Ανταλλαγή κρατουμένων: Το υπ. Δικαιοσύνης αποφάσισε την αναστολή της ποινής του «δολοφόνου του Tiergarten»
Στην μεγαλύτερη ανταλλαγή «αιχμαλώτων», από την εποχή του Ψυχρού πολέμου προχώρησαν Δυτικές χώρες με την Ρωσία.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας έδωσε την εντολή για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του Βαντίμ Κράσικοφ, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία το 2019 στο Βερολίνο του Γεωργιανού Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, κατ’ εντολήν της ρωσικής υπηρεσίας FSB, διευκρίνισε πριν από λίγο εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας είναι καταρχήν υπεύθυνος για την αναστολή της εκτέλεσης των ποινών. Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε γραπτή εντολή στον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελέα για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του Βαντίμ Κράσικοφ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Τι υποστηρίζει η Ρωσία για την ανταλλαγή
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χάρη, υπογράφοντας διατάγματα, στους 13 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής με δυτικές χώρες. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι «Ρώσοι αιχμάλωτοι» που κρατούνταν στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην ανακοίνωση το Κρεμλίνο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλες τις χώρες που βοήθησαν στην προετοιμασία της ανταλλαγής και, ιδιαίτερα, στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος επέδειξε καλή θέληση και έδωσε χάρη στον Γερμανό Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο.
Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB επιβεβαίωσε ότι «οκτώ Ρώσοι πολίτες που κρατούνταν σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και δύο ανήλικοι» επέστρεψαν στη Ρωσία. «Οι Ρώσοι πολίτες ανταλλάχθηκαν με μια ομάδα ατόμων τα οποία έδρασαν προς το συμφέρον ξένων κυβερνήσεων και σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έδωσε χάρη στους Έβαν Γκέρσκοβιτς, Πολ Γουίλαν, Ολέγκ Ορλόφ, Λίλια Τσανίτσεβα, Ξένια Φαντέγεβα, Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, Ιλιά Γιάσιν, Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο, Αλσού Κουρμάσεβα, Αντρέι Πιβοβάροφ, Βαντίμ Οστάνιν, Ντεμούρι (Ντίτερ) Βορονίν και Κέβιν Λικ.
Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία της Γερμανίας για την απελευθέρωση «κατάδικων εγκληματιών»
Η απελευθέρωση «κατάδικων εγκληματιών», εκ των οποίων ο φερόμενος ως πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Βαντίμ Κράσικοφ, στο πλαίσιο της μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων που ανακοινώθηκε σήμερα, αφήνει «μια πικρή γεύση», επικρίνει σήμερα το γερμανικό σκέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. Κατήγγειλε επίσης «ένα βήμα προς την παράταση της (δικαστικής) ατιμωρησίας».
Είκοσι έξι φυλακισμένοι ανταλλάχθηκαν μεταξύ της Ρωσίας και αρκετών δυτικών χωρών, εκ των οποίων ο άνδρας αυτός που εξέτιε ποινή φυλάκισης στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για φόνο στο Βερολίνο.
«Ένας δολοφόνος και άλλοι εγκληματίες που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης, έχουν πλέον απελευθερωθεί, κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής προσώπων οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης», αποδοκίμασε ο Κρίστιαν Μιχρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Αμνηστίας Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ποιος είναι ο Βαντίμ Κράσικοφ
Ο Βαντίμ Κράσικοφ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός Τσετσένου πρώην αυτονομιστή διοικητή στη γερμανική πρωτεύουσα, με εντολές της FSB, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη. Μεταξύ των δυτικών πολιτών που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, που ήταν φυλακισμένος στη Ρωσία από τα τέλη του 2018.
Παρά το γεγονός ότι η Αμνηστία εκφράζει «ανακούφιση» για τις απελευθερώσεις αυτές, η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί, σύμφωνα με την οργάνωση, να ενθαρρύνει τη ρωσική κυβέρνηση σε «νέες πολιτικές συλλήψεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων διωμάτων, χωρίς τον φόβο των συνεπειών».
Καθώς οι φυλακισμένοι «χρησιμοποιούνται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του», συνεχίζει η οργάνωση.
Η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών είναι μια από τις μεγαλύτερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προηγούμενες έγιναν το 2022 και το 2010.
Στο αεροδρόμιο της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή κρατουμένων
«Την 1η Αυγούστου 2024, ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, οκτώ Ρώσοι πολίτες που κρατούνταν και φυλακίζονταν σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και ανήλικοι, επέστρεψαν στην πατρίδα τους», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.
Οι Ρώσοι ανταλλάχθηκαν με μια ομάδα ανθρώπων που ενήργησαν προς το συμφέρον ξένων κρατών σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας, πρόσθεσε η FSB.
Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας συντόνισε την Πέμπτη την επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, η οποία περιελάμβανε την ανταλλαγή 26 ατόμων από τις φυλακές 7 διαφορετικών χωρών, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Anadolu.
Κεντρική φωτογραφία: Ιδιωτικά αεροσκάφη βρίσκονται στην πίστα του αεροδρομίου Esenboga μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής κρατουμένων, στην Άγκυρα της Τουρκίας, 1 Αυγούστου 2024. REUTERS/Tunahan Turhan
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις