Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η Patricia και ο Dan επέλεξαν ένα χωριό στην Κρήτη για να ζήσουν – Τι λένε τώρα για την απόφασή τους

Η Patricia και ο Dan επέλεξαν ένα χωριό στην Κρήτη για να ζήσουν – Τι λένε τώρα για την απόφασή τους

Η Patricia Mahan και ο Dan Matarazzo εγκατέλειψαν την Τουσόν της Αριζόνα για να ζήσουν στο Μεξικό το 2006, πριν αγοράσουν τελικά ένα σπίτι, στην Κριτσά της Κρήτης πέρυσι και μετακομίσουν εκεί

Το να μαζέψετε τις ζωές σας και να ξεκινήσετε από την αρχή σε μια νέα χώρα μαζί είναι μια τεράστια κίνηση για πολλά ζευγάρια.

Αλλά η Patricia Mahan και ο Dan Matarazzo, από τις ΗΠΑ, επέλεξαν να το κάνουν δύο φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το ζευγάρι συνταξιούχων, που είναι παντρεμένο εδώ και 37 χρόνια, έφυγε από τις ΗΠΑ για το Μεξικό το 2006, πριν ανταλλάξει το Μεξικό με την Ελλάδα πέρυσι.

«Υπάρχει κάποια ενδοσκόπηση σχετικά με το τι είναι αυτό που αναζητάς στο τελευταίο τρίτο της ζωής σου», λέει ο Mahan, πρώην χορευτής και δάσκαλος φλαμένκο.

«Θέλαμε να μετακομίσουμε δίπλα στη θάλασσα, για ένα πράγμα. Σε ένα προσιτό μέρος», λένε στο Cnn κάνοντας γνωστή την ιστορία τους.

Από τις ΗΠΑ στο Μεξικό

Σύμφωνα με τον Matarazzo, από το Νιου Τζέρσεϊ, η «οικονομία» ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφασή τους να μετακομίσουν στο Μεξικό πριν από 20 χρόνια.

«Συνειδητοποιήσαμε πόσο πιο οικονομικά θα μπορούσαμε να ζήσουμε στο Μεξικό, αν βρίσκαμε συνθήκες που θα ήταν άνετες», λέει, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκαν και από άλλους παράγοντες.

«Η πολιτική των ΗΠΑ είχε μπει σε έναν τομέα που δεν μου άρεσε καθόλου και πάντα ήθελα να ζήσω δίπλα στον ωκεανό».

Το ζευγάρι, το οποίο προηγουμένως είχε την έδρα του στην Τουσόν της Αριζόνα, αγόρασε ένα ακίνητο στο Σαν Μιγκέλ ντε Αλιέντε του Μεξικού και ρίχτηκε στη ζωή στην πόλη της αποικιακής εποχής, γνωστή για την μπαρόκ ισπανική αρχιτεκτονική της.

Η Patricia Mahan και ο Dan Matarazzo εγκατέλειψαν την Τουσόν της Αριζόνα για να ζήσουν στο Μεξικό το 2006, πριν αγοράσουν ένα σπίτι, (φωτογραφία), στην Κριτσά της Κρήτης πέρυσι και μετακομίσουν εκεί

Ενώ ήταν ευτυχισμένοι εκεί για πολλά χρόνια, το ζευγάρι λέει ότι τα πράγματα άλλαξαν όταν η δημοτικότητα της πόλης άρχισε να αυξάνεται, φέρνοντας «περισσότερη κίνηση» και «περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση».

«Μετά από μια σειρά δημοσιεύσεων σε αμερικανικά περιοδικά, η δημοτικότητά της αυξήθηκε τόσο γρήγορα που έχασε την ατμόσφαιρα της μικρής πόλης και έγινε πόλη εν μία νυκτί, με όλη τη φασαρία που τη συνοδεύει», λέει η Mahan.

Και από εκεί στην Ελλάδα

Λαχταρώντας για άλλη μια φορά κάτι διαφορετικό, η Mahan άρχισε να αναζητά έναν προορισμό όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν δίπλα στη θάλασσα και να γνωρίσουν μια διαφορετική κουλτούρα με «περιπετειώδη αλλά απλό τρόπο» για άλλη μια φορά.

«Συνέχισε να ψάχνει», λέει ο Matarazzo, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως θεραπευτής μασάζ. «Και μια μέρα της είπα: «Κοίτα, βρες μου ένα μέρος όπου η ζωή μας θα μπορούσε να είναι εξίσου καλή ή και καλύτερη από ό,τι είναι εδώ στο Μεξικό, και θα πάω».

Ηλιοβασίλεμα στο χωριό Κριτσά της Κρήτης

Αν και σκέφτηκαν διαφορετικά μέρη του Μεξικού, περνώντας ένα χρόνο στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, η Mahan και ο Matarazzo μπήκαν στον πειρασμό να μετακομίσουν πολύ πιο μακριά.

