Στις 18 Ιουλίου, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κέρδισε την έγκριση των ευρωβουλευτών για να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν. Και  τώρα, καλείται να δημιουργήσει την κορυφαία ομάδα των επιτρόπων της.

Πρόκειται για τους ανώτερους αξιωματούχους της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, με έναν από κάθε κράτος μέλος.

Όπως οι υπουργοί σε μια εθνική κυβέρνηση, ο καθένας τους θα αναλάβει μια συγκεκριμένη αποστολή, όπως η εμπορική πολιτική, η μετανάστευση ή η διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να επιλέξει πώς θα σχεδιάσει και θα κατανείμει τα «υπουργικά» χαρτοφυλάκια της Κομισιόν, ενώ έχει υποσχεθεί και κάποια νέα, όπως η άμυνα και η στέγαση.

Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να προτείνει τουλάχιστον ένα άτομο για τη θέση, αλλά η φον ντερ Λάιεν έχει επιμείνει σε μια σύμβαση που ξεκίνησε η ίδια κατά την τελευταία διαδικασία, με την οποία ζήτησε από τις χώρες να της προσφέρουν την επιλογή ενός άνδρα και μιας γυναίκας υποψηφίου για να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων.

Παρόλο που ζήτησε επίσημες υποψηφιότητες μέχρι το τέλος Αυγούστου, πολλά ονόματα έχουν ήδη ανακοινωθεί ή διαρρεύσει – και μέχρι στιγμής. οι περισσότεροι ηγέτες φαίνεται να αγνοούν το αίτημά της να προτείνουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες υποψηφίους.

Μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι είναι επίσημα γνωστοί για 13 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ για οκτώ από αυτά υπάρχει μόνο ένα ανδρικό όνομα.

Η πλήρης λίστα των υποψηφίων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο – και ο καθένας τους θα εξεταστεί από εξειδικευμένες επιτροπές πριν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν αν θα εγκρίνουν το κολλέγιο των επιτρόπων στο σύνολό του.

Τρία ονόματα «παίζουν» για την Ελλάδα

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, φημολογείται από ορισμένους ότι είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ άλλοι λένε ότι οι πιθανότητες για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα, βελτιώνονται.

Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, φημολογείται ως η πιθανή υποψήφια γυναίκα που θα προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τονίζει το Euronews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας για τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μπορεί να περιμένει ένα βασικό χαρτοφυλάκιο σε αντάλλαγμα.

Σε αρκετές συνεντεύξεις του, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την οικονομία ή την άμυνα.

«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά, από τη μία, την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και, από την άλλη, τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Politico.

Κύπρος

Υποψηφιότητες από την Κύπρο δεν είναι γνωστές, προς το παρόν, ενώ η νυν επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδη, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει.

Διπλωμάτης της ΕΕ επιβεβαίωσε στο Euronews ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται για τον νεοανακοινωθέντα επίτροπο για τη Μεσόγειο.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προτείνει εκ νέου τον εν ενεργεία επίτροπο Τιερί Μπρετόν στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde».

Έκτοτε, όμως, ο Μακρόν υπέστη πλήγμα στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η πολιτική αστάθεια που εξακολουθεί να υπάρχει στην Γαλλία και η αλλαγή πρωθυπουργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποβολή νέου ονόματος.

Ο Μπρετόν ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος στην τεχνολογική εταιρεία Atos και υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διοριστεί εκ νέου ως επίτροπος για την εσωτερική αγορά, ένα ρόλο που έχει από το 2019.

Γερμανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διορίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ και εξελέγη με μυστική ψηφοφορία από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το πρώτο μέλος του Σώματος που επιβεβαιώθηκε επίσημα και θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Κομισιόν.

