Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιους εργαζόμενους στην πληροφορική «απειλεί»

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιους εργαζόμενους στην πληροφορική «απειλεί»

Πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες τα τελευταία δύο χρόνια ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν θέσεις εργασίας για να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Οι μηχανικοί λογισμικού γνωρίζουν ότι οι μέρες που απλά μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κώδικα είναι πίσω τους, σύμφωνα με το Business Insider.

Εξάλλου, η τεχνητή νοημοσύνη που αναλαμβάνει θέσεις εργασίας δεν είναι κάτι νέο – πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες τα τελευταία δύο χρόνια ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν θέσεις εργασίας για να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Πέρυσι, η Google περιέκοψε 12.000 θέσεις εργασίας – 6% του τότε εργατικού δυναμικού της – καθώς η εταιρεία άρχισε να μετατοπίζει τις προτεραιότητές της προς την τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Μάιο του 2023, η IBM ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις προσλήψεις για ρόλους που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από AI. Οι επηρεαζόμενοι ρόλοι, οι οποίοι ανήλθαν σε 26.000 θέσεις εργασίας, περιλάμβαναν εκείνους στο ανθρώπινο δυναμικό και σε άλλα τμήματα που δεν απευθύνονται στους καταναλωτές.

Θα «φάει» θέσεις εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη;

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είχε άμεσο αντίκτυπο και στους μηχανικούς λογισμικού.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, βοηθώντας στον εντοπισμό σφαλμάτων και στη δημιουργία κώδικα, οι μηχανικοί λογισμικού με τους οποίους μίλησε το Business Insider δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η βιομηχανία θα συρρικνωθεί απλώς και μόνο επειδή δεν χρειάζεται τόσους εργαζόμενους όπως σήμερα.

Αυτό, είπαν, σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούν πιο έξυπνα αν θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Η Arpita Kaushik, επιστήμονας δεδομένων στο Rocket Mortgage, δήλωσε στο BI ότι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Github Copilot κάνουν μεγάλο μέρος της «βαριάς δουλειάς» για εργαζόμενους όπως αυτή.

Αυτό σήμαινε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με πιο λιτές ομάδες χωρίς συμβιβασμούς στην παραγωγή, είπε.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας μηχανικός λογισμικού και αντί για πέντε μηχανικούς λογισμικού μπορεί να χρειαστείτε τέσσερις στο μέλλον», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Aditya Swami, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών ανάπτυξης προϊόντων στη Hatcher+, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Σιγκαπούρη. Στην πραγματικότητα, δήλωσε ότι η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων θα είναι ακόμη πιο εμφανής στις μεγαλύτερες εταιρείες.

«Αυτό θα συμβεί», είπε. «Ως βιομηχανία, πρόκειται να συρρικνωθεί και μόνο οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν πραγματικά τι κάνουν θα επιβιώσουν».

Ο Tejas Rajagopal,  απόφοιτος της επιστήμης των υπολογιστών από το NTU, δήλωσε ότι προσπαθεί να επεκτείνει τις δεξιότητές του για να ενισχύσει τις πιθανότητές του να βρει δουλειά.

«Δεν μπορείτε απλά να πάτε σε μαθήματα, να παρακολουθήσετε διαλέξεις, να κάνετε μαθήματα και να περιμένετε να είστε χρήσιμοι εκεί έξω», δήλωσε ο Rajagopal. «Επειδή αν δεν έχετε κάνει πραγματικά κανένα έργο, δεν έχετε χτίσει τίποτα μόνοι σας, η εκπαίδευσή σας πιθανότατα δεν θα είναι επαρκής».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (1/8): Πού θα δείτε τις ρεβάνς ΑΕΚ-Παναθηναϊκού και τη δράση από το Παρίσι

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της Πέμπτης (1/8)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024