Ο Mahan, τον οποίο ο Matarazzo περιγράφει ως «επίμονο ερευνητή», σύντομα άρχισε να ψάχνει για πιθανούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια χώρα που είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές, και έπεσε πάνω στην Κριτσά, ένα χωριό στην Κρήτη, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά.

Η ζωή στο χωριό

«Θέλαμε τη ζωή στο χωριό, αλλά χρειαζόμασταν να είμαστε κοντά σε ανέσεις όπως υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις, κοντινό αεροδρόμιο, εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ και καταστήματα κάθε είδους για να επιπλώσουμε το σπίτι μας», εξηγεί η Mahan. «Η Κριτσά ήταν αυτό το χωριό για εμάς».

Μετά από λίγη περισσότερη έρευνα, το ζευγάρι βρήκε ένα προσιτό ακίνητο στην περιοχή και ταξίδεψε για να το δει τον Απρίλιο του 2023.

«Ήρθαμε εδώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για να βρούμε αυτό το μικρό σπιτάκι», λέει ο Matarazzo, εξηγώντας ότι, αν και τελικά δεν αγόρασαν το συγκεκριμένο ακίνητο, ήξεραν σχεδόν αμέσως ότι ήθελαν να ζήσουν στην Κριτσά.

Οι Mahan και Matarazzo έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη και η ζωή τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο

«Ήταν ειρηνική και ήρεμη. Νιώθαμε σαν στο σπίτι μας».

Στη συνέχεια αγόρασαν ένα πέτρινο σπίτι δύο υπνοδωματίων, το οποίο προηγουμένως ήταν ένας φούρνος με το όνομα «Σοφία», στο χωριό έναντι 137.000 ευρώ (περίπου 148.200 δολάρια).

«Μας άρεσε η ατμόσφαιρα του σπιτιού και νιώσαμε ότι ίσως είχε κάποιο καλό «ζυμωτό» κάρμα».

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το ζεύγος άφησε πίσω του το Μεξικό και μετακόμισε στην Κρήτη, εισερχόμενο με βίζα τύπου Δ, η οποία τους επέτρεπε να παραμείνουν μέχρι ένα χρόνο.

Οι ανησυχίες τους

Ενώ ήταν απίστευτα ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ζήσουν κάπου αλλού, ήταν επίσης ανήσυχοι.

«Υπάρχει η οικονομική κρίση και η συναισθηματική κρίση», λέει ο Matarazzo. «Μας αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος της σύνδεσής μας με αυτό που κάναμε.

«Τα βασικά πράγματα… Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Και ξέρετε, υπάρχει αυτό το παλιό ρητό, ‘Είναι δύσκολο να κάνεις νέους παλιούς φίλους’».

Μόλις έφτασαν στην Κριτσά, το ζευγάρι έμεινε ενθουσιασμένο από την «καλοσύνη και τη γενναιοδωρία» των ντόπιων, οι οποίοι τους αγκάλιασαν θερμά.

«Όταν μετακομίσαμε για πρώτη φορά στο μικρό πέτρινο σπίτι μας, όλοι οι γείτονές μας έφερναν δώρα με τρόφιμα και προϊόντα», λέει ο Mahan. «Συνεχίζουν να το κάνουν αυτό».

Νέα αρχή

Το σπίτι τους, το οποίο διαθέτει περίπου 2.900 τετραγωνικά μέτρα γης με πολλές χαρουπιές, λεμονιές και ροδιές, καθώς και λαχανόκηπο, δεν χρειάστηκε πολλές εργασίες.

Το ζευγάρι λέει ότι προσπάθησε να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτό, «τιμώντας παράλληλα το παραδοσιακό του στυλ», προσθέτοντας φεγγίτες και βάφοντας ξανά τους τοίχους.

Τακτοποιήθηκαν γρήγορα στη ζωή στο χωριό, που βρίσκεται περίπου 12 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη του Αγίου Νικολάου στην ανατολική Κρήτη, και αμέσως ένιωσαν ασφάλεια εκεί.

Η Κριτσά είναι ένας ιστορικός παραδοσιακός οικισμός και έδρα ομώνυμης Κοινότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου

«Είναι ένα υπέροχο μικρό χωριό στο οποίο ζούμε», λέει ο Mahan, περιγράφοντας την Κριτσά ως «ένα παραδοσιακό χωριό με παραδοσιακές αξίες», όπου οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον και η εγκληματικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

«Υπάρχει ένα είδος λόγου τιμής… Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ περήφανοι. Είναι περήφανοι για το ποιοι είναι».

Η Mahan και ο Matarazzo πηγαίνουν τακτικά για πεζοπορία και περνούν τα απογεύματά τους στην παραλία διαβάζοντας και κολυμπώντας πριν πάνε σπίτι για δείπνο.

Πιο υγιεινός τρόπος ζωής

Λένε ότι αγαπούν την ησυχία της Κριτσάς και αισθάνονται ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πλέον πολύ πιο υγιεινός.

