Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ από τον Οκτώβριο εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα και δήλωσε ότι η συμμαχία δεν πρέπει να συνεργαστεί με το Τελ Αβίβ ως εταίρος μέχρι να υπάρξει τέλος στη σύγκρουση, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία στο Reuters.

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα

Το Ισραήλ φέρει το καθεστώς του εταίρου του ΝΑΤΟ και έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη στρατιωτική συμμαχία και ορισμένα από τα μέλη της, ιδίως με τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βέτο της Τουρκίας

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει ασκήσει βέτο σε όλες τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων κοινών συναντήσεων και ασκήσεων, θεωρώντας τη «σφαγή» των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ ως παραβίαση των ιδρυτικών αρχών του ΝΑΤΟ.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την ίδια στάση και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει ή να προωθήσει την αλληλεπίδρασή του με το ΝΑΤΟ μέχρι να υπάρξει τέλος στη σύγκρουση, καθώς θεωρεί ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ έχουν οξυνθεί μετά τον πόλεμο στη Γάζα και τις τελευταίες μέρες η ρητορική έχει γίνει ιδιαίτερα σκληρή. Το Τελ Αβίβ πρόσφατα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από κράτος μέλος μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν θα διστάσουν να παρέμβουν στο Ισραήλ όπως έχουν κάνει και σε άλλες χώρες όπως η Λιβύη.