο των απαισιόδοξων εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και της εξασθένισης των προσδοκιών για την μελλοντική κατάσταση, με τα αποθέματα να διατηρούνται αμετάβλητα. Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης βελτιώθηκε ήπια (+0,4), ως αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την απασχόληση οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις έντονα απαισιόδοξες προσδοκίες του επιπέδου παραγγελιών.

Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε ελαφρά (+0,7) αντανακλώντας θετικές εκτιμήσεις όλων των παραγόντων που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη. Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Ισπανία (+1,7) και ηπιότερα στην Ιταλία (+0,4), ενώ υποχώρησε έντονα στην Γαλλία (-2,2) και την Πολωνία (-1,8). Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Γερμανία (+0,2) και στην Ολλανδία (-0,2).

Αναλυτικότερα:

•       Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -9,8 μονάδες και στις 10,5 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες ενισχύθηκαν ήπια στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, τα αποθέματα κλιμακώνονται οριακά, με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης να εξασθενούν και στις δύο περιοχές.

•       Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +5,4 μονάδες στην ΕΕ και στις +4,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθένισαν ελαφρά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένισαν σε ΕΕ και ενισχύθηκαν σε Ευρωζώνη, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να υποχωρούν σε αμφότερες τις ζώνες.

•       Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -7,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,2 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εξασθενούν σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια και στις δύο περιοχές.

•       Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -8,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -6,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών εντείνονται.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Επίσημο: Η Ρόμα ανακοίνωσε sold-out για το φιλικό με τον Ολυμπιακό (pic)

Sold-out ανακοίνωσε η Ρόμα για το φιλικό με τον Ολυμπιακό το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 3 Αυγούστου, στο Ριέτι της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024