«Το φαγητό που τρώμε εδώ είναι όλο τοπικό και εποχιακό», λέει ο Mahan, πριν περιγράψει πώς μπορούν να συλλέγουν νερό από ορεινές πηγές «από βρύσες σε όλη την πόλη».

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα σχετικά με τη ζωή στην ευρωπαϊκή χώρα που το ζευγάρι δυσκολεύτηκε να συνηθίσει – η ελληνική γλώσσα είναι στην κορυφή της λίστας.

«Μαθαίνω πολύ λεξιλόγιο», λέει η Mahan, εξηγώντας ότι οι «υπομονετικοί”» γείτονές της τη βοηθούν να βελτιώσει τα ελληνικά της.

«Και μαθαίνω να συνδέω κάποιες προτάσεις μεταξύ τους, αλλά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Πρώτα πρέπει να μάθεις να την διαβάζεις και μετά την προφορά».

Η Mahan και ο Matarazzo έχουν κάνει πολλούς νέους φίλους, μεταξύ των οποίων και μερικούς από άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τη Γαλλία, που έχουν μετακομίσει στην περιοχή.

Η ελληνική κουλτούρα

Ένα από τα πράγματα που εκτιμούν περισσότερο στο να ζουν στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια «παλαιότερη… κουλτούρα».

«Έχουν παραδοσιακούς τρόπους που είναι δοκιμασμένοι και αληθινοί», λέει η Mahan, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκτόνωση σε δημόσιο χώρο.

«Στην Αμερική, δεν είναι πραγματικά εύκολο να ξεσπάσεις – γι’ αυτό έχουμε τον αθλητισμό. Αν θυμώσεις, ειδικά δημοσίως, θεωρείσαι τρελός…

Όχι όμως εδώ. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεσπάσουν. Έτσι τους αφήνουν…

Και το εκτιμώ αυτό. Εκτιμώ ότι υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι».

Διαφορετική από την Ελλάδα η Κρήτη

Η Mahan συνεχίζει να τονίζει ότι η Κρήτη είναι «διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα» και η ίδια και ο Matarazzo αισθάνονται μεγάλη συγγένεια με τους Κρητικούς.

«Οι Κρητικοί είναι πιο στιβαροί άνθρωποι. Είναι ελεύθερα πνεύματα. Και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είμαστε κι εμείς ελεύθερα πνεύματα. Μπορούμε να διασκεδάσουμε με το παραμικρό».

Αν και έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα πράγματα, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, είναι πιο ακριβά, λένε ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι πιο προσιτή γι’ αυτούς συνολικά.

«Το σπίτι μας ήταν πολύ προσιτό για εμάς», λέει ο Mahan, σημειώνοντας ότι τα οικιακά τους βοηθήματα είναι φθηνότερα και το φαγητό έξω κοστίζει λιγότερο απ’ ό,τι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό.

Το ζευγάρι αισθάνεται απίστευτα τυχερό από την απόφασή του να μετακομίσει στην Κρήτη

«Μπορούσαμε εύκολα να φάμε ένα πολύ καλό γεύμα με 30 ευρώ (περίπου 32 δολάρια) για τους δυο μας».

Το ζευγάρι έχει ιατρική κάλυψη στην Ελλάδα – η χώρα διαθέτει καθολικό σύστημα υγείας – και δηλώνει ότι οι εμπειρίες του ήταν «εξαιρετικές».

Οι Mahan και Matarazzo εξακολουθούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ για να επισκέπτονται την οικογένειά τους και λένε ότι δεν έχουν αποκλείσει την ιδέα να μετακομίσουν πίσω μια μέρα, ιδίως αν χρειαστούν μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη.

«Έχουμε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες…» λέει ο Mahan. «Ποιος ξέρει τι θα φέρει το μέλλον; Αλλά αυτή τη στιγμή λειτουργεί».

Τι λένε τώρα για την απόφασή τους

Το ζευγάρι, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αίτησης για διετή βίζα, είναι ικανοποιημένο με την απόφασή του, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει πολλούς ανθρώπους που μιλούν για το ενδεχόμενο να φύγουν μακριά, αλλά ποτέ δεν βρήκαν το κουράγιο να το κάνουν.

Αν και παραδέχονται ότι η νέα τους ζωή δεν ήταν χωρίς προκλήσεις, το ζευγάρι αισθάνεται απίστευτα τυχερό που μπόρεσε να αναζητήσει νέες περιπέτειες όσο είναι και οι δύο ακόμα σε φόρμα και υγιείς.

«Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι όποιες πτυχές της ζωής μπορείς όσο μπορείς να το κάνεις», προσθέτει ο Matarazzo.

«Όταν ήρθαμε εδώ την πρώτη φορά, είπα στην Πατρίσια, «Ας το κάνουμε όσο μπορούμε να περπατήσουμε. Και ίσως να θυμόμαστε τι κάναμε». Γιατί μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα μπορούμε».

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (1/8): Πού θα δείτε τις ρεβάνς ΑΕΚ-Παναθηναϊκού και τη δράση από το Παρίσι

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της Πέμπτης (1/8)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024