Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 άνοιξαν την ίδια εβδομάδα που η Γη κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένα διαφορετικό είδος κατάρριψης ρεκόρ είναι αυτό που θα εμψύχωνε τους αθλητές στο Παρίσι, αλλά η κλιματική κρίση δυσκολεύει τους διοργανωτές να διατηρήσουν το τουρνουά σε καλό δρόμο.

Ο κατακλυσμός που έριξε βροχή ενός μήνα κατά την τελετή έναρξης και τα επακόλουθά της επιβάρυνε το 200 ετών σύστημα αποχέτευσης της πόλης. Η προκύπτουσα απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων καθυστέρησε τη διοργάνωση του τριάθλου, η οποία περιλαμβάνει έναν αγώνα κολύμβησης στον ποταμό Σηκουάνα.

Η έντονη βροχόπτωση στη γαλλική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο αντικαταστάθηκε γρήγορα από αποπνικτική ζέστη. Μια τέτοια βίαιη εναλλαγή μεταξύ δύο ακραίων καιρικών φαινομένων είναι χαρακτηριστική του μεταβαλλόμενου κλίματος της Γης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία αθλήματα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία.

Η Γη έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,5°C από τότε που άρχισε η οργανωμένη καύση ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας 10% περισσότερους υδρατμούς στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και κάνοντας τις καταιγίδες πιο βροχερές.

Αυτό που παραμένει λιγότερο ξεκάθαρο είναι πώς θα κατανεμηθεί όλη αυτή η επιπλέον υγρασία. Μια νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι θα είναι πολύ πιο ανομοιόμορφη, με καταρρακτώδεις βροχές να ακολουθούν τις ξηρασίες σε γρήγορη διαδοχή και περισσότερη από τη βροχή ενός έτους να πέφτει σε ένα συγκεκριμένο μέρος σε λιγότερες ημέρες, σύμφωνα με το The Conversation.

Αυτό συνέβη στο Παρίσι, και το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων της πόλης – που χτίστηκε σε ένα σε μεγάλο βαθμό προβιομηχανικό κλίμα – δεν ήταν καλά προετοιμασμένο.

«Είναι πλέον δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιοδήποτε άθλημα στον κόσμο που δεν αντιμετωπίζει την προοπτική να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στις ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε τώρα είτε στο μέλλον», λέει ο Mark Charlton, λέκτορας δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο De Montfort.

Οι μαραθώνιοι διεξάγονται πλέον τα μεσάνυχτα, οι ποδηλατικοί αγώνες έχουν μειωθεί και οι περίοδοι για σκι όλο και μικραίνουν.

Στην πραγματικότητα, τα χειμερινά αθλήματα αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα αμφίβολο μέλλον. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθυστέρησε την απόφασή της να επιλέξει την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030 λόγω των θλιβερών προοπτικών για τον χιονισμένο καιρό.