Αυστρία

Η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού επιτρέπει στο κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) να επιλέξει έναν επίτροπο, αν και οι εταίροι του συνασπισμού, οι Πράσινοι, αμφισβήτησαν αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το ÖVP φαίνεται να προτιμά τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Μάγκνους Μπρούνερ, και την υπουργό ΕΕ, Καρολίν Έντσταντλερ, ως ανδρική και γυναικεία επιλογή αντίστοιχα. Οι Πράσινοι πρότειναν ως συμβιβασμό τον Othmar Karas του ÖVP, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις Βρυξέλλες, υπάρχουν φήμες ότι η Αυστρία μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να την αναθέσει σε κάποιον από το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Κάποια άλλοι έχουν αναφέρει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ιταλία

Ένα όνομα που αναφέρεται συχνά είναι ο υπουργός Ευρώπης Ραφαέλε Φίτο, επί του παρόντος υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας. Είναι πρώην πρόεδρος της δεξιάς ομάδας ECR και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να αισθάνεται ότι η δημοτικότητα και η αναγνώρισή του μεταξύ των ευρωβουλευτών θα σήμαινε πως η εκλογή του είναι σίγουρη.

Εάν όχι, θα μπορούσε να είναι η διπλωμάτης και νυν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Ελιζαμπέτα Μπελόνι.

Ο Φίτο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για το πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας, το οποίο θα περιλαμβάνει την πολιτική συνοχής – διαχείριση του ενός τρίτου του προϋπολογισμού της ΕΕ – καθώς και την εποπτεία του Ταμείου Ανάκαμψης του μπλοκ. Εάν όχι, θα μπορούσε να είναι ένα χαρτοφυλάκιο τροφίμων (που θα περιλαμβάνει τη γεωργία και την ασφάλεια των τροφίμων) ή τη βιομηχανία.

Βέλγιο

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Ιουνίου, το Βέλγιο προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση από έναν συνασπισμό πέντε κομμάτων. Οι κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του επιτρόπου, θα συμφωνηθούν πιθανότατα στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών.

Το μεγαλύτερο κόμμα, η συντηρητική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA), έχει ήδη χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, οπότε ο ρόλος της ΕΕ θα μπορούσε να πάει σε έναν νεότερο εταίρο – πιθανότατα το κεντρώο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR), σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες για τον συνασπισμό.

Πιθανοί υποψήφιοι από το MR περιλαμβάνουν τον νυν επίτροπο Didier Reynders και τη Sophie Wilmès, πρώην πρωθυπουργό που τώρα είναι ευρωβουλευτής. Εάν η επιλογή πάει στο φλαμανδικό σοσιαλιστικό κόμμα Vooruit, το πιθανό όνομα θα είναι ο Βέλγος υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke.

Το χαρτοφυλάκιο εξαρτάται από τον υποψήφιο: Οικονομικό αν είναι ο Reynders, ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με τις εξωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν, όπως η διεύρυνση ίσως, αν είναι η Wilmès και Υγεία αν είναι ο Vandenbroucke.

Ισπανία

Η Teresa Ribera, μια από τις υπουργούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, είναι η επίσημη υποψήφια για μια θέση στο Κολέγιο των Επιτρόπων – και η Μαδρίτη θέλει κάτι ως αντάλλαγμα για να παραδώσει ένα τόσο μεγάλο όνομα.

Η υπό σοσιαλιστική ηγεσία κυβέρνηση σχεδιάζει να διαπραγματευτεί μια ισχυρή αντιπροεδρία στην Κομισόν, υπεύθυνη για την Πράσινη Συμφωνία, την ενέργεια και το περιβάλλον. Όσοι επιθυμούν αυτό το χαρτοφυλάκιο, υποστηρίζουν ότι ταιριάζει με το σημερινό και την προηγούμενη ευθύνη που είχε η Ισπανία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Πορτογαλία

Ο Miguel Poiares Maduro, πρώην υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, είναι η επόμενη επιλογή της Πορτογαλίας για τη θέση του Επιτρόπου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών – μια θέση που έχει αναλάβει η χώρα στο παρελθόν. Θα μπορούσε επίσης να είναι υποψήφιος για τη γεωργία.

Ο Poiares Maduro συνδέεται με το κεντροδεξιό PSD, το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της προέδρου της Κομισιόν.

Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι θα διορίσει εκ νέου τον σημερινό Επίτροπο της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέλι.

Ο ευρωβουλευτής Enikő Győri είχε φημολογηθεί προηγουμένως ως υποψήφιος για τη θέση.

Διπλωμάτες της ΕΕ είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι η Βουδαπέστη εξακολουθεί να ελπίζει να πάρει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, αν και είναι σπάνιο για μια χώρα να διατηρεί το ίδιο πρόσωπο στην ίδια θέση.