Βόρεια Κορέα: Η δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά
Αν και η Βόρεια Κορέα θέλει να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά θέτει μία βασική προϋπόθεση
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά προαναγγέλλει η Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ. Ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης δήλωσε πως ετοιμάζεται ήδη μία νέα διαπραγματευτική στρατηγική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, ο Ri Il Gyu ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμούσε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, εάν ο Τραμπ -ο οποίος επιδόθηκε τόσο σε φλογερό μπρα ντε φερ, όσο και σε πρωτοφανή διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα κατά την προηγούμενη θητεία του- κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.
Το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ
Οι διπλωμάτες της Πιονγκγιάνγκ χάραζαν μια στρατηγική για αυτό το σενάριο, με στόχο την άρση των κυρώσεων για τα εξοπλιστικά της προγράμματα, την άρση του χαρακτηρισμού της ως κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας και την απόσπαση οικονομικής βοήθειας, δήλωσε ο Ri.
Τα σχόλιά του σηματοδοτούν μια πιθανή στροφή από την τρέχουσα στάση του Βορρά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες εγκατέλειψε το ενδεχόμενο διαλόγου με τις ΗΠΑ και προειδοποίησε για ένοπλη αντιπαράθεση.
Μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Τραμπ στο Βιετνάμ το 2019 κατέρρευσε λόγω των κυρώσεων, για την οποία ο Ρι κατηγόρησε εν μέρει την απόφαση του Κιμ να αναθέσει σε «άπειρους, άσχετους» στρατιωτικούς διοικητές την πυρηνική διπλωματία.
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν γνωρίζει πολλά για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία ή πώς να κάνει στρατηγική κρίση», είπε. «Αυτή τη φορά, το υπουργείο Εξωτερικών θα αποκτήσει σίγουρα δύναμη και θα αναλάβει την ευθύνη και δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον Τραμπ να δέσει ξανά τα χέρια και τα πόδια της Βόρειας Κορέας για τέσσερα χρόνια χωρίς να δώσει τίποτα».
Ρωσικοί δεσμοί και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Σφυρηλατώντας στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα έλαβε βοήθεια με την πυραυλική τεχνολογία και την οικονομία της. Αλλά ένα μεγαλύτερο όφελος θα μπορούσε να μην της επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις και να υπονομεύσει τις υφιστάμενες, δήλωσε ο Ri, προσθέτοντας ότι θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Πιονγκγιάνγκ έναντι της Ουάσινγκτον.
«Οι Ρώσοι λέρωσαν τα χέρια τους, συμμετέχοντας σε παράνομες συναλλαγές και, χάρη σε αυτό, η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι αφαίρεσαν από τις ΗΠΑ ένα βασικό διαπραγματευτικό χαρτί», είπε.
Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει δηλώσει ότι θέλει να συναντήσει τον Κιμ, αλλά το ζήτημα των Ιαπώνων υπηκόων που απήχθησαν από τη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 1970 και του 80 αποτελεί εδώ και καιρό εμπόδιο. Σύμφωνα με τον Ρι, ο Κιμ θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με την Ιαπωνία, με στόχο να λάβει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα παραχωρήσεις στο θέμα των απαχθέντων.
Ο Ρι δήλωσε ότι ο Κιμ θα ήταν πρόθυμος να αλλάξει αυτή τη θέση, που καθιερώθηκε επί πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη. «Λένε ότι το ζήτημα επιλύθηκε, αλλά αυτό είναι απλώς για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ του μέχρι να κάνει παραχωρήσεις σε μια σύνοδο κορυφής», είπε.
Οικονομικά προβλήματα και μείωση των διπλωματικών αποστολών
Ο αποκλεισμός του COVID-19 επέτεινε τις δυσκολίες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και για όσους σταθμεύουν στο εξωτερικό, με τις περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές προς την Πιονγκγιάνγκ να έχουν κοπεί για να μην διαδοθεί καμία πληροφορία στον έξω κόσμο, δήλωσε ο Ρι. Τα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν επίσης τη Βόρεια Κορέα να κλείσει δώδεκα από τις 54 διπλωματικές αποστολές της.
«Όταν άρχισαν να ξανανοίγουν και να καλούν όσους εργάζονται στο εξωτερικό στις αρχές του 2023, ζήτησαν να φέρουν τα πάντα, από χρησιμοποιημένες οδοντόβουρτσες μέχρι κουτάλια, πίσω στην πατρίδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί», είπε.
Ο Ρι είχε επίσης γίνει μάρτυρας -και στη δουλειά του προσπάθησε να εμποδίσει- την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Κούβας, συμμάχου της Βόρειας Κορέας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
«Είχα κάνει τα πάντα για να εμποδίσω να συμβεί αυτό, αλλά η εγκαθίδρυση σχέσεων με την Κούβα ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανε η Νότια Κορέα από πέρυσι», είπε. «Ήταν ένα υποδειγματικό παράδειγμα για το πώς έχουν γυρίσει οι παλίρροιες της ιστορίας και προς τα πού κατευθύνεται ένας φυσιολογικός πολιτισμός της διεθνούς κοινότητας».
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία