Ο ΠΑΟΚ έκανε αυτό που έπρεπε κόντρα στην Μπάνια Λούκα, επικράτησε και στο δεύτερο ματς στη Βοσνία με 1-0 και προκρίθηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ο Δικέφαλος του βορρά έκανε το καθήκον του και το 2/2, μαζεύοντας βαθμούς για την Ελλάδα, αλλά και πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στη League Phase της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Επόμενο εμπόδιο για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι η Μάλμε, με τον ΠΑΟΚ να θέλει την πρόκριση για να είναι ένα βήμα μακριά από τον μεγάλο του στόχο.

Παράλληλα, οι ασπρόμαυροι θέλουν νίκες για να δώσουν πολύτιμους βαθμούς στη βαθμολογία της UEFA, κάτι που έκανε και με το παραπάνω απέναντι στην Μπάνια Λούκα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της UEFA σταθερά, όμως έχει μια πολύ σπουδαία ευκαιρία να μαζέψει από τα προκριματικά πολλούς πόντους, αλλά και να βάλει και τους 4 εκπροσώπους της στη League Phase οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Με τη νίκη του ΠΑΟΚ στη Βοσνία, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο κοντά στη 14η θέση τoυ UEFA Ranking, έχοντας ελπίδες ακόμα και για τη 13η. Συγκεκριμένα, η νίκη του ΠΑΟΚ έδωσε 250 βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στους 27.625. Ελάχιστα πιο μπροστά είναι η Σκωτία και στη 13η θέση η Αυστρία (28.400 βαθμούς).

Οι παράγοντες Παναθηναϊκός και ΑΕΚ

Την ίδια ώρα κομβικό ρόλο θα παίξουν οι αποψινές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπότεφ εκτός έδρας, αλλά και της ΑΕΚ με την Ίντερ Ντ’Εσκάλδες στην Ανδόρα. Ειδικά το ματς της Ένωσης είναι κλειδί, αφού αν αποκλειστεί πάει σπίτι της και μένει με τρεις ομάδες η Ελλάδα στην Ευρώπη. Με νίκη όμως οι κιτρινόμαυροι θα πέσουν στον επόμενο γύρο πάνω στο εμπόδιο της Νόα, που νίκησε με 6-0 στο πρώτο ματς και δεν γίνεται να αποκλειστεί. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει πολύτιμους βαθμούς ξανά.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό φυσικά, που θέλει την πρόκριση για να είναι δύο βήματα μακριά από το League Phase του Europa League, αλλά και για να θέλει μία πρόκριση για να εξασφαλίσει μίνιμουμ τη συνέχεια του στο Conference.

Η… ασφάλεια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ

Το σημαντικότερο βέβαια από τη νίκη και την πρόκριση του ΠΑΟΚ το βράδυ της Τετάρτης είναι ότι εξασφάλισε κι αυτός το ευρωπαϊκό του μέλλον, αφού θα παίξει μίνιμουμ στο Europa Conference League. Η… ασφάλεια λοιπόν που παρέχει στην Ελλάδα για να μαζέψει βαθμούς ο Ολυμπιακός, αλλά πλέον και ο ΠΑΟΚ είναι σημαντική και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη 12η θέση. Αρκεί να γίνει μια χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο παρόμοια με την περσινή.

Εξάλλου είναι 1050 βαθμούς μακριά από εκεί, όπου τώρα είναι η Νορβηγία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη κάποιες χώρες που θα παλέψουν με την Ελλάδα χάνουν ομάδες. Όπως η Αυστρία, που είδε την Αούστρια Βιέννης να αποκλείται στα πέναλτι από την Ίλβες, για το Europa Conference League και να μην συνεχίζει στην Ευρώπη.

Δείτε τη βαθμολογία της UEFA: