Ο Dr. Yonat Zwebner από το Πανεπιστήμιο Reichman, επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει πως το πρόσωπο ενός ατόμου τείνει να αλλάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει το όνομα που του έχει δοθεί.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι γονείς επιλέγουν το όνομα ενός μωρού με βάση την εμφάνισή του ή αν η εμφάνιση του προσώπου του ατόμου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ώστε να ταιριάζει με το όνομα που του δίνουν οι γονείς του. Τα ευρήματα είναι πραγματικά απίστευτα.

Διαμορφώνεται το πρόσωπο σύμφωνα με το όνομα;

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα ενδιαφέρον πείραμα. όπου παιδιά ηλικίας εννέα έως δέκα ετών και ενήλικες κλήθηκαν να αντιστοιχίσουν πρόσωπα με ονόματα.

Πρόσωπα με το ίδιο όνομα «μοιράζονταν» και κοινά χαρακτηριστικά

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπόρεσαν να αντιστοιχίσουν σωστά τα πρόσωπα των ενηλίκων με τα ονόματά τους, σημαντικά πάνω από αυτό που θα μπορούσε να αποδοθεί στην καθαρή τύχη.

Ωστόσο, όταν επρόκειτο να αντιστοιχίσουν παιδικά πρόσωπα και ονόματα, οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να κάνουν τους συσχετισμούς με την ίδια ακρίβεια.

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη, ένα σύστημα μηχανικής μάθησης στο οποίο παρουσιάστηκε μια τεράστια βάση δεδομένων με ανθρώπινα πρόσωπα, αναγνώρισε ότι οι ενήλικες που είχαν το ίδιο όνομα «μοιράζονταν» και κοινά χαρακτηριστικά.

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομοιότητα μεταξύ του προσώπου ενός ατόμου και του ονόματός του μπορεί να θεωρηθεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

The researchers concluded that the similarity between a person’s face and their name results from a self-fulfilling prophecy. Credit: Neuroscience News

Σύμφωνα με τον Dr. Yonat Zwebner: «Η έρευνά μας αναδεικνύει την ευρύτερη σημασία αυτού του εκπληκτικού αποτελέσματος – τη βαθιά επίδραση των κοινωνικών προσδοκιών με το όνομα».

«Η κοινωνική δόμηση είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ενός ατόμου. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τον βαθμό στον οποίο άλλοι προσωπικοί παράγοντες που είναι ακόμη πιο σημαντικοί από τα ονόματα, όπως το φύλο ή η εθνικότητα, μπορούν να διαμορφώσουν το πώς μεγαλώνει και εξελίσσεται ο άνθρωπος», δήλωσε ο Dr. Zwebner.

Επιπτώσεις και στην προσωπική ταυτότητα

Οι επιπτώσεις αυτής της μελέτης εκτείνονται πέρα από την απλή περιέργεια για τα ονόματα και τα πρόσωπα και επιχειρούν να εισέλθουν στο πεδίο της προσωπικής ταυτότητας και της αυτοαντίληψης.

Αν τα ονόματά μας μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τα φυσικά μας χαρακτηριστικά, πώς αυτό διαμορφώνει την αντίληψή μας για τον εαυτό μας; Ανοίγει έτσι ένας διάλογος σχετικά με τον ρόλο της ταυτότητας: Διαμορφωνόμαστε απλώς από τις κοινωνικές προσδοκίες ή έχουμε τον έλεγχο για το πώς επιλέγουμε να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας;

Η ευθυγράμμιση της προσωπικής ταυτότητας με τις κοινωνικές κατασκευές θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει τα άτομα να ταυτιστούν με τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το όνομά τους, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις επιλογές καριέρας μέχρι τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις