Γραφική και ζωντανή, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία, η Μπολόνια δεν είναι απλά η ιδανική πόλη για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, αλλά και ένας μικρός παράδεισος για τους foodies και τους εραστές του κρασιού.

Τι θα δείτε στη Μπολόνια

Τα ίχνη από το σαγηνευτικό παρελθόν της είναι εμφανή σε κάθε γωνιά της. Βγαλμένη λες από παραμύθι, η Μπολόνια αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την αυθεντικότητά της. Το ιστορικό κέντρο της είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με την πανέμορφη Piazza Maggiore να αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το πρώτο σημείο που θέλουν όλοι να επισκεφθούν. Εδώ δεσπόζει η πολυφωτογραφημένη Fontana del Nettuno, ακριβώς μπροστά από το Palazzo Comunale, ενώ το βλέμμα αιχμαλωτίζει η Basilica di San Petronio.

Μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο

Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, η οποία είναι ημιτελής και διαθέτει ένα ιδιαίτερο ηλιακό ρολόι με τα σύμβολα των ζωδίων. H επόμενη στάση είναι οι Due Torri ή, αλλιώς, οι Δύο Πύργοι της Μπολόνια ο Asinelli και ο Garisenda. Με ύψος 97 μέτρα ο πρώτος είναι ο ψηλότερος μεσαιωνικός πύργος που διασώζεται ακέραιος, ενώ ο δεύτερος είναι πιο κοντός (48 μέτρα).

Και οι δύο χτίστηκαν μεταξύ 1109 και 1110 μ.Χ. και «ψήλωναν» διαρκώς, ακολουθώντας τον επιθετικό ανταγωνισμό των οικογενειών στις οποίες ανήκαν. Σήμερα, επισκέψιμος είναι μόνο ο Asinelli: αφού ανεβείτε τα 498 σκαλιά του, θα αντικρίσετε την πανοραμική θέα της πόλης με τις κόκκινες στέγες και θα καταλάβετε γιατί την αποκαλούν «La Rossa» (η Κόκκινη).

Κι αν μαγευτήκατε από την εικόνα της, περπατήστε μέχρι την Basilica Santuario della Madonna στο λόφο San Luca –λίγο πιο έξω από την πόλη– και θα ανταμειφθείτε με το παραπάνω. Μιλώντας πάντως για ναούς, μη χάσετε την Basilica Santuario Santo Stefano, στην ομώνυμη πλατεία, ένα σύμπλεγμα επτά εκκλησιών, χτισμένο πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Ίσιδα.

Το πιο γνωστό όμως ιστορικό χαρακτηριστικό της πόλης δεν είναι άλλο από τις στοές της, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε τον 11ο αιώνα. Αυτήν τη στιγμή η Μπολόνια διαθέτει ένα δίκτυο στοών μήκους περίπου 38 χλμ. Μην ξεχάσετε να ψάξετε την οδό Piella – εκεί υπάρχει ένα διάσημο μικρό παραθυράκι που βλέπει στο μικρό κανάλι Reno.

Τέχνη και διανόηση

Η Μπολόνια δεν ονομάστηκε τυχαία La Dotta (η Λόγια). Εδώ έχει την έδρα του το παλαιότερο πανεπιστήμιο στο δυτικό κόσμο –ιδρύθηκε το 1088–, και ο φοιτητόκοσμος είναι που χαρίζει νιάτα στην πόλη και τονώνει τη νυχτερινή ζωή.

Αν αγαπάτε τη ζωγραφική, επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη καθώς και το Palazzo Fava όπου εκτίθενται πίνακες διεθνούς φήμης. Ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις και έργα από σύγχρονους καλλιτέχνες θα θαυμάσετε στο MAMbo, ενώ αν επιθυμείτε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα την ιστορία της Ιταλίας, το Μουσείο Ιστορίας υπόσχεται να σας κάνει την πιο διαδραστική ξενάγηση. Τέλος, για τους λάτρεις της μουσικής, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Μουσείο Διεθνούς Μουσικής.

Το φαγητό

Το τρίτο και απόλυτα δικαιολογημένο παρατσούκλι της Μπολόνια είναι το «La Grassa» (η Χοντρή). Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια, σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία, απλά παίζει σε άλλη «πίστα», καθώς συγκεντρώνει τα καλύτερα ζυμαρικά, αλλαντικά και τυριά της Ιταλίας.

