Ο Ισμαήλ Χανίγια, κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς, δολοφονήθηκε την Τετάρτη με εκρηκτικό μηχανισμό που εισήχθη κρυφά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε, σύμφωνα με επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, υποστηρίζουν οι New York Times.

Η βόμβα είχε κρυφτεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, σύμφωνα με πέντε από τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο ξενώνας διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Neshat, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης.

Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν για την ορκωμοσία του προέδρου. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, είπαν οι πέντε αξιωματούχοι, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακας.

Το Ισραήλ δεν παραδέχεται δημόσια τη δολοφονία Χανίγια

Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε ορισμένα παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οι ζημιές αυτές ήταν επίσης εμφανείς σε φωτογραφία του κτιρίου που μοιράστηκαν με τους New York Times.

Η βόμβα είχε κρυφτεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, όπου διέμενε ο Χανίγια

Να σημειωθεί ότι ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, είχε μείνει στον ξενώνα αρκετές φορές όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής.

Ιρανοί αξιωματούχοι και η Χαμάς δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία, εκτίμηση στην οποία κατέληξαν και αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Η δολοφονία απειλεί να εξαπολύσει ένα νέο κύμα βίας στη Μέση Ανατολή και να ανατρέψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ο Χανίγια ήταν κορυφαίος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αμέσως μετά, σύμφωνα με τους πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν λάβει εκ των προτέρων γνώση του σχεδίου δολοφονίας.

Το κενό στην άμυνα του Ιράν που εκμεταλλεύθηκε το Ισραήλ

Τις ώρες μετά τη δολοφονία, οι εικασίες επικεντρώθηκαν αμέσως στο ενδεχόμενο το Ισραήλ να είχε σκοτώσει τον Χανίγια με πύραυλο, που πιθανώς εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή αεροπλάνο, όπως είχε πράξει το Ισραήλ με την επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν τον Απρίλιο.

Αυτή η θεωρία για τον πύραυλο δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να έχει καταφέρει να αποφύγει και πάλι τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας, για να εκτελέσει μια τόσο θρασύτατη αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν, τονίζουν οι Times και σημειώνουν ότι, όπως αποδεικνύεται, οι δολοφόνοι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν ένα διαφορετικό είδος κενού στην άμυνα του Ιράν: ένα κενό στην ασφάλεια ενός υποτιθέμενα αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος, που επέτρεψε να τοποθετηθεί μια βόμβα και να παραμείνει κρυμμένη για πολλές εβδομάδες προτού τελικά ενεργοποιηθεί.