Ο Μεγαλοδύναμος έχει κέφια…

«Οταν κάνουν οι άνθρωποι σχέδια, ο Θεός γελάει». Πρόκειται για την γνωστή παροιμία, την οποία συμβουλεύομαι πολλάκις, έχοντας την αναρτημένη στο γραφείο μου. Οπως και μία άλλη φράση, που είναι γνωστή ως ο νόμος του Μέρφυ «οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά»!

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Την περασμένη Δευτέρα βγήκε το πόρισμα του Αρείου Πάγου – ξέρετε, τέσσερις ιδιώτες για πλημμελήματα! Την Τρίτη πήραν φωτιά τα τόπια. Ολη η αντιπολίτευση και αρκετοί κυβερνητικοί ήταν στα κάγκελα. Ομως – σύμφωνα με το νόμο του Μέρφυ… – χθες έτυχε να είναι στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ενας εκ των παρακολουθουμένων. Για να υποστηρίξει από του βήματος το νομοσχέδιο σχετικά με το Υπερταμείο.

Ενδιαφέροντα

Οπως αντιλαμβάνεστε, μόνο για το Υπερταμείο δεν ήταν η συζήτηση. Ορισμένες μάλιστα αναφορές του κ. Χατζηδάκη είχαν ενδιαφέρον. Οπως επί παραδείγματι όταν έρθει το πόρισμα στη ολομέλεια θα τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα ή ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει ή ότι όταν έρθει το πόρισμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οπως επίσης και πως δεν έχει παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματα του! Το πιάσατε το υπονοούμενο;

Πίσω έχει αχλάδα την ουρά

Εσπευσε βέβαια ο πρόεδρος της Βουλής να δηλώσει ότι δεν μπορεί να έρθει το πόρισμα κι οι δικαστικοί στο σώμα γιατί θα «μπερδευτούν» λέει η εκτελεστική με την δικαστική εξουσία! Ναι μα τω Θεώ αυτό είπαν. Ομως δεν έχει τόση σημασία αυτό που είπε ο κ. Κώστας Τασούλας, σημασία είχε αυτό που είπε το θύμα των υποκλοπών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μου είπαν ότι αυτά τα είπε ήταν για να μην φανεί ότι «πιπιλάει το δάχτυλο του»! Αλλιώς το είπαν – δεν μου επιτρέπει η αγωγή μου να το καταγράψω… – αλλά αυτή είναι η ουσία!

Και καλαμπούρια

Bέβαια βρήκε την ευκαιρία ο – επίσης παρακολουθούμενος – πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης να κάνει και καλαμπούρι στον κ. Χατζηδάκη, που δεν περνούσε και τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του. Τον ρώτησε αν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο κ. Χατζηδάκης ευγενικός άνθρωπος εκ φύσεως απάντησε πως χαίρεται που έχω φίλους στην αντιπολίτευση που ενδιαφέρονται για την προστασία του ιδιωτικού του χώρου! Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή είδαν πως έβγαιναν καπνοί από τα αυτιά του….

Κυβέρνηση κατασκόπων;

Εκτός από την προαναφερόμενη ατάκα, ρούμπο έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όταν ρώτησε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων. Διότι το πόρισμα τις έκρινε σύννομες τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ! Ο κ. Μητσοτάκης ή έστω ο κ. Παύλος Μαρινάκης απέφυγαν να απαντήσουν. Και ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας τον … «κινέζο» άρχισε να πανηγυρίζει ότι η … ανεργία κατέρρευσε, στο 9,6%! Θυμάστε που σας έλεγα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ζουν σε ένα «παράλληλο σύμπαν»; Αυτό ακριβώς!

Υπερτιμημένο

Πάντως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Θεωρώ πως το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι υπερτιμημένο. Θα σας εξηγήσω τι θέλω να πω. Οι υποκλοπές από το 2022 και το έγκλημα των Τεμπών από τον Φεβρουάριο του 2023, ήταν δύο κορυφαία θέματα, που το γνωστό σύστημα του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού τα αντιμετώπισε αποκλειστικά επικοινωνιακά. Οπως λένε στις επιχειρήσεις, έκαναν crisis management.

Επαναπαύτηκαν

Πήγαν στις εκλογές, τις κέρδισαν και επαναπαύτηκαν. Θεώρησαν πως οι ευθύνες τους «ξεπλύθηκαν». Και συνέχισαν να κάνουν business as usual. Και τα δύο θέματα – σαν τις νάρκες που είναι ξεχασμένες από τον τελευταίο πόλεμο – έσκασαν. Και στο μεν έγκλημα των Τεμπών έτρεχαν να το μαζέψουν, χωρίς φυσικά να το καταφέρουν. Στους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές έφαγαν πάρα πολλά γκολ!

Στόχος το 28%

Ενώ στο θέμα των υποκλοπών, που αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας, θεώρησαν πως το θέμα το έχουν … τακτοποιημένο – όπως φάνηκε! Ομως αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως λίγο το ένα, λίγο το άλλο, σε λίγο θα βάλουν στόχο να πετύχουν το … 28%! Πέραν από την τοξικότητα που αποπνέουν και δεν θα θέλει να τους πλησιάσει άνθρωπος….

Χαίρονται

Τώρα βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο, το τελευταίο διήμερο ήταν η χαρά της αντιπολίτευσης. Είναι γεγονός πως τα δύο βασικά κόμματα της κεντροαριστεράς ήρθαν πιο κοντά! Ομως όχι τόσο κοντά ώστε να προλάβουν να πάρουν από κοινού κοινοβουλευτική πρωτοβουλία επί του θέματος των υποκλοπών. Διότι τους πρόλαβε το ΚΚΕ στη στροφή!

Δεν το βλέπω…

Ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Φαίνεται πως αυτοί θα το συνεχίσουν ζητώντας στην Επιτροπή την παρουσία των δικαστικών που συνέταξαν το 300 σελίδων πόρισμα. Αυτό εμμέσως το ζήτησε και ο κ. Χατζηδάκης! Σιγά όμως μην τους κάνει το χατήρι ο κ. Τασούλας, τώρα που ετοιμάζεται για Πρόεδρος Δημοκρατίας!

Τάτσι – μίτσι με τον Ζελένσκι

Μέσα στο ορυμαγδό των αντιπαραθέσεων που προκάλεσε το πόρισμα για τις υποκλοπές, πέρασε απαρατήρητο ένα άλλο θέμα, που θεωρώ σημαντικό. Η ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την οποία επίκειται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφαλείας της Ελλάδας με την Ουκρανία. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα συνεχίσουμε να δίνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Με έναν προϋπολογισμό που δεν αντέχει να αγοράζει όπλα! Την σχετικά επισήμανση έκανε η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κυρία Ρένα Δούρου. Αλλά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Στέλνουμε όπλα, τα οποία αγοράζουμε εμείς, την οποία κατά την οποία οι κοινωνικές ανάγκες είναι τεράστιες. Εκτός από το γεγονός βέβαια ότι μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο…