Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Long covid: Αυτές οι ασθένειες επιμένουν σε όσους ασθένησαν από κορονοϊό στις αρχές της πανδημίας

Long covid: Αυτές οι ασθένειες επιμένουν σε όσους ασθένησαν από κορονοϊό στις αρχές της πανδημίας

Οι επιστήμονες μελέτησαν το μακρύ Covid σε 475 άτομα που είχαν νοσηλευτεί με τον ιό πριν από τη διάθεση εμβολίων στις αρχές της πανδημίας

Τα προβλήματα υγείας κυρίως τα νευρολογικά μπορεί να επιμείνουν για χρόνια σε άτομα που νοσηλεύτηκαν από το Covid-19 στις αρχές της πανδημίας, με ορισμένους ασθενείς να εμφανίζουν πιο σοβαρά ή και νέα συμπτώματα μετά από 12 μήνες, λένε οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν ότι, ενώ πολλοί άνθρωποι με μακρόχρονη νοσηλεία με Covid βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθούσε να έχει γνωστικά προβλήματα δύο έως τρία χρόνια αργότερα και είδε τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και κόπωσης να επιδεινώνονται αντί να υποχωρούν.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες μελέτησαν το μακρύ Covid σε 475 άτομα που είχαν νοσηλευτεί με τον ιό πριν από τη διάθεση εμβολίων, για να μάθουν αν τα νευρολογικά προβλήματα, η κόπωση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρέμεναν ή εμφανίζονταν μετά τον πρώτο χρόνο.

Ενώ οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες για τις ικανότητες σκέψης των συμμετεχόντων πριν νοσήσουν με Covid, τα γνωστικά τεστ δύο έως τρία χρόνια αργότερα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης νοημοσύνης των ασθενών ήταν κατά 10 μονάδες χαμηλότερος από τον αναμενόμενο για την ηλικία, την εκπαίδευση και άλλους παράγοντες.

Ένας στους εννέα παρουσίασε σημάδια «σοβαρών γνωστικών ελλειμμάτων», τα οποία ισοδυναμούν με IQ 30 μονάδες χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι πολλοί ένιωθαν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα κατάθλιψης (47%), κόπωσης (40%) και άγχους (27%) δύο έως τρία χρόνια μετά το Covid. Αντί να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα ήταν κατά μέσο όρο χειρότερα δύο έως τρία χρόνια μετά τη μόλυνση από ό,τι έξι έως 12 μήνες μετά.

«Αυτό που γνωρίζαμε ήδη πριν από την εκπόνηση της μελέτης ήταν ότι το Covid-19 συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού», δήλωσε ο Dr Max Taquet, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ανησυχητικά αποτελέσματα

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα άτομα της μελέτης άλλαξαν επάγγελμα μετά την προσβολή από τον ιό, συχνά επειδή δεν μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν τις γνωστικές απαιτήσεις της εργασίας τους.

Εκείνοι που τα πήγαν χειρότερα με την πάροδο των ετών ήταν συχνά μεταξύ των πιο άρρωστων έξι μήνες μετά τη μόλυνση, αλλά η σοβαρότητα της αρχικής ασθένειας δεν φάνηκε να επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη έκβασή τους.

Αν και το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν κατάθλιψη, άγχος και κόπωση αυξήθηκε μετά από έξι μήνες, τα γνωστικά προβλήματα φάνηκε να βελτιώνονται. Έξι μήνες μετά τη μόλυνση, το 44% είχε αντικειμενικά γνωστικά ελλείμματα σε σύγκριση με το 33% σε δύο έως τρία χρόνια.

Τι λένε οι επιστήμονες

Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Psychiatry, οδήγησε τους συγγραφείς να τονίσουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του Covid, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας πιο σύνθετης διαταραχής.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, ο αριθμός των ατόμων με μακροχρόνιο Covid συνεχίζει να αυξάνεται, με 2 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία και τη Σκωτία να εμφανίζουν πλέον συμπτώματα. Η εγκεφαλική ομίχλη που πολλοί αναφέρουν ισοδυναμεί με πτώση του δείκτη νοημοσύνης κατά έξι μονάδες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Ο Danny Altmann, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «βαθιά και ανησυχητικά» και προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην εφησυχάζουν στην εποχή των εμβολίων και των ηπιότερων παραλλαγών του Covid.

Νέες προειδοποιήσεις

Ο κίνδυνος μακροχρόνιου Covid έχει μειωθεί από περίπου 10% στο πρώτο κύμα μολύνσεων σε περίπου 2,5% σήμερα, αλλά αυτό εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε «τεράστιο αριθμό περιπτώσεων», δήλωσε ο Altmann. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο έντονη προειδοποίηση ότι το Covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί ακόμη να σας κάνει τρομερά πράγματα, οπότε αξίζει να παραμείνετε ενισχυμένοι και να αποφύγετε την επαναμόλυνση».

Ωστόσο, οι επιστήμονες προτρέπουν σε προσοχή σχετικά με τα αποτελέσματα. Μόνο το 19% των 2.500 ατόμων που προσκλήθηκαν στη μελέτη συμμετείχαν και αν όσοι συμφώνησαν τα πήγαν πολύ χειρότερα ή πολύ καλύτερα από την ευρύτερη ομάδα, αυτό θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι άνθρωποι που εμφάνισαν μακρύ Covid αργότερα στην πανδημία, μετά τον εμβολιασμό και χωρίς να νοσηλευτούν, θα αντιμετώπιζαν εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας.

Sports in

Αυτό είναι το βίντεο πίσω από την πιο συναρπαστική φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων

Η φωτογραφία απαθανάτισε τον αθλητή του σερφ Γκαμπριέλ Μεδίνα, ο οποίος μοιάζει να αιωρείται πάνω στη θάλασσα και την σανίδα του να ακολουθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024