Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Ναβάλνι ήταν ο πρώτος στόχος της ιστορικής ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Ο Ναβάλνι ήταν ο πρώτος στόχος της ιστορικής ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία

Τον Ναβάλνι ως πρώτο στόχο της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είχαν θέσει οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ πίεζαν να συμπεριλάβουν τον πρώην ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε μια ανταλλαγή κρατουμένων πριν πεθάνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σε ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη. Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την ελευθερία του Ναβάλνι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που τελικά κορυφώθηκαν με την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων της Πέμπτης.

Η ανταλλαγή κρατουμένων της Πέμπτης εξασφάλισε την απελευθέρωση αρκετών Ρώσων πολιτικών αντιφρονούντων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων που είχαν εργαστεί για τον Ναβάλνι, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπάιντεν. Τρεις Αμερικανοί πολίτες και ένας μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ απελευθερώθηκαν επίσης από τη Ρωσία στο πλαίσιο της ανταλλαγής.

Μετά από ερώτηση αν ο Ναβάλνι έπρεπε να είναι μέρος της ανταλλαγής της Πέμπτης, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προηγουμένως «εργάζονταν με τους εταίρους μας για μια συμφωνία που θα περιελάμβανε τον Αλεξέι Ναβάλνι». «Στην πραγματικότητα, την ίδια μέρα που πέθανε, είδα τους γονείς του Έβαν», είπε. «Τους είπα ότι ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να το πετύχει αυτό ακόμη και υπό το φως αυτής της τραγικής είδησης και ότι θα δουλεύαμε μέρα και νύχτα για να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα».

«Αυτή η δουλειά συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και κορυφώθηκε σήμερα», πρόσθεσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης και ήταν η ελπίδα των ΗΠΑ για να πέσει ο Πούτιν

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε πάνω από 20 χρόνια φυλάκισης έπειτα από πολλαπλές δίκες, Οι ΗΠΑ θεωρούν πως ήταν αντίποινα για την αποκάλυψη της διαφθοράς μεταξύ της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων του στενού κύκλου του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι πέθανε αφού υπήρξε κρατούμενο για 35 μήνες. Ο ίδιος και οι σύμμαχοί του προειδοποιούσαν επανειλημμένα ότι κρατούνταν σε φρικτές συνθήκες, ενώ του αρνούνταν την ιατρική φροντίδα.

Ο Σάλιβαν σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε δημοσίως ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργαζόταν για την απελευθέρωση του Ναβάλνι από τη φυλακή πριν από τον θάνατό του. Στη Ρωσία η δήλωση χρησιμοποιείται ως επιβεβαίωση πως «ο Ναβάλνι ήταν πράκτορας των ΗΠΑ».

Ο Πούτιν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή κρατουμένων που αφορούσε τον Ναβάλνι. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωναν τότε αν αυτό συνέβαινε λόγω της πολιτικής του υπουργείου να μην σχολιάζει τις λεπτομέρειες των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τους κρατούμενους.

Βέβαια, για να επιτρέψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποφυλακιστεί ο νο1 επικριτής του στον κόσμο, τότε το αντάλλαγμα θα έπρεπε να είναι εξωπραγματικό. Ίσως και πιο σημαντικός από τον δολοφόνο του Τίεργκάρτεν.

Sports in

Βούρκωσε ο Χρήστου στην απονομή του μεταλλίου (vid+pics)

Ο Απόστολος Χρήστου λύγισε και βούρκωσε τη στιγμή της απονομής του ασημένιου μεταλλίου που κατέκτησε στα 200μ. ύπτιο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024