Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βενετία: Επισκέπτες και κάτοικοι επικροτούν το «πλαφόν» στα τουριστικά γκρουπ

Βενετία: Επισκέπτες και κάτοικοι επικροτούν το «πλαφόν» στα τουριστικά γκρουπ

Η Βενετία επέβαλε ανώτατο όριο τα 25 άτομα ανά γκρουπ, και οι τουρίστες το επικρότησαν. Οι κάτοικοι όμως θέλουν κι άλλα μέτρα

Μπορεί το εισιτήριο που επέβαλε η Βενετία στους επισκέπτες της μιας μέρας, να δίχασε,  δε συμβαίνει όμως το ίδιο για τους περιορισμούς στα γκρουπ τουριστών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τόσο οι Βενετσιάνοι όσο και οι επισκέπτες επιδοκίμασαν τον καινούργιο κανονισμό, που θέτει ως ανώτατο όριο στα τουριστικά γκρουπ τα 25 άτομα. Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό, ο οποίος ισχύει από σήμερα Πέμπτη, οι ξεναγοί απαγορεύεται να χρησιμοποιούν μεγάφωνα, για να διευκολύνεται η ροή των πεζών και να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι από την ηχορύπανση.

Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο, σε μια σειρά από προσπάθειες των δημοτικών αρχών για τη μείωση του συνωστισμού στη Βενετία.

Κάτοικοι Βενετίας: «Θέλουμε κι άλλα μέτρα»

«Νομίζω ότι είναι σωστό», δήλωσε η 81χρονη κάτοικος της περιοχής Ίντι Ρούμπερτ

«Θα ήταν καλύτερα να μειωθεί ακόμα περισσότερο (σ.σ. ο επιτρεπόμενος αριθμός των τουριστών ανά ομάδα). Γιατί δεν μπορείς να περπατήσεις στους στενούς δρόμους δίπλα στο κανάλι όταν μαζεύονται όλα αυτά τα γκρουπ», πρόσθεσε.  Μάλιστα η ηλικιωμένη κάτοικος πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το καροτσάκι για τα ψώνια της.

Βενετία

Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμο σε τουρίστες, για υπέρβαση του ορίου των 25 ατόμων

Το «πειραματικό» χαράτσι των 5 ευρώ

Τον Απρίλιο, η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε, σε πειραματικό στάδιο, χρέωση εισόδου για τους επισκέπτες των «ημερήσιων εκδρομών», ύψους 5 ευρώ το άτομο. Το «χαράτσι», που επιβλήθηκε πιλοτικά μόνο για τον Απρίλιο, είχε ως σκοπό να αποτρέψει τους ευκαιριακούς ταξιδιώτες, που κλείνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, άρα δεν αφήνουν αρκετά χρήματα, από το να συρρέουν μαζικά, ειδικά σε περιόδους αιχμής. Η πειραματική εφαρμογή του μέτρου, η οποία συνοδεύτηκε από επεισόδια, θα λειτουργούσε τροχιοδεικτικά για να ξεκινήσει μια περίοδος διαβούλευσης, και αναμένεται να εφαρμοστεί επίσημα από το 2025.

Οι 7 στους 10 κατοίκους έχουν φύγει από τη Βενετία

Ο Σεμπάστιαν Φαγαράτζι, συνιδρυτής της τουριστικής επιχείρησης «Venezia Autentica» (Αυθεντική Βενετία), δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό των τουριστών.

«Η τελευταία απόφαση είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Ο τουρισμός στη Βενετία έχει εκδιώξει το 72% των κατοίκων τα τελευταία 70 χρόνια. Οπότε σήμερα παραμένει μόνο το 28%», είπε στον ανταποκριτή του Reuters.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε το τουριστικό μοντέλο της πόλης, προκειμένου να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία»

Το ιστορικό κέντρο της Βενετίας είχε περισσότερους από 170.000 κατοίκους το 1954, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Από τότε έχει μειωθεί στις 49.000.

«Κατά συνέπεια, δεν αρκεί να βάζουμε απλώς όρια στον αριθμό των τουριστών ανά γκρουπ ή να ζητάμε από τους επισκέπτες να πληρώσουν έναν μικρό φόρο για τον τουρισμό. Αυτό που πρέπει να  κάνουμε είναι να επανεξετάσουμε το τουριστικό μοντέλο της πόλης, προκειμένου να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία», πρόσθεσε ο Φαγκαράτζι, ο οποίος μέσω της επιχείρησής του έχει στόχο την υποστήριξη ενός πιο βιώσιμου τουρισμού.

Επικροτούν και οι τουρίστες

Οι περιορισμοί στον αριθμό των τουριστών ανά γκρουπ, εκτός από το ιστορικό κέντρο της πόλης αφορούν επίσης τα νησιά γύρω από τη Βενετία – Μουράνο, Μπουράνο και Τορτσέλο. Σύμφωνα με «το ρεπορτάζ οι ίδιοι οι τουρίστες επιδοκίμασαν τα νέα μέτρα.

«Ναι, νομίζω ότι είναι καλό μέτρο. Κυρίως γιατί σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχει ασφυκτικός συνωστισμός ανθρώπων», δήλωσε ο Μαρκ Κερ, που ταξίδεψε στη Βενετία από τη Σκωτία.

«Συγκεκριμένα, χθες ήμασταν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και οι ουρές για την είσοδο ήταν τεράστιες. Οπότε, νομίζω ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη κάπως να ελεγχθεί όλο αυτό».

Sports in

Η απέραντη θλίψη της Τελτσίδου και οι σκέψεις για αποχώρηση

Η πρωταθλήτρια μας και την επόμενη μέρα της ήττας δεν μπορούσε ακόμα να πιστέψει το λάθος και τον τρόπο που έχασε τον αγώνα γκρεμίζοντας τα όνειρα για Ολυμπιακή διάκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024