Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) – σχεδόν 19 εκατομμύρια – κορίτσια 15-19 ετών έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία σύντροφο τους, όπως αποκάλυψε νέα ανάλυση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Child & Adolescent Health. Σχεδόν 1 στις 6 (16%) βίωσαν τέτοια βία τον περασμένο χρόνο.

«Η βία από τους συντρόφους ξεκινά ανησυχητικά νωρίς για εκατομμύρια νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ Pascale Allotey, Διευθύντρια του Τμήματος Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ. «Δεδομένου ότι η βία κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων ετών διαμόρφωσης μπορεί να προκαλέσει βαθιές και μόνιμες βλάβες, πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη ως ζήτημα δημόσιας υγείας – με έμφαση στην πρόληψη και τη στοχευμένη υποστήριξη».

Η βία από τους συντρόφους μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των νέων, τα επιτεύγματα, και τις μελλοντικές σχέσεις. Από την άποψη της υγείας, αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών, κατάθλιψης, αγχώδεις διαταραχές, μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και πολλές άλλες σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις.

Bαθιά ριζωμένες ανισότητες

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε υπάρχοντα δεδομένα για να παρέχει, για πρώτη φορά, μια λεπτομερή ανάλυση της επικράτησης της σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συντρόφους που βιώνουν κορίτσια 15-19 ετών που είχαν στενές σχέσεις. Εντοπίζει επίσης ευρύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους τους.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ,  μεγαλύτερη βία εντοπίζεται στην Ωκεανία (47%) και ακολουθεί η Κεντρική Υποσαχάρια Αφρική (40%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στην Κεντρική Ευρώπη (10%) και στην Κεντρική Ασία (11%). Μεταξύ των χωρών, υπάρχει επίσης ένα ουσιαστικό εύρος: από περίπου 6% έφηβων κοριτσιών που υποβάλλονται σε τέτοια βία στις λιγότερο πληγείσες χώρες, έως 49% σε εκείνες με τα υψηλότερα ποσοστά.

Πέρσι η μία στις έξι έφηβες (16%) βρέθηκε σε μια σχέση όπου κακοποιούνταν, ποσοστό μεγαλύτερο από την ομάδα των γυναικών 19-49 ετών, όπου το ποσοστό ήταν 13%

Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι η βία από στενούς συντρόφους εναντίον εφήβων κοριτσιών είναι πιο συχνή σε χώρες και περιοχές με χαμηλό εισόδημα, σε μέρη όπου υπάρχουν λιγότερα κορίτσια στο γυμνάσιο και όπου τα κορίτσια έχουν ασθενέστερα δικαιώματα ιδιοκτησίας και κληρονομιάς σε σχέση με τους άνδρες.

Ο παιδικός γάμος (πριν από την ηλικία των 18 ετών) κλιμακώνει σημαντικά τους κινδύνους, καθώς οι διαφορές ηλικίας συζύγου δημιουργούν ανισορροπίες εξουσίας, οικονομική εξάρτηση και κοινωνική απομόνωση – όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα υπομονής της κακοποίησης.

Να μπει τέλος στη βία

«Η μελέτη δείχνει ότι για να τερματιστεί η έμφυλη βία, οι χώρες πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές και προγράμματα που να αυξάνουν την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr Lynnmarie Sardinha, Τεχνική Υπεύθυνη για τα Δεδομένα και τη Μέτρηση της Βίας κατά των Γυναικών στον ΠΟΥ.

«Αυτό σημαίνει διασφάλιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα κορίτσια, κατοχύρωση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ισότητας των φύλων και τερματισμός επιβλαβών πρακτικών όπως ο παιδικός γάμος, που συχνά στηρίζονται στους ίδιους άνισους κανόνες φύλου που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Επί του παρόντος, καμία χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών έως την ημερομηνία-στόχο του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο τερματισμός των παιδικών γάμων – που επηρεάζει 1 στα 5 κορίτσια παγκοσμίως – και η επέκταση της πρόσβασης των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη μείωση της βίας από τους συντρόφους εναντίον των εφήβων κοριτσιών.