Το καμάρι της πόλης δεν είναι άλλο από τη μορταδέλα, την οποία θα βρείτε σε όλα τα μενού των εστιατορίων, ενώ η εγγύτητα με την Πάρμα και την Μόντενα εξασφαλίζουν γενναίες ποσότητες από parmigiano-reggiano και βαλσαμικό ξίδι.

Μια βόλτα στην κλειστή αγορά Mercato delle Erbe, αλλά και στα στενά του Quadrilatero, της παλιάς κεντρικής αγοράς, αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι ο παράδεισος είναι φτιαγμένος από άφθονα τυρο-σαλαμοπωλεία, πολύχρωμα μανάβικα, φορτωμένους πάγκους και τραπέζια με πλατό αλλαντικών και πιάτα με ζεστή πάστα.

Στα must visit, φυσικά, η Salumeria Simoni με τις τεράστιες μορταδέλες με φιστίκι. Στη λίστα με τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, εξέχουσα θέση κατέχουν τα τορτελίνια γεμιστά με τυρί ή prosciutto σε διάφανο ζωμό κρέατος, οι ταλιατέλες με σιγομαγειρεμένη κόκκινη σάλτσα με κρασί και κιμά, τα λαζάνια στο φούρνο με μπεσαμέλ και κιμά, τα τορτελίνι με ρικότα και σπανάκι και η περίφημη cotoletta alla bolognese (λεπτή τηγανητή μοσχαρίσια μπριζόλα, σκεπασμένη με prosciutto και πλούσια σάλτσα παρμεζάνας).

Αναζητήστε, επίσης, τα λιγότερο γνωστά passatelli (ζυμαρικά από ψίχα ψωμιού, αβγά, τριμμένη παρμεζάνα, λεμόνι και μοσχοκάρυδο, μαγειρεμένα σε ζωμό κοτόπουλου) και τα gramigna alla salsiccia (ζυμαρικά με λουκάνικο). Για τις βόλτες σας στην πόλη, μπορείτε να πάρετε στο χέρι crescentina (τηγανητό ψωμάκι γεμιστό με μορταδέλα και τυρί).

Τα εστιατόρια

Η Μπολόνια είναι μια πόλη που περπατιέται. Αυτό σημαίνει ότι, για να τη γνωρίσετε, θα χρειάζεστε συχνά «ανεφοδιασμό» σε panninis, πίτσες, apperitivi, καφέδες, παγωτά και διάφορες λιχουδιές. Ξεκινήστε με πρωινό στο Caffè Zanarini στην Piazza Galvani ή στο Pappare’ Bologna, για το οποίο αξίζει να περιμένετε λίγο μέχρι να αδειάσει τραπέζι. Στο Caffè Pasticceria Gamberini, θα απολαύσετε φίνο εσπρέσο και αφράτες σφολιάτες.

Σε έναν από τους δεκάδες Forno Brisa θα πάρετε πίτσα στο χέρι και για παγωτό θα σταματήσετε στη La Sorbetteria Castiglione, που λειτουργεί από το 1994 και έχει ως σπεσιαλιτέ το Dolce Emma με κρέμα ρικότα και σύκο καραμελωμένο σε μέλι και λεμόνι. Το μόνο εστιατόριο στην Μπολόνια που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin είναι το I Portici, στο οποίο ο σεφ Nicola Annunziata μαγειρεύει πιάτα που παντρεύουν τις τοπικές γεύσεις με εκείνες του Σαλέρνο.

Ο οδηγός Michelin όμως έχει τιμήσει με Bib Gourmand και Green Star το comfort Ahimè, δίπλα στη Mercato delle Erbe. Σταθερή αξία παραμένει το Oltre, στην καρδιά της πόλης, με τον σεφ Daniele Bendanti να δίνει μια σύγχρονη ερμηνεία κλασικών συνταγών – highlights το ράμεν μπολονέζ και τα σπαγγέτι με κάσιους, μπακαλιάρο και καρότο. Για κάτι πιο παραδοσιακό, δοκιμάστε την Osteria dell’Orsa, και την Trattoria di Via Serra, η οποία φημίζεται για τα φρέσκα ζυμαρικά και τα artisanal τυριά της.

