Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει την Κίνα ως διαμεσολαβητή
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο δεν θέλει να ενεργήσει η Κίνα ως διαμεσολαβητή, αλλά να πιέσει την Ουκρανία να τερματίσει τη σύγκρουση.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Ο Μάρτιν Σκορσέζε φέρνει στην οθόνη τη ζωή οκτώ καθολικών Αγίων - «Πάντα με γοήτευε η ιδέα»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο δεν θέλει να ενεργήσει η Κίνα ως διαμεσολαβητής στην 29μηνη σύγκρουσή του με τη Ρωσία, αλλά ελπίζει ότι το Πεκίνο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Ζελένσκι , μιλώντας σε γαλλικά μέσα, δήλωσε επίσης ότι ενώ η Ουκρανία επιμένει στην αποκατάσταση των συνόρων του 1991, θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία πριν αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα της Μόσχας, εάν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.
«Αν η Κίνα το θέλει, μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν θέλω (η Κίνα) να ενεργήσει ως μεσολαβητής. Θα ήθελα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους. «Ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση, ακριβώς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πίεση. Όσο μεγαλύτερη επιρροή έχει μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η πίεσή της στη Ρωσία».
Η Κίνα, η οποία έχει μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» με τη Ρωσία, έχει προωθήσει το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου που βασίζεται στη μη κλιμάκωση, τις άμεσες διαπραγματεύσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Έμεινε μακριά από την πρώτη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελβετία, αλλά έχει εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες και φιλοξένησε τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα.
Πρέπει να συμμετάσχει η Ρωσία σε μια επόμενη ειρηνευτική σύνοδο
Ο Ζελένσκι επανέλαβε τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι η Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια επόμενη συνάντηση που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος. «Διαφορετικά, δεν θα έχουμε βιώσιμα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όλοι οι όροι μας θα είναι σε ισχύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, θα ανακτήσουμε τα σύνορά μας του 1991».Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία, είπε, «περιλαμβάνει την ανάκτηση της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο με τα όπλα».
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν σήμερα λίγο λιγότερο από το 20% του ουκρανικού εδάφους και έχουν σημειώσει σταδιακά κέρδη στο ανατολικό τμήμα του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων (600 μιλίων) από την κατάληψη της πόλης Αβντίεβκα τον Φεβρουάριο. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς Ουκρανούς, θέλουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, αλλά οι συνομιλίες εξαρτώνται από την παραχώρηση από την Ουκρανία των τεσσάρων περιοχών που προσάρτησε η Ρωσία το 2022. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η παραχώρηση εδαφών δεν αποτελεί επιλογή. «Είναι αδύνατο. Είναι αντίθετο με το σύνταγμά μας. Και είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από εμάς», δήλωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις