Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Έφθασαν τα πρώτα F-16 πολλαπλών ρόλων στη χώρα

Ουκρανία: Έφθασαν τα πρώτα F-16 πολλαπλών ρόλων στη χώρα

Υπήρξε επιβεβαίωση πως η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα F-16 πολλαπλών ρόλων.

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πολλαπλών ρόλων που ζητούσε επίμονα το Κίεβο έφθασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο και τον λιθουανό υπουργό Εξωτερικών, καθώς η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επιδιώκει να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία της, που έχει υποστεί απώλειες τα δυόμισι χρόνια του πολέμου.

Τα F-16 (Lockheed Martin) βρίσκονταν ψηλά στον κατάλογο των όπλων που ζητούσε η ουκρανική κυβέρνηση να της προμηθεύσουν οι σύμμαχοί της στη Δύση, λόγω των δυνατοτήτων τους και της ευρείας διεθνούς διαθεσιμότητάς τους. Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων, εφοδιασμένο με πυροβόλο 20 χιλιοστών, μπορεί να αξιοποιεί πολύ ευρύ φάσμα όπλων. «F-16 στην Ουκρανία. Ακόμη ένα αδύνατο πράγμα που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό», ανέφερε με ικανοποίηση ο λιθουανός υπουργός Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις μέσω X.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως η παράδοση της πρώτης παρτίδας των μαχητικών ολοκληρώθηκε. Η Δανία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 16 μαχητικά του ίδιου τύπου, η Ολλανδία άλλα 24. Η Νορβηγία σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 6. Η κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας πρωτοστάτησαν στη δημιουργία «συνασπισμού» για την προμήθεια των αεροσκαφών στο Κίεβο. Άλλες χώρες αντίθετα αρνήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέκεται μαζί με την υπουργό Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέ Dedonder, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για συνάντηση με εκπαιδευτές F-16 στην αεροπορική βάση Melsbroek, κοντά στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 28 Μαΐου 2024.

Πόσα F-16 χρειάζεται η Ουκρανία;

Συνολικά, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να της παραδοθούν πάνω από 100, ώστε να ανακτηθεί όπως λέει η υπεροχή στους αιθέρες. Δεκάδες χειριστές και μέλη του προσωπικού εδάφους εκπαιδεύονται από δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται σε  στόλο αεριωθούμενων της σοβιετικής εποχής στον πόλεμο ως τώρα και το Κίεβο θεωρεί την προμήθεια των F-16 ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Αναλυτές και αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν πως από μόνα τους, τα F-16 δεν θα αλλάξουν τον ρου του πολέμου.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία – όλα μέλη του ΝΑΤΟ – έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός επισκιάζεται από τον ρωσικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος.

Η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να εξουδετερώσει τη ρωσική αεροπορική ισχύ, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι. Τα F-16 μπορούν να πετάξουν με διπλάσια ταχύτητα από την ταχύτητα του ήχου και έχουν μέγιστο βεληνεκές άνω των 2.000 μιλίων (3.200 χιλιομέτρων).

Sports in

Τσελίδης: «Έγινε πραγματικότητα το όνειρό μου» (vid)

Ο Θοδωρής Τσελίδης μίλησε για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τζούντο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024