Αν σας αρέσει η περιπέτεια, πάρτε το τρένο για το χωριό Σαν Τζοβάννι ιν Περσιτσέτο και την Antica Osteria del Mirasole του σεφ-ιδιοκτήτη Franco Cimini, η οποία θα σας θυμίσει παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Οι κοπές μαγειρεύονται στις φλόγες μπροστά στα μάτια σας και τα τορτελίνι τους «βουλιάζουν» σε κρεμώδη σάλτσα δικού τους τυριού.

Τα κρασιά

Παρά το γεγονός ότι η Μπολόνια είναι κυρίως γνωστή για τη γαστρονομική της παράδοση, από την περιοχή δεν απουσιάζει η οινική κουλτούρα. Το το Lambrusco για τη Μόντενα, αλλά το «κενό» μπορούν να το καλύψουν το Negrettino από την αυτόχθονη ομώνυμη ποικιλία και το Rosso Bologna, που προέρχεται κυρίως από σταφύλια Cabernet Sauvignon και χαρακτηρίζεται από ρουμπινί χρώμα και έντονη, ευχάριστη γεύση.

Στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στην Ίμολα, καλλιεργούνται με μεγάλη επιτυχία οι λευκές ποικιλίες Pinot Bianco, Riesling Italico, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Trebbiano, καθώς και οι κόκκινες Barbera, Merlot και Sangiovese.

Wine Bar Hopping

Αν και έξω από την Μπολόνια υπάρχουν μερικά συμπαθητικά οινοποιεία για να επισκεφθεί κανείς, ο χρόνος ενός διημέρου μπορεί να μην επαρκεί για οινικές δοκιμές εκτός πόλης. Μην απoγοητεύεστε, αυτό το ζήτημα το λύνουν πολύ εύκολα τα wine bars της πόλης. Σημειώστε στη λίστα σας να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Enoteca al Risanamento, με την απίστευτη λίστα που ξεπερνά τις 2.000 ετικέτες από Ιταλία αλλά και Γαλλία.

Η Vineria Favalli, πολύ κοντά στους Due Torre, αποτελεί το οινικό σημείο συνάντησης των επισκεπτών της πόλης αλλά και των ντόπιων, καθώς εδώ βρίσκουν εκλεκτές ετικέτες κρασιών ήπιας οινοποίησης, αλλά και τραγανή piadina με λιωμένη μοτσαρέλα. Η Enoteca Italiana αποτελεί το πιο comfort θέαμα για έναν wine lover, καθώς οι τοίχοι της είναι καλυμμένοι με εκατοντάδες φιάλες κρασιών.

Πίσω από τη Mercato delle Erbe θα βρείτε το Saràvino, ενώ στην Antica Drogheria Calzolari θα ανακαλύψετε σίγουρα κάτι που σας αρέσει ανάμεσα στις 200 ετικέτες κρασιού στο ποτήρι. Το πιο πανκ wine bar είναι αναμφίβολα το Il Pollaio, που διοργανώνει και το δημοφιλές φεστιβάλ κρασιού Gusto Nudo, ενώ το Enoteca Storica Faccioli το πιο ιστορικό με διαφορά, καθώς λειτουργεί από το 1934 – η λίστα του περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά, βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά. Τέλος, το Medulla Vini, που, αν και μικρό, κρύβει μέσα του ολόκληρο τον κόσμο του κρασιού.

Πώς θα πάτε

Υπάρχουν απευθείας πτήσεις Αθήνα-Μπολόνια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης, ή θα πάρετε ταξί που είναι αρκετά οικονομικό ή θα χρησιμοποιήσετε το υπερσύγχρονο μετρό που θα σας οδηγήσει γρήγορα και με ασφάλεια στον Bologna Centrale, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Από εκεί περνούν πολλά λεωφορεία για κάθε σημείο της πόλης, αλλά και τρένα για οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη της Ιταλίας. Μέσα στην Μπολόνια θα κυκλοφορείτε κυρίως με τα πόδια, αλλά μπορείτε εναλλακτικά να νοικιάσετε ποδήλατο.

Πηγή: diakopes.gr