Ισμαήλ Χανίγια: Σοκ, οργή και θλίψη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα μετά την είδηση της δολοφονίας του
Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια συντάραξε τους Παλαιστίνιους που έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν ηγέτη του λαού που μοιράζεται την ίδια μοίρα με τους ίδιους
Γενική απεργία και οργισμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Δυτική Όχθη μετά την είδηση της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις απηύθυναν καλέσματα για αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή.
Ο Χανίγια γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα, από γονείς πρόσφυγες της Νάκμπα και από πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές της Χαμάς όπου έφτασε μέχρι την ηγεσία της οργάνωσης.
Κοινή μοίρα ηγετών και λαού
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα άκουσαν σοκαρισμένοι την είδηση της δολοφονίας. «Το Ισραήλ δεν κάνει διαχωρισμούς αν είσαι άμαχος ή ηγέτης». «Θέλουν να σκοτώσουν κάθε τι Παλαιστινιακό». «Ο Χανίγια δεν ήταν ηγέτης μόνο της Χαμάς, αλλά όλων των Παλαιστινίων». «Φαίνεται πως έχουμε κουράσει τον κόσμο με τα δεινά μας και δεν αντιδρούν σε ό,τι και να γίνει».
«Έχουμε χάσει εθνικούς ηγέτες και συνεχίζουμε να τους χάνουμε. Ο πόλεμος δεν είναι εναντίον της Χαμάς. Είναι ενάντια σε οτιδήποτε παλαιστινιακό»
Αυτές είναι κάποιες από τις αντιδράσεις που έχει συγκεντρώσει το Al Jazeera από Παλαιστίνιους στη Γάζα. Κοινή συνισταμένη η αίσθηση ότι οι ηγέτες και ο λαός μοιράζονται την ίδια μοίρα. Κανείς δεν είναι σε προνομιακή θέση, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Το Ισραήλ τους απειλεί εξίσου όλους και οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πιστεύουν πλέον ακράδαντα ότι θέλει να τους εξοντώσει όλους, να τους σβήσει από τον χάρτη και την ιστορική μνήμη.
Ηγέτης των Παλαιστινίων
Ο Σάλεχ αλ Σανάτ, 67 ετών, ο οποίος εκτοπίστηκε από την Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα, βρήκε την είδηση «σπαρακτική».
«Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν Παλαιστίνιος ηγέτης, όχι απλώς ηγέτης της Χαμάς. Ήταν πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση παλαιστινιακής ενότητας και ειρηνικός ηγέτης. Η απώλειά του είναι τεράστια για εμάς», δήλωσε στο Al Jazeera, αναφερόμενος στο ότι ο Χανίγια διετέλεσε για λίγο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006.
«Οι Παλαιστίνιοι έχασαν έναν μεγάλο ηγέτη», δήλωσε ο ίδιος πατέρας 12 παιδιών καθώς δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό του.
Μέσω της εργασίας του σε μια επιτροπή διαμεσολάβησης που επιλύει τοπικές διαφορές, ο αλ Σανάτ συνάντησε και γνώρισε τον Χανίγια.
«Τον γνώριζα προσωπικά», είπε. «Ποτέ δεν απέρριπτε ερωτήσεις και πάντα προσπαθούσε να υπηρετεί τους ανθρώπους και τα συμφέροντά τους».
«Το Ισραήλ θα αποτραπεί μόνο με τη γλώσσα της βίας», πρόσθεσε. «Δεν καταλαβαίνει το διάλογο, την ειρήνη ή τις διαπραγματεύσεις και συνεχίζει τον πόλεμο εξόντωσης στη Γάζα».
«Έχουμε κουράσει τον κόσμο»
Ο Αμπντούλ Σαλάμ αλ Μπικ, 47 ετών, ο οποίος εκτοπίστηκε από τη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε στο άκουσμα της είδησης και έκτοτε είναι απελπισμένος.
«Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν ένας Παλαιστίνιος πριν γίνει ηγέτης», είπε. «Ωστόσο, η δολοφονία του σήμερα τον καθιστά ένα στατιστικό στοιχείο ανάμεσα στους αμέτρητους ανθρώπους που έχουν γίνει απλοί αριθμοί μετά το θάνατό τους».
Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η δολοφονία θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή επί του εδάφους ή θα προωθήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός.
«Ούτε η δολοφονία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων θα αλλάξει κάτι. Ακόμη και αν εξοντωθεί ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός, κανείς δεν θα μετακινηθεί», είπε. «Ως Παλαιστίνιος πολίτης, αισθάνομαι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από εμάς. Τα αραβικά και ξένα καθεστώτα έχουν κουραστεί από τα νέα μας».
«Έχουμε χάσει εθνικούς ηγέτες και συνεχίζουμε να τους χάνουμε. Ο πόλεμος δεν είναι εναντίον της Χαμάς. Είναι ενάντια σε οτιδήποτε παλαιστινιακό – ακόμη και στο νερό και τον αέρα που αναπνέουμε. Η απελπισία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα».
«Ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι ήταν ένας απόμακρος ηγέτης»
Η Ζαχία Αλ Σάμουνι, 62 ετών, η οποία ζει με την 16μελή οικογένειά της σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, αντέδρασε με θλίψη στην είδηση: «Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν πολύ κοντά στους ανθρώπους πριν φύγει από τη Γάζα για το Κατάρ. Ήταν ειρηνικός, ασχολούνταν με τους ανθρώπους στο δρόμο, μοιραζόταν τις χαρές και τις λύπες τους και τον βλέπαμε συχνά στα τζαμιά», είπε.
«Μας χαιρετούσε ενώ περπατούσαμε στην παραλία τα πρωινά. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι ήταν ένας απόμακρος ηγέτης».
Αν και δεν υποστηρίζει τη Χαμάς, η αλ Σάμουνι πιστεύει ότι η δολοφονία του Χανίγια είναι «απώλεια για όλους τους Παλαιστίνιους».
«Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ζούσε άνετα με την οικογένειά του στο Κατάρ και την Τουρκία και ότι έφυγαν, εγκαταλείποντας τη Γάζα και τους ανθρώπους της, αλλά μας εξέπληξε ότι τρεις από τους γιους του και τέσσερα από τα εγγόνια του σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου, αποδεικνύοντας ότι αυτές οι φήμες είναι ψευδείς. Τώρα, στοχοποιήθηκε προσωπικά», είπε.
«Το Ισραήλ δεν κάνει διάκριση μεταξύ ηγετών, μαχητών ή αμάχων. Είμαι εκτοπισμένη και θα μπορούσα να γίνω στόχος ανά πάσα στιγμή.» Η Σάμουνι απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 39.445 Παλαιστίνιους.
«Αρκετά με αυτό που συμβαίνει. Αυτό δεν θα σταματήσει με τον Χανίγια ή οποιονδήποτε άλλον. Θα συνεχιστεί μέχρι να εξοντωθούμε όλοι».
Αντέδρασε κανείς;
Η Νουρ Αμπου Σαλάμα, 41 ετών, μητέρα επτά παιδιών που εκτοπίστηκε από την πόλη Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ένιωσε επίσης μια αίσθηση απελπισίας.
«Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ήταν μια τραγωδία για εμάς. Ήταν πολιτικός ηγέτης, όχι στρατιωτικός, και διαπραγματευόταν για να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε.
«Παρά τις προσωπικές μου διαφωνίες με τη Χαμάς, πολλοί Παλαιστίνιοι θρήνησαν την απώλειά του, επειδή ήταν γνωστό ότι ήταν κοντά στο λαό και συμμετείχε στην κοινωνική του ζωή».
Ο Σαλάμα περίμενε έστω κάποια καταδίκη ή δράση από τη διεθνή κοινότητα. «Έδρασε κανείς όταν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα; Ανέλαβε κανείς δράση όταν μας έβλεπε να ζούμε μια ζωή ταπεινωμένοι και ταλαιπωρημένοι σε σκηνές;» αναρωτήθηκε.
«Θα συγκινηθεί κανείς τώρα από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια; Σίγουρα όχι».
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
- Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ χάνει και το παιχνίδι με τη Θέλτα