Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου η Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, «από το Ισραήλ», αλλά και του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ, από ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό.

Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την δολοφονία του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθύνθηκε στους ισραηλινούς λέγοντας πως «έρχονται δύσκολες μέρες», καθώς «μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους εντολοδόχους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Νετανιάχου  στη δήλωσή του,  προσθέτοντας πως το Ισραήλ επέφερε «σκληρά πλήγματα στους εχθρούς».

Σιγή ιχθύος για Χανίγια – Η φωτογραφία που αποσύρθηκε

Παρά τις προβλέψεις ότι «θα σπάσει η σιγή ιχθύος» που τηρεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια,  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά.

«Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών στο Γκολάν», ανέφερε και τόνισε: «Όποιος σκοτώνει τα παιδιά μας, όποιος δολοφονεί τους πολίτες μας, όποιος βλάπτει τη χώρα μας έχει το κεφάλι του σημαδεμένο με βαρύ τίμημα».

Είπε ακόμη ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους εντολοδόχους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Σημειώνεται πάντως ότι πριν το διάγγελμα Νετανιάχου, στην ιστοσελίδα της, η κυβέρνηση ανάρτησε φωτογραφία του Χανίγια, με μια κόκκινη σφραγίδα στο μέτωπο που γράφει: «εξολοθρεύτηκε», αλλά μετά την απέσυρε.

Σύμφωνα με αναλυτές η  δολοφονία του Χανίγια, που τα δυτικά ΜΜΕ τον αναφέρουν ως ο «πραγματιστής της οργάνωσης», δεν θα έχει μόνο συνέπειες στον πόλεμο στη Γάζα, στην αντίδραση των παλαιστινιακών οργανώσεων και στην όπως φαίνεται δεδομένη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι το χτύπημα έγινε στην Τεχεράνη, όπου ο ίδιος βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου αποτελεί κλιμάκωση και κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, καθώς το Ιράν νιώθει υποχρεωμένο να απαντήσει.

ΝΥΤ: «Ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στις Ένοπλές Δυνάμεις της χώρας του να πλήξουν άμεσα το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για αυτή την εντολή.

Η εντολή δόθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, το πρωί της Τετάρτης.

Ο Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από τους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ χτυπήσουν το Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

«Η Χαμάς και το Ιράν δεν θέλουν έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά εδώ υπάρχει ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε ο υπαρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ Αλ-Χάγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη.

Ομιλία του Νασράλα την Πέμπτη

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο μεταξύ τον θάνατο του στρατιωτικού  διοικητή της, από την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον Λίβανο. Από την επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη στην Βηρυτό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι μαζί με τον διοικητή της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στρατιωτικός σύμβουλος του Ιράν.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη, με αφορμή την κηδεία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως «δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί», ενώ μίλησε για «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν βοηθούν»…

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  ότι δεν θεωρεί αναπόφευκτη μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την ημερήσια ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι τα πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ και σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και έναν διοικητή της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό “δεν βοηθούν” στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων, και οι ΗΠΑ “δεν βλέπουν ενδείξεις για επικείμενη κλιμάκωση”.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε τις τελευταίες 24 ή 48 ώρες δεν συμβάλλουν σίγουρα στη μείωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή που ήδη συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει»

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Feda Abdelhady Nasser, αναπληρωτής μόνιμη παρατηρήτρια του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «το Ισραήλ είναι ο καταπιεστής, ο βασανιστής και ο δολοφόνος των Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες και είναι ο μακροχρόνιος αποσταθεροποιητής της περιοχής μας».

«Πρέπει να σταματήσει», είπε. «Καλούμε για άλλη μια φορά με απόλυτη επείγουσα ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση και όλα τα νομοταγή, φιλειρηνικά έθνη να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν οι φρικτές, εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού και της περιοχής μας».

Η Νάσερ απαίτησε να αποδοθούν ευθύνες για τη δολοφονία του Χανίγια και για τη «δολοφονία και τον τραυματισμό πάνω από 130.000 Παλαιστίνιων παιδιών, γυναικών και ανδρών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 300 ημερών φρίκης και κόλασης στη Γάζα».

«Η διεθνής κοινότητα έχει να κάνει μια επιλογή – ας είναι για την ειρήνη και την ασφάλεια, μην αφήσετε το Ισραήλ να μας σύρει όλους στην άβυσσο», πρόσθεσε.