Αργεντινή: Θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει «μελλοντικά εγκλήματα»
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη εγκλημάτων, προκαλώντας αντιδράσεις
- Με ανοιχτά τα γήπεδα η επισκευή των στεγάστρων στο ΟΑΚΑ
- «Ζωντανός είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις» στη Συρία - Τι ισχύει για τον μητροπολίτη Ιμπραχίμ
- Καραμπόλα τριών ΙΧ στην Αγία Παρασκευή – Αυξημένη κίνηση στη λεωφόρο Μεσογείων
- Ομήρου Οδύσσεια: Μετά το Οπενχάιμερ ο Κρίστοφερ Νόλαν φέρνει το επικό αριστούργημα στην οθόνη
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αργεντινής ανακοίνωσαν σχέδια για χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την «πρόβλεψη μελλοντικών εγκλημάτων», μια κίνηση που οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να απειλήσει τα δικαιώματα των πολιτών.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει Μονάδα Τεχνητής Νοημοσύνης Εφαρμοσμένης στη Δημόσια Ασφάλεια, η οποία θα χρησιμοποιεί «αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την ανάλυση ιστορικών δεδομένων εγκλήματος για την πρόβλεψη μελλοντικών εγκλημάτων». Η μονάδα αυτή αναμένεται να αναπτύξει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ώστε να εντοπίζει «καταζητούμενους», να διατρέχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύει βίντεο από κάμερες ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τον εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον Guardian.
Το υπουργείο Ασφαλείας της Αργεντινής υποστηρίζει ότι η νέα μονάδα θα βοηθήσει στον «εντοπισμό πιθανών απειλών, στον εντοπισμό κινήσεων εγκληματικών ομάδων ή στην πρόβλεψη αναταραχών», κάτι ανάλογο με το σενάριο της ταινίας «Minority Report», οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ανησυχία των ειδικών
Οι ειδικοί φοβούνται ότι μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για λόγους δημόσιας ασφάλειας θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και να ελέγχονται υπερβολικά μέσω της τεχνολογίας ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, δεν διευκρινίζεται ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που θα συλλέγονται.
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι η μεγάλης κλίμακας επιτήρηση «επηρεάζει την ελευθερία της έκφρασης γιατί ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αυτολογοκρίνονται ή να αποφεύγουν να μοιράζονται τις ιδέες ή να ασκούν κριτική εάν υποψιάζονται πως ό,τι σχολιάζουν ή δημοσιεύουν παρακολουθείται από τις δυνάμεις ασφαλείας».
Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Μελετών για την Ελευθερία της Εκφρασης και την Πρόσβαση στην Πληροφορία, επισήμανε ότι ανάλογες τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για «προφίλ ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών», και πως αν δεν υπάρχει επίβλεψη μπορεί να απειληθεί η ιδιωτική ζωή των πολιτών.
Ο Χαβιέρ Μιλέι ανέβηκε στην εξουσία μεταξύ άλλων υποσχόμενος να δώσει σκληρή απάντηση στην εγκληματικότητα, με την κυβέρνησή του να λαμβάνει πολύ σκληρά μέτρα καταστολής. Κατηγορείται ότι κινείται προς τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής δημόσιας ασφαλείας, σε μια χώρα που η κρατική καταστολή έχει πολύ σκοτεινό παρελθόν.
Στις πρόσφατες διαδηλώσεις, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πυροβόλησε από πολύ κοντά με πλαστικές σφαίρες διαδηλωτές, ενώ απειλούνται με κυρώσεις οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους σε πορείες.
Το τελευταίο μέτρο έχει προκαλέσει μια ιδιαίτερα έντονη αντίδραση σε μια χώρα με σκοτεινή ιστορία κρατικής καταστολής. Υπολογίζεται ότι 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια κατά τη διάρκεια της βίαιης δικτατορίας του 1976-83, ορισμένοι πετάχτηκαν ζωντανοί από αεροπλάνα στις λεγόμενες «πτήσεις του θανάτου». Χιλιάδες βασανίστηκαν επίσης και εκατοντάδες παιδιά απήχθησαν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις