Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Στο Μαξίμου, δεν έχουν ιδέα τι βιώνουν οι εργαζόμενοι, γι’ αυτό πανηγυρίζουν για την ανεργία

ΣΥΡΙΖΑ: Στο Μαξίμου, δεν έχουν ιδέα τι βιώνουν οι εργαζόμενοι, γι’ αυτό πανηγυρίζουν για την ανεργία

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως μέρα με τη μέρα χειροτερεύει τη θέση των εργαζομένων», δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως η ανεργία, τον μήνα Ιούνιο, που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο απόγειό της, έπεσε κατά μια ποσοστιαία μονάδα (στο 9,6, από 10,6 που ήταν τον Μάιο του 2024), δυστυχώς δεν δημιουργεί συνθήκες ικανοποίησης και εφησυχασμού», δήλωσε ο Γιώργος Γαβρήλος, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Γαβρήλος, «το 45% των εργαζομένων ανταποκρίνεται με δυσκολία στις μηνιαίες υποχρεώσεις του νοικοκυριού του», ενώ προσέθεσε ότι καταγράφεται «στο 8,3% η πραγματική μείωση μισθών εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, όταν τα κέρδη των εταιρειών ανέρχονται στο 5,9% (για το 2023)».

«Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 800 ή λιγότερα ευρώ, τον μήνα, την ώρα που η απόκλιση μεταξύ κερδών και μισθών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αγγίζει τις 21 μονάδες, ενώ στην ΕΕ είναι 3», ανέφερε επίσης, για να υπογραμμίσει ότι «περίπου 50% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς».

Παράλληλα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχει πέσει στο 25,8%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 45,8% και ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία αυτό το ποσοστό πρέπει να αγγίζει το 80%».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  χειροτερεύει καθημερινά τη θέση των εργαζομένων»

«Όπως φανερώνουν οι αριθμοί, την τετραετία 2019-2024, το brain drain, αν και δεν είναι στο επίπεδο της εποχής των μνημονίων – από τα οποία βγήκαμε το 2018 – ωστόσο παραμένει ακόμη ενεργό, με την τάση φυγής να διογκώνεται σε όσους αναζητούν δουλειά σε υψηλούς κλάδους εξειδίκευσης, με καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις», προσέθεσε ο κ. Γαβρήλος.

Και διερωτήθηκε αν «για όλα αυτά τα στοιχεία θα μας απαντήσει η κυβέρνηση; Πώς μπορεί και πανηγυρίζει, την ώρα που οι εργαζόμενοι στην χώρα, λόγω των πολιτικών της, έχουν απωλέσει βασικά τους δικαιώματα; Την ώρα που το 8ωρο και το 5νθήμερο έχουν από καιρό καταργηθεί, όταν εγκαταλείπονται οι συλλογικές συμβάσεις, έναντι των ατομικών, όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με καθηλωμένους μισθούς, μέσα σε ένα σκηνικό ακραίας ακρίβειας και συνεχών ανατιμήσεων;».

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα της εργασίας, αλλά μέρα με τη μέρα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο την θέση των εργαζομένων στην χώρα μας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκμετάλλευσης και φτωχοποίησης», ανέφερε καταληκτικά ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Η απέραντη θλίψη της Τελτσίδου και οι σκέψεις για αποχώρηση

Η πρωταθλήτρια μας και την επόμενη μέρα της ήττας δεν μπορούσε ακόμα να πιστέψει το λάθος και τον τρόπο που έχασε τον αγώνα γκρεμίζοντας τα όνειρα για Ολυμπιακή διάκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024