Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Τα μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Τα μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα

Αφορούν περιορισμό, μεταφορά, μετακίνηση και σφαγή ζώων - «Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά» δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας

Για μία εβδομάδα πρόκειται να επεκταθούν τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων λόγω της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της ζωονόσου.

Ο Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της νόσου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου: «Αποστέλλω επιστολή προκειμένου να προτεραιοποιήσουν την ατζέντα στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους αντιμετώπισης. Και βεβαίως να συζητήσουμε ακόμα και τα θέματα που αφορούν στις οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί αυτή τη ζημιά».

«Όσο πιο γρήγορα περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου τόσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες»

Τα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων, τα οποία ισχύουν από την προηγούμενη εβδομάδα, θα επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμη. «Και αυτό νομίζω θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα, μιας και η μετακίνηση των ζώων είναι αυτή που πλέον δημιουργούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά της νόσου».

Και πρόσθεσε: «Σε ένα επόμενο επίπεδο, θέλω να σας ανακοινώσω ότι το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο που είχαμε προκειμένου να κάνουμε τις πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως ένα κρούσμα και να επιβεβαιώνεται αυτό, πλέον μπαίνουμε σε μία λογική να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα σε άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και βεβαίως εντοπισμός των κρουσμάτων».

Επίσης, «θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης και παρατήρησης καταγραφής της νόσου».

«Εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία»

Η προσπάθεια που έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν «να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία, την 6 87 του 2020» και βεβαίως «τον μηχανισμό που ενεργοποιείται από την ελληνική πλευρά», προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, «λήφθηκαν μέτρα τα οποία αφορούσαν στον περιορισμό των δύο ζωνών, των ζωνών των τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα, προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την όποια μετάδοση θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη λοίμωξη σε συγκεκριμένο χώρο και ταυτόχρονα λήφθηκαν και μέτρα σε σχέση με την μετακίνηση των ζώων, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύσουμε από την προηγούμενη εβδομάδα τη μετακίνηση των ζώων, ακριβώς γιατί είναι ο τέλειος τρόπος μέσα από τον οποίο γίνεται η διασπορά της νόσου».

«Το γεγονός ότι καταφέραμε μέχρι σήμερα να εντοπίσουμε μέσα από τη δική μας ιχνηλάτηση, επαναλαμβάνω μέσα από την ιχνηλάτηση που ακολούθησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εντοπίσουμε κρούσματα σε διαφορετικές περιφέρειες, δείχνει τον τρόπο, τον επαρκή τρόπο με τον οποίο λειτούργησε συνολικά η ελληνική πολιτεία απέναντι σε αυτό το ζήτημα».

Μεγάλη επιχείρηση με τη συμβολή όλων των φορέων

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμβολή όλων των φορέων και βεβαίως όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την συμβολή 100+ κτηνιάτρων και του υπουργείου αλλά και όλων των οργανισμών του υπουργείου καταφέραμε να οργανώσουμε όλα αυτά τα κλιμάκια ελέγχου προκειμένου στην πραγματικότητα να κλείσουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα τον κύκλο, ειδικά στην Θεσσαλία που παρατηρήθηκε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές και που έπρεπε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να δράσουμε ώστε να μην υπάρχει επέκταση της νόσου».

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου τόσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών των αιγοπροβάτων στη χώρα μας.

«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε μια ζωονόσο σε αυτή την έκταση και με τόσο μεγάλα προβλήματα. Όμως πρέπει να πω ότι είναι και η πρώτη φορά που επιδεινώθηκαν τόσο άμεσα, τόσο ακαριαία αντανακλαστικά και τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» πρόσθεσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους κτηνοτρόφους διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους: «Θα σταθούμε δίπλα στους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης. Το έχουμε αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις. To έχουμε καταφέρει μετά από μεγάλες θεομηνίες που μπορούσαν να αφορούν είτε την κλιματική αλλαγή είτε διάφορα άλλα φαινόμενα, να σταθούμε δίπλα στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν το δικό τους αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής της όποιας ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο και με το κλείσιμο της διάδοσης της νόσου, να βρεθούμε σε θέση προκειμένου να κάνουμε αποτίμηση και βεβαίως να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή που το έχει ανάγκη».

«Κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία»

Ο κ. Τσιάρας στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανώλη στα αιγοπρόβατα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά ότι η πανώλη είναι μια ίωση, η οποία αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή».

«Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι υπήρξε ένας αρχικός εντοπισμός στις 11 Ιουλίου στην περιοχή της Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Μετά από μια βδομάδα υπήρξαν κρούσματα στην περιοχή της Ελασσόνας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και βεβαίως υπήρξε μια κλιμάκωση καταγραφής κρουσμάτων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας» πρόσθεσε.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024