Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Video killed the radio star»: Η ιστορία πίσω από το κομμάτι που έκανε τα μουσικά video clip μόδα

«Video killed the radio star»: Η ιστορία πίσω από το κομμάτι που έκανε τα μουσικά video clip μόδα

Το «Video killed the radio star» των Buggles θα γίνει το πρώτο video clip που θα προβληθεί στο MTV και θα φέρει τα πάνω κάτω. Σαν σήμερα, το 1981, άλλαξε για πάντα ο κόσμος της μουσικής βιομηχανίας.

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Αυγούστου 1981, η ώρα έδειχνε ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα και από μια -άγνωστη τότε- τηλεοπτική συχνότητα άρχισε να προβάλλεται το βίντεο ενός τραγουδιού. Το κανάλι ονομαζόταν MTV και το κομμάτι ήταν το «Video killed the radio star» των Buggles. Μπορεί εκείνη την ώρα να μην το είχε συνειδητοποιήσει κανείς, αλλά ήταν το ξεκίνημα μιας τεράστιας αλλαγής στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας.

Το MTV από ένα μικρό project θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια κυρίαρχος στον χώρο των μουσικών media και η τηλεοπτική εικόνα θα επισκιάσει τις ραδιοφωνικές φωνές. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ένα κομμάτι έπαιρνε την σφραγίδα «hit» μέσα από τη μικρή οθόνη και όχι από τη ραδιοφωνική συχνότητα.

Βέβαια, όταν οι Buggles έγραφαν το κομμάτι το 1979 και το MTV έκανε πρεμιέρα με το βίντεό του, δύο χρόνια αργότερα κανένας από όλους αυτούς δεν πίστευε τις αλλαγές που θα έφερναν μέσα στα επόμενα χρόνια. Για την ακρίβεια, το 1981, κανείς στο MTV δεν ήθελε το «Video killed the radio star» να είναι το πρώτο βίντεο κλιπ που θα παίξει στο κανάλι.

Οι Buggles της μιας επιτυχίας

Rewind, δύο χρόνια πίσω, τότε που ο Τρέβορ Χορν και ο Τζεφ Ντάουνς μπαίνουν στο στούντιο για να γράψουν το κομμάτι «Video killed the radio star». Ο στόχος τους ήταν να φτιάξουν ένα κομμάτι που να δείχνει την επέλαση της τεχνολογίας στην κοινωνία και τις αλλαγές που έφερνε. «Εκείνη την περίοδο διάβαζα πολύ  Τζέιμς Γκρέιαμ Μπάλαρντ και είχα επηρεαστεί αρκετά. Είχα το όραμα ότι στο μέλλον οι δισκογραφικές εταιρείες θα έχουν υπολογιστές στο υπόγειο και θα κατασκευάζουν καλλιτέχνες» είχε δηλώσει κάποια στιγμή στον Guardian ο Χορν.

Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, οι Χορν και Ντάουνς ενσωμάτωσαν στο κομμάτι την -τότε- τελευταία λέξη της τεχνολογίας και όλα όσα είχαν διδαχθεί από τα χρόνια τους μέσα στο στούντιο. «Για να παιχτεί αυτό το κομμάτι live θα χρειάζονταν 26 άτομα πάνω στη σκηνή» είχε τονίσει στην ίδια του συνέντευξη ο Χορν.

Τελικά, μετά από περίπου τρεις μήνες παραγωγής, το «Video killed the radio star» ήταν έτοιμο και αποτέλεσε το πρώτο single του συγκροτήματος, αλλά και τη μεγάλη τους επιτυχία. Έφτασε στο Νο1 σε 14 χώρες, ανάμεσά τους σε Αγγλία και Αυστραλία, ωστόσο στις ΗΠΑ δεν μπήκε καν στο Top10.

«Κανείς δεν ήθελε να γίνει η πρεμιέρα του MTV με αυτό το κομμάτι. Όλοι ήθελαν μια επιτυχία» θα αποκαλύψει μετά από χρόνια ο Στιβ Κέισι

Το «βίαιο» βίντεο κλιπ

Λίγο καιρό αργότερα θα κυκλοφορήσει και το video clip του «Video killed the radio star». Σε σχέση με την ηχογράφηση, το βίντεο χρειάστηκε μόλις μία ημέρα για να γυριστεί. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο αυστραλός Ράσελ Μακλέι, το μπάτζετ άγγιξε τα 50.000 δολάρια, ενώ χρειάστηκαν και δύο ημέρες μοντάζ για να ολοκληρωθεί.

Στα γυναικεία φωνητικά είναι η φωτογράφος Ντέμπι Ντος και η Λίντα Ζαρντίμ Άλεν, ενώ στα δεύτερα keyboards βρίσκεται ο -μετέπειτα μεγάλος συνθέτης– Χανς Ζίμμερ. Το βίντεο θα κάνει ντεμπούτο το 1979 στην εκπομπή του BBC «Top of the Pops» και θα προκαλέσει αντιδράσεις: πολλοί ήταν αυτοί που το θεώρησαν βίαιο, καθώς έδειχνε μια τηλεόραση να ανατινάζεται. Άλλες εποχές.

Εποχή MTV

Και φτάνουμε στο 1981, λίγο πριν βγει στον αέρα το MTV. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ανάμεσα στα στελέχη του ήταν ένα: με ποιο βίντεο κλιπ θα κάνει πρεμιέρα το κανάλι; Ο τότε υπεύθυνος προγράμματος Στιβ Κέισι πρότεινε το «Video killed the radio star», καθώς έδειχνε τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία – κάτι που ήταν και το όραμα του καναλιού.

«Κανείς όμως δεν ήθελε να γίνει η πρεμιέρα με αυτό το κομμάτι. Όλοι ήθελαν μια επιτυχία» θα δηλώσει ο Κέισι. Και ήταν λογικά, καθώς είχαν περάσει δύο χρόνια από τότε που είχε κυκλοφορήσει το κομμάτι των Buggles και είχε πλέον ξεχαστεί. Ωστόσο ο Κέισι επέμενε: «Τους εξήγησα ότι κανείς δεν θα μας βλέπει, άρα δεν χρειαζόμασταν μια επιτυχία. Το νόημα πίσω από την επιλογή είναι ο συμβολισμός της αλλαγής».

Τελικά, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα την 1η Αυγούστου του 1981, το MTV κάνει πρεμιέρα με το  «Video killed the radio star» των Buggles και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το MTV θα γίνει το μεγαλύτερο μουσικό κανάλι, θα αλλάξει τον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και θα δώσει μια δεύτερη ζωή στο κομμάτι.

Δεκάδες καλλιτέχνες θα το διασκευάσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, κέρδισε μια θέση στη λίστα του VHS «100 Greatest One-Hit Wonders of the ’80s», ενώ στις 27 Φεβρουαρίου 2000 θα παιχτεί ξανά από το MTV, ώστε να γίνει το εκατομμυριοστό βίντεο που προβάλλεται από το μουσικό κανάλι. Το μόνο που δεν σώθηκε ήταν η καριέρα των Buggles, οι οποίοι διαλύθηκαν το 1982.

Sports in

Αυτό είναι το βίντεο πίσω από την πιο συναρπαστική φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων

Η φωτογραφία απαθανάτισε τον αθλητή του σερφ Γκαμπριέλ Μεδίνα, ο οποίος μοιάζει να αιωρείται πάνω στη θάλασσα και την σανίδα του να ακολουθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024