Θέμα συζήτησης από αρκετούς αθλητές και αθλήτριες εδώ στο Παρίσι είναι το θέμα με την άδεια της ΔΟΕ σε δύο αθλήτριες της πυγμαχίας  (Η Αλγερινή Ιμανί Κελίφ  στα 66 κιλά και η Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά) να συμμετάσχουν στους αγώνες αν και είχαν ανδρικά χρωμοσώματα!

Πέρυσι η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΙΒΑ) τις είχε αποκλείσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (μάλιστα από τη Γιού Τίνγκ που είχε προλάβει να αγωνιστεί της αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο) αφού στις εξετάσεις χρωμοσωμάτων που είχαν υποβληθεί οι δύο αθλήτριες είχαν δείξει χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.

Όμως η ΔΟΕ (που είναι άλλωστε σε διαμάχη με την ομοσπονδία πυγμαχίας και έχει απειλήσει να αποβάλλει το άθλημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εάν δεν λύσουν το θέμα με το στοιχιματισμό στους αγώνες) άναψε το πράσινο φως.

Μάλιστα η Ιμανί Κελίφ αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο των 66 κιλών της πυγμαχίας και προκρίθηκε μόλις στα 46 δευτερόλεπτα υπό τις επευφημίες των Αλγερινών στις εξέδρες καθώς η αντίπαλός της η Ιταλίδα Άτζελα Καρίνι,  εγκατέλειψε  τον αγώνα τραυματισμένη στη μύτη και αποχωρώντας είπε ότι δεν το θεωρεί ως ήττα αφήνοντας αιχμές.

Θέση πήρε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι λέγοντας ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:

«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών. Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικεία διοργάνωση, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την εφηβεία.

Η πυγμαχία ουσιαστικά ελέγχεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται μετά από αποτυχία εφαρμογής διακυβέρνησης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι αυτό περιλαμβάνει πραγματικούς ανθρώπους και μιλάμε για πραγματικές ζωές ανθρώπων εδώ. Έχουν αγωνιστεί και συνεχίζουν να αγωνίζονται στο γυναικείο αγώνισμα. Έχουν χάσει και έχουν κερδίσει άλλες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε  ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης στο Παρίσι.