Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Οι άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπείας που αρνούνται οι ίδιοι και οι ΗΠΑ, κατευθύνονται προς προορισμούς εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία αιχμαλώτους που κρατούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, είπαν οι πολίτες, ζητώντας την ανωνυμία τους.

Το Κρεμλίνο απελευθερώνει επίσης τον αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας ακτιβιστής με διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα, ο Kara-Murza υπήρξε επίμονος αγωνιστής ενάντια στην εξουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και καταδικάστηκε σε ποινή ρεκόρ 25 ετών φυλάκισης τον Απρίλιο του περασμένου έτους για προδοσία και άλλες κατηγορίες για κριτική στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει εκτενείς συνομιλίες για να επιτύχουν την απελευθέρωση των Γκέρσκοβιτς και Γουίλαν, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν άδικα κρατούμενοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η καταδίκη του Γκέρσκοβιτς

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαρτίου 2023, ενώ βρισκόταν σε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αικατερινούπολη. Κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ και έκτοτε βρίσκεται στην φυλακή.

Καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε 16 χρόνια κάθειρξη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και έγινε ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που  συνελήφθη και καταδικάστηκε για κατασκοπεία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης και ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά, και οι δύο είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία, ήταν άφαντοι, δήλωσαν χθες οι δικηγόροι τους, αφού τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες μετακινήθηκαν αιφνιδιαστικά από τις φυλακές τους τις τελευταίες ημέρες.